Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Μήπως έχετε ΔΕΠΥ παρόλο που δεν είστε παιδί;

Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ένας ενήλικας έχει διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), είναι κάθε άλλο παρά προφανή

Η διάσπαση προσοχής και η υπερκινητικότητα δεν περιορίζεται στα παιδιά – 30% έως 70% των παιδιών με ΔΕΠΥ συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα όταν μεγαλώσουν. Επιπλέον, τα άτομα που δεν διαγνώστηκαν ποτέ ως παιδιά μπορεί να εμφανίσουν πιο εμφανή συμπτώματα στην ενήλικη ζωή, αντιμετωπίζοντας προβλήματα στην εργασία ή στις σχέσεις.

Ωστόσο, τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ένας ενήλικας έχει ΔΕΠΥ είναι κάθε άλλο παρά προφανή, με αποτέλεσμα πολλοί να μένουν αδιάγνωστοι μην κατανοώντας τι τους συμβαίνει.

Παράδοξα σημάδια στους ενήλικες με ΔΕΠΥ

#1 Καθυστερείτε στα ραντεβού σας

Η ΔΕΠΥ στους ενήλικες ακολουθεί ένα ελαφρώς διαφορετικό μοτίβο απ’ ότι στα παιδιά. Οι ενήλικες μπορεί να καθυστερούν μονίμως στη δουλειά τους ή σε σημαντικά γεγονότα. Οι ενήλικες μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι η καθυστέρηση αυτή υπονομεύει τους στόχους τους, αλλά απλά δεν καταφέρνουν ποτέ να είναι στην ώρα τους.

#2 Οδηγείτε επικίνδυνα

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ΔΕΠΥ είναι η δυσκολία να μείνετε συγκεντρωμένοι. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στους ενήλικες όταν βρίσκονται πίσω από το τιμόνι ενός οχήματος. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με ΔΕΠΥ είναι πιο πιθανό να επιταχύνουν, να έχουν ατυχήματα και να χάσουν την άδεια οδήγησής τους.

#3 Η προσοχή σας διασπάται εύκολα

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ μπορεί να έχουν πρόβλημα να θέσουν προτεραιότητες, να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν εργασίες. Τείνουν να είναι αποδιοργανωμένοι, ανήσυχοι και να αποσπώνται εύκολα. Μερικοί άνθρωποι με ΔΕΠΥ έχουν πρόβλημα να συγκεντρωθούν ενώ διαβάζουν. Η αδυναμία να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να συνεχίσετε τις εργασίες σας μπορεί να εκτροχιάσει τις καριέρες, τις φιλοδοξίες και τις σχέσεις σας.

#4 Έχετε συχνές «εκρήξεις» θυμού

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ μπορεί να έχουν προβλήματα με τον αυτοέλεγχο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Δυσκολία στον έλεγχο του θυμού
  • Παρορμητικές συμπεριφορές
  • Αγενείς συμπεριφορές ή προσβλητικές σκέψεις

#5 Εστιάζετε υπερβολικά

Μερικοί ενήλικες με ΔΕΠΥ μπορούν να προσηλωθούν συνειδητά σε πράγματα που τους αρέσουν ή τα βρίσκουν ενδιαφέροντα, αλλά δυσκολεύονται να δώσουν προσοχή σε εργασίες που τις βαριούνται. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές εργασίες που είναι απαραίτητες για την επιτυχία στην καθημερινή ζωή είναι βαρετές, από τη δημιουργία λίστας για τα ψώνια μέχρι την συμπλήρωση εγγράφων στη δουλειά. Τα άτομα με ΔΕΠΥ τείνουν να αναβάλλουν τις βαρετές εργασίες για να κάνουν πιο ευχάριστες δραστηριότητες.

Multitasking ή ADHD;

Μπορεί να φαίνεται ότι όλοι έχουν ΔΕΠΥ αυτές τις μέρες, καθώς ανταποκρινόμαστε σε sms, email, κλήσεις και περιβάλλοντα εργασίας με γρήγορους ρυθμούς. Ενώ όλ’ αυτά μπορεί να αποσπούν την προσοχή, οι περισσότεροι άνθρωποι καταφέρνουν να επικεντρωθούν σε σημαντικές ευθύνες. Σε άτομα με ΔΕΠΥ, ωστόσο, οι περισπασμοί αυτοί παρεμβαίνουν στην ολοκλήρωση ζωτικών εργασιών στο σπίτι και στην εργασία.

Εάν είστε συχνά ανήσυχοι και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, μην βιαστείτε να βγάλετε το συμπέρασμα ότι έχετε ΔΕΠΥ. Αυτά τα συμπτώματα είναι επίσης κοινά σε άλλες καταστάσεις. Η κακή συγκέντρωση είναι ένα κλασικό σημάδι κατάθλιψης. Η ανησυχία ή το άγχος μπορεί να υποδηλώνουν υπερδραστήριο θυρεοειδή ή αγχώδη διαταραχή. Ο γιατρός σας θα διερευνήσει εάν αυτές οι παθήσεις θα μπορούσαν να προκαλούν τα συμπτώματά σας αντί – ή επιπλέον – της ΔΕΠΥ.

Διάγνωση ΔΕΠΥ σε Ενήλικες

Πολλοί ενήλικες δεν μαθαίνουν ότι έχουν ΔΕΠΥ μέχρι να λάβουν βοήθεια για κάποιο άλλο πρόβλημα, όπως το άγχος ή την κατάθλιψη. Συζητώντας τις κακές συνήθειες, τα προβλήματα στην εργασία ή τις συζυγικές συγκρούσεις συχνά αποκαλύπτει ότι φταίει η ΔΕΠΥ. Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, η διαταραχή πρέπει να ήταν παρούσα κατά την παιδική ηλικία, ακόμα κι αν δεν είχε διαγνωστεί ποτέ. Παλιά έγγραφα σχολικής επίδοσης ή η συζήτηση με συγγενείς μπορεί να αποτυπώνουν τυχόν σημάδια στην παιδική ηλικία, όπως η κακή εστίαση και η υπερκινητικότητα.

Κατά τη διάρκεια μιας αξιολόγησης για τη ΔΕΠΥ, ορισμένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας χρησιμοποιούν νευροψυχολογικά τεστ. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν χρονομετρημένα, βασισμένα σε υπολογιστή τεστ που μετρούν την προσοχή και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Δεν απαιτείται νευροψυχολογικός έλεγχος για τη διάγνωση, αλλά μπορεί να ρίξει φως στο πώς η ΔΕΠΥ επηρεάζει την καθημερινή ζωή ενός ατόμου. Μπορεί επίσης να αποκαλύψει συνυπάρχουσες συνθήκες, όπως οι μαθησιακές δυσκολίες.

Πηγή: vita.gr