Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Μετάλλαξη Όμικρον: 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη νότια Πελοπόννησο – Στα 17 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα (video)

Σε δέκα ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού «Όμικρον» στην Ελλάδα. Δύο μολύνσεις της «Όμικρον» που εντοπίστηκαν στην Αττική και τρία στη νότια Πελοπόννησο και ειδικότερα στη Σπάρτη.

Για το θέμα παρενέβη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best η διοικήτρια του Νοσοκομείου της Σπάρτης Εύη Παπαγεωργίου

Δέκα κρούσματα

Από τις 29 Νοεμβρίου, όταν επιβεβαιώθηκε με αλληλούχιση και ανάλυση του γονιδιώματος του ιού (γονιδιωματική επιτήρηση) το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα, στη χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 10 κρούσματα. Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την καταγραφή τριών κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον -δύο εισαγώμενα και ένα εγχώριο- κατά τη γονιδιωματική ανάλυση σε 1.007 δείγματα που επελέγησαν τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα την περίοδο 21 Οκτωβρίου 2021 έως 2 Δεκεμβρίου 2021. Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, δύο ακόμα κρούσματα της «Όμικρον» επιβεβαιώθηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο νομό Λασιθίου.

ΠΟΥ: Πιθανόν λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια έναντι της Όμικρον

Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στην εβδομαδιαία επικαιροποιημενη έκθεσή του για την επιδημία, ανέφερε ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να γίνει καλύτερα κατανοητή η έκταση στην οποία η «Όμικρον» μπορεί να διαφύγει την ανοσία που έχει επιτευχθεί είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω νόσησης.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύνουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 ίσως είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της μόλυνσης και της μετάδοσης που συνδέεται με το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κοροναϊού, το οποίο φέρει επίσης και υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).΅«Ως αποτέλεσμα αυτού, ο συνολικός κίνδυνος που συνδέεται με το νέο ανησυχητικό στέλεχος Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός» ανέφερε ο οργανισμός.

Στα 17 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

Oλοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.173 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 06 Νοεμβρίου 2021 έως 13 Δεκεμβρίου 2021.

Από τον έλεγχο των 1.173 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 1.144 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC).

Εκ των 1.144 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 1.130 αφορούν στο στέλεχος Delta, και 14 αφορούν στο Omicron. Δεκατρία εκ των 1.130 στελεχών Delta αφορούν στο στέλεχος ΑΥ.4.2, τα οποία εντοπίστηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες της Αργολίδας (7), του Λασιθίου (3), του Πειραιώς (2), και των Σερρών (1). Τα δεκατέσσερα στελέχη Omicron εντοπίστηκαν σε τρία εισαγόμενα κρούσματα στις Περιφερειακές Ενότητες του Λασιθίου, του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και του Ηρακλείου και σε έντεκα εγχώρια κρούσματα στις Περιφερειακές Ενότητες του Λασιθίου (7), της Λακωνίας (3) και του Ηρακλείου (1).

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 39.166 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 34.886 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.539 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 741 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

Μεταξύ των 34.886 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 44,61%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 41,51%, το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 6,72%, και το Beta με ποσοστό 0,95%. Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών, μέχρι και την εβδομάδα 48 απεικονίζεται στο Διάγραμμα 9, ενώ δίνονται επιπλέον προσωρινά στοιχεία για τις εβδομάδες 49-50. πηγή