Δευτέρα
4
Μάρτιος
TOP

Μεγάλη η ζημιά στην ελαιοπαραγωγή, αλλά ο ΕΛΓΑ δεν… αποζημιώνει (video)

Μεγάλη είναι η ζημιά που έχει προκληθεί στην ελαιοπαραγωγή, από το δάκο και το γλοιοσπόριο, αποτέλεσμα των ασυνήθιστων για την περιοχή καιρικών συνθηκών. Οι παραγωγοί χάνουν ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής και ζητούν να γίνει άμεσα η εκτίμηση της ζημιάς , προκειμένου να αποζημιωθούν. Ήδη βρίσκεται στη Μεσσηνία κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, με σκοπό να καταγράψει το ύψος της ζημιάς.

Ο ΕΛΓΑ ωστόσο , όπως είπε προσκεκλημένος στην εκπομπή “Τι λες τώρα”, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος , δεν μπορεί να αποζημιώσει αυτή την ζημιά που προέρχεται από καιρικό φαινόμενο καθώς δεν το προβλέπει ο κανονισμός του. “Ο ΕΛΓΑ διαθέτει μόνο τον μηχανισμό του για εκτίμηση της ζημιάς και την σύνταξη σχετικής έκθεσης, την καταθέτει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , το οποίο θα αναζητήσει τους πόρους για την αποζημίωση των παραγωγών”, υπογράμμισε ο κ. Λυκουρέντζος. Όσον αφορά , στο θέμα της αλλαγής του Κανονισμού, ο κ. Λυκουρέντζος επεσήμανε , ότι “δεν είναι θέμα αλλαγής του κανονισμού, είναι θέμα πόρων, γιατί και τώρα που δεν είναι θέμα του ΕΛΓΑ, πρέπει να αναζητηθούν πόροι, για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, άρα το ερώτημα καταλήγει από που θα εξευρεθούν οι πόροι”.

Ωστόσο την έντονη αγωνία του σημειώνοντας τα προβλήματα που έχουν προκληθεί εξέφρασε ο Πρόεδρος του Α.Σ. Ένωση Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης. Ο κ. Λαζόγιαννης ζήτησε άμεσα από το Υπουργείο να παρέμβει και να αποζημιώσει τους παραγωγούς που έχουν πληγεί διαφορετικά η κατάσταση θα γίνει δραματική….