Η εξωτερική πολιτική μετά το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τις προκλήσεις της Τουρκίας, δημιουργούν νέα δεδομένα.
Μικρή υποχώρηση της απαισιοδοξίας για την πορεία της χώρας καταγράφει η έρευνα της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega με τη Ράνια Τζίμα.
Συγκεκριμένα, το 54% λέει ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, από 62% τον Απρίλιο. Ενδεχομένως, η υποχώρηση της πανδημίας και τα μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών να επέδρασαν θετικά στην ψυχολογία των πολιτών. Αλλωστε, αυτοί που βλέπουν ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ανεβαίνουν από 30% σε 38%.
Ως προς την προσωπική κατάσταση σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το 52% (από 58%) λέει ότι είναι χειρότερα ενώ μόλις το 16% (από 13%) ότι είναι καλύτερα.
Ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας καταγράφεται φυσικά η ακρίβεια με ποσοστό 36% (από 34% τον Απρίλιο) και ακολουθεί η Οικονομία με 27% (από 32%, η ενεργειακή κρίση με 6% (από 3%), η ανεργία με 6%, η εξωτερική πολιτική – πόλεμος στην Ουκρανία με 5%, από 4%.
Αναμφισβήτητα η ακρίβεια στην αγορά και την ενέργεια έχει επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία των πολιτών οι οποίοι, ωστόσο, προσδοκούν ότι μπορεί να βελτιωθεί η κατάστασή τους λόγω των μέτρων που λαμβάνονται ως ασπίδα προστασίας.
Πανδημία
Αναφορικά με την πανδημία του κοροναϊού, το 67% λέει ότι τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας και το 25% ότι είναι μπροστά μας.
Η κυβέρνηση αξιολογείται αρνητικά σε ποσοστό 51% ως προς το έργο στη δημόσια υγεία – κοροναϊό και θετικά σε ποσοστό 37%. Είναι ποσοστά που παρουσιάζονται σχεδόν σταθερά κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση ως προς τα μέτρα που λαμβάνει.
Αξιολόγηση
Η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά σε ποσοστό 38%, με άνοδο 6 μονάδων από τον Απρίλιο ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση κρίνεται θετικά σε ποσοστό 19% από 15%. Κι εδώ φαίνεται να επιδρά θετικά η ανακοίνωση των μέτρων για την ακρίβεια, και κυρίως η εφαρμογή συγκεκριμένης εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία.
Ο πρωθυπουργός αξιολογείται θετικά σε ποσοστό 43% και αρνητικά στο 51% ενώ μεγαλύτερο πρόβλημα έχει ο Αλέξης Τσίπρας. Θετικά τον αξιολογεί το 23% και αρνητικά 7 στους 10 (ποσοστό 69%), κάτι που σημαίνει πως ούτε το συνέδριο και η εκλογή του με ποσοστό άνω του 99% του έδωσε κάποια δυναμική στην κοινωνία.
Αξιολόγηση τομέων
Το έργο της κυβέρνησης στην οικονομία αξιολογείται αρνητικά από το 65% (από 68%) και θετικά από το 23% (από 21% τον Απρίλιο).
Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι θετικές εντυπώσεις για την κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική. Από 38% ανεβαίνει 10 μονάδες, στο 48% και αυτό επί της ουσίας σχετίζεται με το ταξίδι στις ΗΠΑ και τη στάση της κυβέρνησης στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας. Οι μάλλον αρνητικές εντυπώσεις υποχωρούν από το 45% στο 37%.
Καλή η εικόνα και για τον τουρισμό καθώς το έργο αξιολογείται θετικά σε ποσοστό 69% (από 60%) και αρνητικά σε ποσοστό 17% (από 21%).
Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης υποχωρεί στο -47% από -49%.
Ανοδος τιμών
Οι πολίτες πιστεύουν σε ποσοστό 58% ότι η άνοδος των τιμών είναι αποτέλεσμα των διεθνών εξελίξεων ενώ το 39% λέει ότι φταίει η κυβέρνηση.
πηγη: in.gr