Σάββατο
20
Ιούλιος
TOP

Μίνι ασφαλιστικό: Τι αλλάζει σε ρυθμίσεις και παραγραφές οφειλών στον ΕΦΚΑ

Το μίνι ασφαλιστικό που πήρε σήμερα την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου και τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, δημιουργεί ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο, σ’ ό,τι αφορά στη ρύθμιση των οφειλών αλλά και στην παραγραφή τους.

Προβλέπει την αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης, από 12 σε 24, ακολουθώντας τα πρότυπα της αντίστοιχης ρύθμισης που ισχύει για τις οφειλές στην εφορία. Οι ιθύνοντες του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι η νέα ρύθμιση θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους οφειλέτες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς τα Ταμεία, ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητα του ΕΦΚΑ. Να σημειωθεί πως το ελάχιστο ποσό της δόσης που ορίζεται είναι 50 ευρώ.

Παράλληλα στο μίνι ασφαλιστικό περιλαμβάνεται ρύθμιση που θέτει ως όριο παραγραφής οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, επιχειρήσεων ή ελεύθερων επαγγελματιών, τα 10 έτη. Υπάρχει, ωστόσο ένας ισχυρός αστερίσκος στην εν λόγω ρύθμιση. Αυτή δεν αφορά το σύνολο όσων χρωστούν στα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά καλύπτει και στην ουσία αφορά μόνο όσους δεν έχουν βεβαιωμένες οφειλές από τον ΕΦΚΑ. Στόχος του υπουργείου Εργασίας, που δεν ακολουθεί κατά γράμμα την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι να αποφευχθεί η παραγραφή χρεών προς τον ΕΦΚΑ ύψους άνω των 26 δισ. ευρώ, αφού τόσα είναι τα χρέη που έχουν ηλικία άνω των 10 ετών.

Αξίζει να υπογραμμιστεί, πάντως, ότι οι μισθωτοί δεν θίγονται από την παραγραφή οφειλών του εργοδότη τους.

Επίσης με το μίνι ασφαλιστικό καταργείται η ειδική εισφορά 1% των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα παύεται-υπό όρους- η ποινική δίωξη οφειλετών ρυθμισμένων οφειλών, για όσο διάστημα εξυπηρετείται η ρύθμιση.

Επιπροσθέτως υπάρχει μια ευνοϊκή διάταξη για τους ένστολους, μέσω της οποίας επεκτείνεται το δικαίωμα σε όλους να λάβουν πενταετία ασφάλισης, υπό την προϋπόθεση καταβολής των ανάλογων εισφορών.

Πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις

Ακόμη μπαίνει πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις στα 1.382,40 ευρώ, ενώ προχωράει η ενιαιοποίηση των κανόνων σύνταξης αναπηρίας. Αυτό σημαίνει μείωση για όλους στο 50% (από 67%) του ποσοστού αναπηρίας που αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη παροχών αναπηρίας.

Τέλος ισχύει η παύση αναζήτησης εκκρεμών οφειλών προς τον ΟΠΕΚΑ (πρόνοια), από αχρεωστήτως καταβληθέντα επιδόματα τα οποία αποδεδειγμένα ελήφθησαν καλόπιστα.

Πηγή: sofokleousin.gr