Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Μειώσεις τιμών φέρνει η ιδιωτική ετικέτα – H «μάχη» στο γιαούρτι

Από το γιαούρτι φαίνεται ότι ξεκινάει ένας νέος «πόλεμος τιμών» μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών, «πόλεμος» που εντάσσεται κυρίως στην προσπάθεια των εταιρειών να περιορίσουν τις απώλειες που είχαν προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» (Ολυμπος) και η Κρι Κρι ανακοίνωσαν μειώσεις τιμών και προσφορές στα γιαούρτια, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται εάν θα ακολουθήσουν και οι άλλοι παίκτες.

Η αγορά γιαουρτιού σημείωσε απώλειες της τάξης του 6% σε όγκο πωλήσεων το 2022, με τον τζίρο την ίδια ώρα να αυξάνεται κατά 5,2%, αύξηση που οφείλεται καθαρά στις ανατιμήσεις. Αυτή δεν ήταν η μόνη αλλαγή στην αγορά γιαουρτιού. Το κύμα ακρίβειας ενίσχυσε τις πωλήσεις των γιαουρτιών ιδιωτικής ετικέτας, με συνέπεια πλέον να έχουν το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (σε όγκο), ενώ το 2021 βρίσκονταν στην τρίτη θέση, με τις μεγαλύτερες απώλειες σε μερίδιο αγοράς να έχει η ΦΑΓΕ, η οποία πάντως διατηρεί την πρώτη θέση.

Μειωμένες πωλήσεις

Συνολικά ο κλάδος των γαλακτοκομικών, όπου οι αυξήσεις των τιμών σε ετήσια βάση ξεπέρασαν το 20%, κατέγραψε σημαντικές απώλειες σε όγκο πωλήσεων σε όλες τις κατηγορίες, με πλέον σημαντικές, εκτός από το γιαούρτι, τη μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 6,4% στο γάλα και κατά 8,8% στη φέτα.

Μειώσεις τιμών φέρνει η ιδιωτική ετικέτα – H «μάχη» στο γιαούρτι-1

Χθες λοιπόν η Κρι Κρι ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε προωθητικές ενέργειες συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ, οι οποίες σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας κ. Παναγιώτη Τσινάβο, ο οποίος μίλησε στην «Κ», θα διαρκέσουν έως το τέλος του έτους. Αυτές οι προσφορές οι οποίες θα είναι υπό μορφήν εκπτώσεων και όχι τύπου 2+1 θα έχουν ως αποτέλεσμα ο καταναλωτής να πληρώνει το προϊόν 5%-10% φθηνότερα. Επιπλέον, από τις 10 Απριλίου η εταιρεία προχωρεί σε μειώσεις τιμών κατά 10% στο φρέσκο αγελαδινό γάλα και στο παραδοσιακό αγελαδινό γιαούρτι. Σύμφωνα, δε, με τον κ. Τσινάβο, εάν συνεχισθεί η μείωση του ενεργειακού κόστους, της τιμής του γάλακτος και των ζωοτροφών, η εταιρεία δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε νέες μειώσεις τιμών από τον Σεπτέμβριο. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι μειώσεις στους τιμοκαταλόγους –και όχι οι προσφορές– αφορούν τα λιγότερο δημοφιλή προϊόντα της Κρι Κρι, όπως είναι το παραδοσιακό γιαούρτι και το φρέσκο γάλα, με το τελευταίο μάλιστα να πωλείται μόνο στη Βόρεια Ελλάδα. Στο στραγγιστό γιαούρτι και στα παιδικά γιαούρτια, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της Κρι Κρι, θα υπάρξουν μόνο έμμεσες μειώσεις τιμών μέσω προσφορών.

Αυτή η κίνηση της Κρι Κρι έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» να προχωρήσει από την 1η Απριλίου σε μειώσεις τιμών 5%-13% σε γιαούρτια από αγελαδινό γάλα. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι ούτε η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» προχωρεί σε μειώσεις τιμών στο βασικό προϊόν της που είναι το φρέσκο γάλα, με τη διοίκηση της εταιρείας να μην προϊδεάζει για κάτι τέτοιο έστω για τους επόμενους μήνες. Οι μειώσεις τιμών δεν περιλαμβάνουν ούτε τα γιαούρτια από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, καθώς η βασική πρώτη ύλη αυτών των προϊόντων παραμένει εξαιρετικά ακριβή.

Η επιλογή της ΜΕΒΓΑΛ

Σε μειώσεις τιμών κυρίως σε κάποια προϊόντα που προορίζονται για επαγγελματική χρήση (κανάλι HORECA) έχει προχωρήσει η ΜΕΒΓΑΛ. «Κοιτάζουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά σε καθημερινή βάση για να δούμε εάν και πού μπορούμε να μειώσουμε τιμές. Πάντως είναι πιο πιθανό να έχουμε μειώσεις τιμών σε προϊόντα με πρώτη ύλη το αγελαδινό γάλα και όχι το πρόβειο γάλα», επισήμανε στην «Κ» πηγή κοντά στη διοίκηση της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας.

Ο ηγέτης της κατηγορίας του γιαουρτιού τηρεί σιγήν ιχθύος και δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε κάποιες μειώσεις τιμών, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΛΤΑ τόνισε στην «Κ» ότι η εταιρεία παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις, τις κινήσεις των ανταγωνιστών της και προσπαθεί να μένει ανταγωνιστική στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της. Πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις σήμερα από τη ΔΕΛΤΑ, η οποία θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Οι τιμές γάλακτος

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η μέση τιμή του αγελαδινού γάλακτος βρίσκεται τώρα στα 0,57 ευρώ/κιλό, ενώ σε κάποιες περιοχές έφθασε και στα 0,60 ευρώ/κιλό. Ας σημειωθεί ότι μέχρι το φθινόπωρο του 2021 η μέση τιμή του αγελαδινού γάλακτος ήταν 0,38 ευρώ/κιλό. Η τιμή του πρόβειου γάλακτος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 1,56 ευρώ/κιλό, ενώ πριν από τον πόλεμο ήταν 1,17 ευρώ/κιλό. Το θετικό στοιχείο είναι η αποκλιμάκωση των τιμών στις ζωοτροφές. Ετσι πλέον η τιμή για το καλαμπόκι κυμαίνεται στα 250 ευρώ/τόνο από 350 ευρώ/τόνο που είχε φθάσει πέρυσι. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία η τιμή για το καλαμπόκι ζωοτροφής ήταν στα επίπεδα των 180 ευρώ/τόνο.

πηγη moneyreview.gr