Παρασκευή
28
Ιανουάριος
TOP

Μετά τις 16 Οκτώβρη η πληρωμή της πρώτης δόσης της επιδότησης για τους αγρότες

Πότε πρέπει να αναμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι την πληρωμή της πρώτης δόσης ενιαίας 2021; Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα, για τους αγρότες που τόσα έχουν περάσει και που προσδοκούν να πάρουν μια σημαντική ανάσα από την συγκεκριμένη καταβολή, η οποία φέτος στο πρώτο της μέρος θα είναι αυξημένη, όπως όλα δείχνουν.

Έτσι, κανονικά προχωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι προετοιμασίες του Οργανισμού Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) για την πληρωμή της πρώτης δόσης ενιαίας ενίσχυσης 2021, ενώ οι εξελίξεις με τον διαγωνισμό για το ΟΣΔΕ και την ακύρωσή του, δεν είναι ικανές να επηρεάσουν την πληρωμή των επιδοτήσεων, που τόσο ανάγκη έχουν αυτή την περίοδο, οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, μιας και αφορούν τις πληρωμές επόμενων ετών.

Υπενθυμίζεται ότι και για φέτος ισχύει η δυνατότητα καταβολής αυξημένης προκαταβολής ενιαίας έως 70% (από 50% που ίσχυε) και 85% (από 75%) των πληρωμών Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για τα κράτη-μέλη της ΕΕ, έπειτα από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις αρχές Αυγούστου.

Οι πληρωμές της προκαταβολής ενιαίας 2021 μπορεί να γίνουν μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους αρμόδιους οργανισμούς πληρωμών κοινοτικών ενισχύσεων των κρατών-μελών της ΕΕ, από τις 16 Οκτωβρίου 2021, στο πλαίσιο της στήριξης της ΕΕ στις χώρες για τον covid.

Αναφορικά με την τελική ημερομηνία πληρωμής είναι ακόμα αρκετά νωρίς για οποιαδήποτε εκτίμηση, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, να δηλώνει πρόσφατα στο πλαίσιο συνάντησης με βουλευτές επαρχίας ότι η πρώτη δόση θα πληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου και η δεύτερη (εξόφληση), πριν από τα Χριστούγεννα.

Πέρσι, η πληρωμή της α΄ δόσης ενιαίας (70% της βασικής ενίσχυσης) ξεκίνησε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, με το ποσό που διατέθηκε ως προκαταβολή στους δικαιούχους να ανέρχεται τότε 696.596.038,36 ευρώ.

του Μπίκα Αλέξανδρου από το www.agrotypos.gr