Πέμπτη
18
Ιούλιος
TOP

Μεσίτες ελαιόλαδου, ο μοχλός που κινεί την αγορά

Λειτουργούν ως μεσάζοντες για να μην λείπει από τους εμπόρους ο νέος «υγρός χρυσός» και οι παραγωγοί να μπορούν να τον πουλήσουν στην καλύτερη τιμή. Είναι οι εγγυητές ότι «όλα τα εκατομμύρια ευρώ» που κινούνται στον κλάδο καρποφορούν. «Η δουλειά μας σήμερα είναι θεμελιώδης», λένε οι ίδιοι σε έρευνα της ABC.

Υπάρχουν οικογένειες σε όλη τη Μεσόγειο, εκεί που βγαίνει το καλό λάδι, οι οποίες ελέγχουν την αγορά. Κάποιοι τους ονομάζουν «ισορροπιστές» κι άλλοι ότι στο παρασκήνιο «μανιπουλάρουν» τη διαδικασία.

Τα χέρια τους δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τον πρασινωπό καρπό. Επίσης δεν διαθέτουν ελαιουργεία ούτε ασχολούνται με τη διαδικασία συσκευασίας. Οι Brokers ελαιόλαδου είναι μια μάλλον καμουφλαρισμένη φιγούρα στην αλυσίδα παραγωγής στην οποία στρέφονται τόσο οι προμηθευτές όσο και οι έμποροι για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Οι μεσίτες, γνωστοί και ως χρηματοοικονομικοί διαμεσολαβητές ή εμπορικοί αντιπρόσωποι, αποτελούν ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ του παραγωγικού εξαρτήματος και της βιομηχανίας συσκευασίας ή του εμπορίου χονδρικής. Στόχος τους είναι να συμβιβάσει τις ανάγκες των παραγωγών και τις απαιτήσεις των αγοραστών ή το αντίστροφο.

Αρχικά, λαμβάνουν ή εξετάζουν δείγματα για να τα χαρακτηρίσουν. Στη συνέχεια, καθορίζουν την κατηγορία του ελαιόλαδου που θα αποστείλουν σε πιθανούς πελάτες με βάση τις απαιτήσεις που λαμβάνουν. Όταν επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τις τιμές και τους όρους πληρωμής και παράδοσης, επισημοποιείται μια εμπορική πράξη στην οποία παρεμβαίνουν ως εγγυητές της επιτυχίας της.

Αυτή είναι η κλασσική διαδικασία που ακολουθούν όλες οι εταιρείες που παίζουν τον ρόλο μεσίτη όλων των κατηγοριών ελαιόλαδου.

διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ στο www.in.gr πατώντας εδώ