Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

MIS-C: Τι είναι το σύνδρομο που εμφανίζεται σε παιδιά που νοσούν από κορωνοϊό

Tο σύνδρομο MIS-C έχει εμφανιστεί σε περισσότερα από 100 παιδιά που νόσησαν από κορονοϊό στην Ελλάδα. Τι είναι και ποια τα συμπτώματα.

Την επικινδυνότητα από τη νόσηση των παιδιών από κορωνοϊό τόνισε χθες κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, καθώς ήδη στη χώρα 50 παιδιά εμφάνισαν το σοβαρό Πολυσυστηματικό Υπερφλεγονώδες Σύνδρομο (ΜΙS-C). Επίσης άλλα 50 παιδιά εμφάνισαν τα συμπτώματα αφότου νόσησαν με Covid και είναι σχεδόν σίγουρο ότι προσβλήθηκαν από αυτο λόγω κορονοϊού.

«Η σοβαρότητα αυτής της κατάστασης, πάντως, μειώνεται με τη γνώση της θεραπευτικής αντιμετώπισης, δεδομένου ότι αυτά τα παιδιά και διαγνώστηκαν σωστά και πήραν τη σωστή θεραπεία και έτσι δεν υπήρξε κάποια θανατηφόρος έκβαση από όσο ξέρω» σχολίασε η κ. Θεοδωρίδου.

Σε κάθε περίπτωση, η κα. Θεοδωρίδου τόνισε ότι ένα από τα επιχειρήματα για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της COVID είναι η προστασία έναντι της εμφάνισης αυτού του συνδρόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα παιδιά που εμφάνισαν το σύνδρομο MIS-C είναι και ο 11χρονος από τη Λέσβο που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία (σ.σ.: μεταφέρθηκε με C130, εξαιτίας επιπλοκών). Σύμφωνα με πληροφορίες, το αγόρι δεν είναι διασωληνωμένο, ούτε σε μηχανική υποστήριξη, ωστόσο η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς σοβαρή, αλλά σταθερή.

Σύνδρομο MIS-C: Τι είναι

To MIS-C είναι μία σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση, κατά την οποία τα παιδιά που νοσούν με COVID-19, αναπτύσσουν φλεγμονή που επηρεάζει διαφορετικά όργανα του σώματος. Πρόκειται για ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από Covid-19, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.

Η κλινική αυτή κατάσταση περιγράφηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020, ενώ ο ΠΟΥ την περιέγραψε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2020 και παρείχε έναν προκαταρκτικό κλινικό ορισμό

Συνολικά, τα παιδιά παραμένουν σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρού ή κρίσιμου COVID-19, αλλά παρόμοια με τους ενήλικες, ορισμένες υποκείμενες παθήσεις κάνουν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες.

Οι πιο συχνά αναφερόμενες από αυτές τις παθήσεις είναι η παχυσαρκία, η χρόνια πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η ανοσοκαταστολή.

Στα μικρά παιδιά, που έχουν μέση ηλικία 7 ετών, σύμφωνα με ιταλική έρευνα από γιατρούς του Μπέργκαμο, τα συμπτώματα του νέου συνδρόμου μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της Καβασάκι, ενώ οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κορονοϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά τους και άλλα όργανα, σύμφωνα με άλλη αμερικανική έρευνα.

Σύνδρομο MIS-C: Τα συμπτώματα

Το σύνδρομο MIS-C στα παιδιά εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως: πυρετό, πόνο στην κοιλιά, ζάλη, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α.

Δεν έχουν όλα τα παιδιά τα ίδια συμπτώματα, ενώ οι γιατροί μπορεί να κάνουν μια σειρά εξετάσεων, όπως εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος, υπερηχογράφημα καρδιάς, υπερηχογράφημα κοιλίας, για να διαπιστώσουν αν πρόκειται για το σύνδρομο.

Τα παιδιά με αυτήν την πάθηση χρειάζονται ειδική φροντίδα και ίσως χρειαστεί να εισαχθούν σε ΜΕΘ. Αν και το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο είναι μία σοβαρή πάθηση, με την σωστή ιατρική φροντίδα, τα παιδιά μπορούν να αναρρώσουν.

Πηγή: News247.gr