Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Μετάλλαξη Ομικρον: Παγκόσμιος συναγερμός για τη νέα παραλλαγή -Γιατί είναι τόσο ανησυχητική

Ενώ η μία μετά την άλλη, οι χώρες της Ευρώπη προσπαθούν να θωρακιστούν έναντι του σφοδρού τέταρτου κύματος της πανδημίας, μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η μετάλλαξη της Μποτσουάνας, έρχεται να σημάνει συναγερμό στην παγκόσμια κοινότητα.

Τα τελευταία 24ωρα, τα βλέμματα των επιστημόνων από όλο τον κόσμο, αλλά και της κοινής γνώμης, παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από την νεότερη παραλλαγή ανησυχίας που εντοπίστηκε στην Αφρική και η οποία αρχικά πήρε το όνομα μετάλλαξη της Μποτσουάνας.

Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης στην Ευρώπη
Τα αυξανόμενα κρούσματα στη Νότιο Αφρική, το Χονγκ Κονγκ και το Ισραήλ έφεραν ανησυχία σε όλο τον κόσμο, με την Ευρώπη να προσπαθεί να καθυστερήσει το αναπόφευκτο, τη διάδοση δηλαδή κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον, όπως την ονόμασε επίσημα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εντός της επικράτειάς της.Το μεσημέρι της Παρασκευής έγινε γνωστό πως διαπιστώθηκε το πρώτο κρούσμα της νέας παραλλαγής Όμικρον σε ευρωπαϊκό έδαφος και συγκεκριμένα στο Βέλγιο. Άμεσα, η Ευρώπη των «27» αποφάσισε να αναστείλει για τον λόγο αυτό, μέχρι νεοτέρας, τις πτήσεις από τις χώρες της Νοτίου Αφρικής.

Τα μέτρα της Ελλάδας για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνας
Νωρίτερα, όπως είχε προαναγγείλει άλλωστε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η Ελλάδα έθεσε σε εφαρμογή περιορισμούς σε όσους ταξιδεύουν από τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι. Μεταξύ άλλων προβλέπεται το συστηματικό τέστινγκ, με 2 PCR και ένα Rapid Test, αλλά και καραντίνα για όσους επιστρέφουν από τις παραπάνω χώρες.

Στην Ελλάδα πάντως, δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής κάποιο κρούσμα της μετάλλαξης της Μποτσουάνας, με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Δημήτρη Θάνο να τονίζει στο iefimerida.gr πως σε γονιδιακό επανέλεγχο των 40.000 δειγμάτων από τις αρχές του έτους, δεν προέκυψε κανένα κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον.

Τι φοβούνται οι επιστήμονες
Ο φόβος της επιστημονικής κοινότητας είναι πως μια νέα παραλλαγή, που παρουσιάζει περισσότερες μεταλλάξεις από όσες έχουν εντοπίσει ως σήμερα οι επιστήμονες, θα μπορούσε να σαρώσει την υφήλιο, όπως συνέβη με την παραλλαγή Δέλτα.

Η τελευταία θυμίζουμε πως εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ινδία, όπου η διάδοση του κορωνοϊού έφτασε στο απόγειό της και γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Ως το καλοκαίρι του 2021, η παραλλαγή Δέλτα ήταν η επικρατούσα παραλλαγή του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, δύο φορές πιο μολυσματική από τον αρχικό ιό.

Η παραλλαγή Όμικρον (ή μετάλλαξη της Μποτσουάνας) εμφανίζει 30 μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική ακίδα του ιού, αριθμός διπλάσιος από εκείνον της Δέλτα, κάτι που προβληματίζει τους επιστήμονες, τόσο αναφορικά με την ανοσολογική απάντηση όσων έχουν ανοσία (είτε φυσική, είτε μέσω εμβολίων), όσο και σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντί της.

Οπως διευκρίνισε ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπάρχουν 50 μεταλλάξεις σε αυτήν την νέα παραλλαγή, εκ των οποίων οι 32 είναι στην πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού και αυτές είναι που ενδιαφέρουν γιατί τα εμβόλια εκπαιδεύουν τον οργανισμό μας για να αντιλαμβάνονται την πρωτεΐνη ακίδα του ιού. Το ανησυχητικό σημείο σε αυτό το δεδομένο είναι, όπως είπε, πως οι 32 αυτές είναι διπλάσιες σχέση με την παραλλαγή Δέλτα που είχε 16. Ο κ. Μόσιαλος ανέφερε πως το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχει γίνει αλλαγή της θέσης 681 κορωνοϊού, η οποία παρατηρήθηκε και στην Άλφα παραλλαγή και στην Δέλτα και πως αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η νέα αυτή παραλλαγή της Μποτσουάνα είναι πολύ μεταδοτική. Ωστόσο, τόνισε πως οι νοτιοαφρικανικές αρχές ταυτοποιούν σωστά κάθε κρούσμα με την νέα παραλλαγή, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και την έκβαση στα νοσοκομεία και αυτό δίνει την δυνατότητα να γνωρίζουμε μέχρι στιγμής ότι τα συμπτώματα δεν είναι διαφορετικά, βαρύτερα σε σχέση με την Δέλτα που είναι καλό.

Αντιμετωπίζουν τα εμβόλια την παραλλαγή Όμικρον;
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) σημείωσε πως είναι ακόμη πρόωρο να προβλεφθεί αν θα χρειαστεί και πώς μπορεί να συμβεί αυτή, μια προσαρμογή στα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού προκειμένου να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την παραλλαγή Όμικρον.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως αν η έκκληση για εμβολιασμό και για χορήγηση της τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες έμοιαζε επιβεβλημένη εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας και την Ευρώπη γενικότερα, μια πιθανή γενικευμένη διάδοση της παραλλαγής καθιστά τον εμβολιασμό αυτών των ομάδων επιτακτικό.

Κραχ στα χρηματιστήρια
Οι ανησυχίες αυτές, αλλά και η μαζική επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στην Ευρώπη οδήγησαν σε κραχ τις διεθνείς αγορές, καθώς πάνω από την υφήλιο πλανάται και πάλι η σκιά των lockdown σε ενδεχόμενη έξαρση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες 4,45% ακολουθώντας την γενική τάση των αγορών που αποσυντονίστηκαν από τις ειδήσεις αναφορικά με την παραλλαγή.

Πηγή: iefimerida.gr