Κυριακή
3
Μάρτιος
TOP

Michele Mouton: Η καριέρα της γίνεται ντοκιμαντέρ

Το συνδρομητικό Sky Documentaries θα παρουσιάσει ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο “Queen of Speed”, που εστιάζει στην καριέρα της Michele Mouton, νικήτριας στο Ράλλυ Ακρόπολις 1982 με Audi Quattro.

Η Michele Mouton αποτελεί αναντίρρητα την κορυφαία οδηγό αγώνων όλων των εποχών. Έχοντας πετύχει 4 νίκες με Audi Quattro και συνοδηγό την Fabrizia Pons, ενώ ανέβηκε συνολικά 9 φορές στο βάθρο των νικητών, η Mouton άφησε το στίγμα της σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο.

Η 70χρονη σήμερα Γαλλίδα πρωταγωνίστησε στο WRC κατά τη δεκαετία του ’80, με τα θρυλικά αυτοκίνητα του Group B που εκτόξευσαν τη δημοτικότητα του θεσμού στα ύψη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το ντοκιμαντέρ θα κάνει πρεμιέρα στο συνδρομητικό βρετανικό κανάλι Sky Documentaries και στην υπηρεσία Sky’s streaming NOW, στις 20 Νοεμβρίου.

Michele Mouton: Η Βασίλισσα της Ταχύτητας

Με βάση τα παραπάνω, αλλά και την ισχυρή προσωπικότητα της Mouton, ο τίτλος ” Queen of Speed” αποτελεί λογική επιλογή για τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ.

Δε θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά για μια γυναίκα η οποία πέτυχε, σε μια εποχή που κάτι τέτοιο μόνο αυτονόητο δεν ήταν, να αντιμετωπίζεται ως ίση μεταξύ ίσων, από τους κορυφαίους οδηγούς του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ.

Όσον αφορά στο ντοκιμαντέρ καθαυτό, πρόκειται για συμπαραγωγή των Drum Studios με το δίκτυο Sky και τη σκηνοθεσία υπογράφει η βραβευμένη Barbie MacLaurin.

Michele Mouton-Fabrizia Pons

Μέσω μιας προσωπικής όσο και συναισθηματικής ματιάς, γίνεται αναδρομή στην καριέρα της Mouton ως οδηγού.

Σημαντικό ρόλο στο ντοκιμαντέρ παίζουν τα θεαματικά πλάνα αρχείου, καθώς και αποκλειστικές συνεντεύξεις με τη συνοδηγό Fabrizia Pons, τους κορυφαίους αντιπάλους της Mouton, Ari Vatanen και Walter Rohrl, καθώς και με δημοσιογράφους.

Κομβικό σημείο της αφήγησης, όπου ξετυλίγεται το κουβάρι της προσωπικής ζωής και της αγωνιστικής καριέρας της Michele Mouton, παίζει και η αναφορά στον χαμό του πατέρα της, ο οποίος βοήθησε την κόρη του να ξεκινήσει τους αγώνες.

Αυτή η περίοδος, υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη συναισθηματικά για την Mouton και όπως φαίνεται στο ντοκιμαντέρ, δυσχέρανε την προσπάθεια της Γαλλίδας για κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ το 1982, όταν τελικά τερμάτισε δεύτερη, πίσω από τον Walter Rohrl.

Michele Mouton Acropolis 1982

Συγκεκριμένα, η Mouton χρειαζόταν απλά τερματισμό στους βαθμούς για να στεφθεί Παγκόσμια Πρωταθλήτρια πριν από το Ράλλυ Ακτής Ελεφαντοστού, προτελευταίο αγώνα εκείνης της χρονιάς.

Αν και αρχικά δεν ήθελε να ταξιδέψει στην Αφρική καθώς ήταν επηρεασμένη από το θάνατο του πατέρα της, τελικά δεν ανέφερε τίποτα στην Audi και αγωνίστηκε. Ένα πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων του Audi Quattro και μετέπειτα μια έξοδος, έθεσαν τις Mouton-Pons εκτός αγώνα και η συνέχεια, είναι γνωστή…

Αν και δεν ήθελε να γράψει κάποια αυτοβιογραφία, έχοντας παλαιότερα απορρίψει ανάλογες προτάσεις, εντέλει πείσθηκε να προχωρήσει για το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, από την κόρη της.

Michele Mouton

“Είμαι χαρούμενη που το έχω ολοκληρωμένο”δήλωσε στο Motorsport.com η Michele Mouton.

“Δεν έγραφα βιβλία και η κόρη μου είπε κάποια φορά πως η εγγονή μου δε θα γνωρίζει τι έκανα με τη ζωή μου και ίσως θα έπρεπε να δεχθώ μία από αυτές της προτάσεις.

“Οπότε τελικά σκέφτηκα πως θα ήταν καλό και το έκανα. Είχα καλή αίσθηση με τη σκηνοθέτιδα και για αυτό το έκανα και είμαι χαρούμενη“.

Όσον αφορά στη σημασία του ντοκιμαντέρ για την ίδια, η Michele Mouton ανέφερε:

“Ήταν καλό για τη μνήμη μου καθώς μετά από 40 χρόνια υπάρχουν πράγματα που θυμάσαι, αλλά λεπτομέρειες που έχεις ξεχάσει. Είναι η καριέρα μου ειπωμένη από εμένα, οπότε πρέπει να είναι η αλήθεια.

“Είδα πλάνα που δεν είχα ξαναδεί και ασφαλώς όταν βλέπεις τον γονιό σου να μιλάει και όλα αυτά, είναι συγκινητικό. Είναι μια επιστροφή σε κάτι αρκετά μακρινό. Είναι αρκετά πίσω χρονικά, όμως ήταν ωραίο που το έκανα”.

Michele Mouton-Fabrizia Pons Acropolis 1982

Η καριέρα της Michele Mouton ξεκίνησε το 1972, ως συνοδηγός του Jean Taibi στον Γύρο της Κορσικής.

Η Mouton έκανε ντεμπούτο στα ράλλυ ως οδηγός το 1973 και από το 1974, όταν τερμάτισε στη 12η θέση του Γύρου της Κορσικής με Alpine A110, άρχισε να εντυπωσιάζει.

Από το 1977 έγινε οδηγός της Fiat Γαλλίας, όπου πέρασε 3 δύσκολα χρόνια, προτού μεταπηδήσει το 1981 στην Audi, για να οδηγήσει το επαναστατικό, ως τετρακίνητο, Audi Quattro.

Την ίδια χρονιά πέτυχε την παρθενική της νίκη στο Ράλλυ Σαν Ρέμο, για να ακολουθήσουν 3 επιτυχίες το 1982 (Πορτογαλία, Ακρόπολις, Βραζιλία).

Το 1985, η Mouton επικράτησε στην Ανάβαση Pikes Peak όμως στο τέλος της σεζόν, αντικαταστάθηκε στην Audi από τον Rohrl.

Το 1986, η Γαλλίδα κατέκτησε το Πρωτάθλημα Γερμανίας με Peugeot 205 T16 και στο τέλος της χρονιάς, αποσύρθηκε από τα ράλλυ για να αφοσιωθεί στην οικογένειά της.

Δυναμική εκ φύσεως, παραμένει στις επάλξεις μέχρι σήμερα. Είναι επικεφαλής της Επιτροπής Γυναικών στον Μηχανοκίνητο Αθλητισμό της FIA, ενώ είναι και υπεύθυνη Ασφαλείας της Διεθνούς Ομοσπονδίας στους αγώνες του WRC.

ΠΗΓΗ