Κυριακή
4
Ιούνιος
TOP

Μεσσηνία: Η καλλιέργεια των μανιταριών που άντεξε στις κρίσεις αντιμετωπίζει τώρα και το ενεργειακό κόστος

Mε όπλα την αγάπη για το προϊόν που παράγει και την τεχνογνωσία που απαιτείται, ο Λάμπρος Καραγγελής παρά τα εμπόδια συνεχίζει την καλλιέργεια μανιταριών στη Μεσσηνία. Μάλιστα, η εταιρεία του με την επωνυμία Harma Foods άντεξε κατά την περίοδο των μνημονίων και της πανδημίας.

«Στην πορεία μας έχουμε δοκιμάσει την καλλιέργεια πολλών ειδών μανιταριών και φυσικά με τις γνώσεις που διαθέτουμε προσέχουμε, ώστε να έχουμε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα. Έχουμε την τεχνογνωσία που απαιτείται και είμαστε πολύ σχολαστικοί στο κεφάλαιο της υγιεινής, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα που θα μειώσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά», τονίζει στην «ΥΧ» ο ίδιος.

Όπως εξηγεί ο κ. Καραγγελής, ο Έλληνας παραγωγός έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος παραγωγής και γι’ αυτό παρατηρείται εισαγωγή μανιταριών που φτάνουν στο σημείο να τοποθετούν ελληνική ετικέτα. «Υπάρχει, λοιπόν, ελληνοποίηση μανιταριών», αναφέρει.

Όσον αφορά τις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού, σημειώνει ότι «πρώτο σε προτιμήσεις είναι το μανιτάρι Pleurotus Eryngii, που έχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν τον οργανισμό, όπως το αμινοξύ εργοθειονεΐνη. Σε άνοδο βρίσκεται και το μανιτάρι Shiitake, του οποίου η γεύση είναι 4-10 φορές πιο έντονη από εκείνη του απλού άσπρου μανιταριού».

Για την επόμενη ημέρα, ο κ. Καραγγελής επισημαίνει ότι «το ενεργειακό κόστος είναι πλέον τόσο υψηλό, ώστε να καθιστά απαγορευτικό κάθε σχέδιο για το μέλλον. Φροντίζουμε απλά να έχουμε την ποιότητα που πρέπει και να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες της αγοράς για να μην κάνουμε λανθασμένες κινήσεις»

Για την επόμενη ημέρα, ο κ. Καραγγελής επισημαίνει ότι «το ενεργειακό κόστος είναι πλέον τόσο υψηλό, ώστε να καθιστά απαγορευτικό κάθε σχέδιο για το μέλλον. Φροντίζουμε απλά να έχουμε την ποιότητα που πρέπει και να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες της αγοράς για να μην κάνουμε λανθασμένες κινήσεις».