Τετάρτη
11
Δεκέμβριος
TOP

Μετάλλαξη Όμικρον: Η Ευρώπη σε άγνωστα νερά

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ δεν κατέληξε σε κοινή γραμμή για τα ταξίδια και το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Τι πρότεινε ο Μητσοτάκης. Αγωνία για τα Χριστούγεννα.

Η μετάλλαξη Όμικρον “απειλεί” τα Χριστούγεννα και φέρνει την Ευρώπη σε νέα αχαρτογράφητα νερά.

Και αυτό καθώς ουδείς γνωρίζει ακόμη ποιες θα είναι τελικά οι συνέπειες της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού στον ευρωπαϊκό πληθυσμό: Στην Αφρική πολλά από τα κρούσματα ήταν νεαρής ηλικίας καθώς ο μέσος όρος ηλικίας είναι μικρότερος και σε αυτό ενδεχομένως να οφείλονται οι πιο ελαφριές νοσήσεις.

Στη γηρασμένη δημογραφικά Ευρώπη όμως η πίεση στα εθνικά συστήματα υγείας ενδέχεται να αυξηθεί δυσανάλογα, δεδομένου ότι μετά βεβαιότητας η Όμικρον είναι ακόμη πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προκύψουν τα πρώτα συμπεράσματα απο τη Μεγάλη Βρετανία και τη Δανία, όπου ήδη έχουν εντοπιστεί πολλά κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον. Χώρες βέβαια που έχουν πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ στη χώρα μας πάνω από 300.000 πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει ούτε μία δόση του εμβολίου.

Πάντως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να κινείται με τους… συνήθεις ρυθμούς της, καθώς τα κράτη- μέλη δεν συμφωνούν ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ χθες δεν κατέληξε σε κοινή γραμμή για τα ταξίδια εντός της ΕΕ και για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν πάντως στην ανάγκη να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό εμβολιασμού και να προχωρήσει η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων.

Το ζήτημα είναι όμως ότι με την πανδημία δεν θα ξεμπερδέψουμε εάν δεν εμβολιαστεί επαρκές ποσοστό κατοίκων όλου του πλανήτη και στο πλαίσιο αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει την προσφορά εμβολίων στις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και ιδίως στις χώρες της Αφρικής, καθώς και να καλέσει την Κομισιόν “να συνεργαστεί περισσότερο με τους κατασκευαστές” των εμβολίων και τον ΠΟΥ. Κουβέντα όμως για τις πατέντες που παραμένουν σε ισχύ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά κάλεσε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας όσον αφορά στο μοριακό τεστ σε ταξιδιώτες. Διαβεβαίωσε πάντως ότι η υποχρέωση για PCR test των επισκεπτών στη χώρα μας θα αφορά μόνο την περίοδο των εορτών. Και αυτό προκειμένου οι Έλληνες του εξωτερικού που θα γυρίσουν στην πατρίδα για τα Χριστούγεννα και όσοι ταξιδέψουν στην Ευρώπη για τις γιορτές, να μη διασπείρουν τη μετάλλαξη Όμικρον. Έτσι η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα κερδίσει χρόνο μέχρι να προχωρήσει η τρίτη δόση και να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στους άνω των 60 ετών.

Οι τουριστικοί πράκτορες πάντως στη χώρα μας είναι “στα κάγκελα” με το νέο μέτρο, καθώς τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι “στον αέρα”. Σημειωτέον πάντως ότι χθες τελικά τροποποιήθηκε η απόφαση ώστε να υπάρχει πρόβλεψη και για rapid test και ο έλεγχος θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί τελικά εντός 72 και όχι 48 ωρών.

Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού να διαρκεί 6 + 1 μήνες, όπως ήδη ισχύει στη χώρα μας για τους άνω των 60 ετών. Η πρόταση της Κομισιόν είναι στους 6 + 3 μήνες, αλλά όπως αναφέρθηκε οι 27 δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Οι ηγέτες της ΕΕ ψάχνουν κοινό βηματισμό και στο θέμα της αγοράς φαρμάκων κατά του κορονοϊού χωρίς όμως να υπονομεύσουν την εμβολιαστική εκστρατεία, καθώς το εμβόλιο παραμένει η μόνη λύση για την πανδημία.

ΠΗΓΗ