Σάββατο
15
Ιούνιος
TOP

Μητσοτάκης: Δύσκολο στοίχημα η αντιμετώπιση της ακρίβειας -Χρεοκοπία χωρίς επιστροφή όσα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια. Πρόκειται για την τελευταία πολιτική μάχη στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αλλά και ένα πολιτικό κρας τεστ ενόψει των ευρωεκλογών.

«Συμφώνησα αμέσως με τη διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης, καθώς η ακρίβεια απασχολεί όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, θα έλεγα ότι είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του.

«Σε όλες τις μετρήσεις το πρόβλημα της ακρίβειας κυριαρχεί, αφήνοντας πίσω άλλα ζητήματα. Γι’ αυτό η καταπολέμησή της αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Οι πολίτες πρέπει να μάθουν τη μακροοικονομική αλήθεια, να πληροφορηθούν για να αναχώματα που έχουμε υψώσει απέναντι στον πληθωρισμό και να μάθουν τις θέσεις όλων των κομμάτων στο ζήτημα αυτό.

Η εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο σφράγισαν τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης. Μέσα από τολμηρή πολιτική αναχαιτίσαμε τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, τώρα έχει φτάσει η τιμή του στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά το πρόβλημα επιμένει στον πληθωρισμό των τροφίμων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Είναι ένα δύσκολο στοίχημα που χρειάζεται χρόνο και συστηματική προσπάθεια. Χρειάζεται ρεαλισμό και γνώση της πραγματικότητας. Από τη μία το σούπερ μάρκετ και από την άλλη τα υψηλά ενοίκια ροκανίζουν τα εισοδήματα. Γι’ αυτό εφαρμόζουμε μέτρα για ευάλωτους και αισχροκέρδεια. Δεν είμαι εδώ για να εξωραΐσω καμία κατάσταση, αλλά να συμφωνήσουμε για τα στοιχεία του πληθωρισμού και με τα αντίστοιχα της ευρωζώνης».

«Η εικόνα του πληθωρισμού των τροφίμων έχει αντίστροφη πορεία. Τα τρόφιμα έχουν βαρύτητα 22% στον γενικό πληθωρισμό. Σήμερα έχουμε πληθωρισμό τροφίμων επίμονο που είναι λίγο πάνω από το μέσο όρο τον ευρωπαϊκό. Δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα Οι μεγάλες εταιρείες δεν μπορούν και δεν πρέπει να θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς. Ή να μειώνουν τιμές εκεί που θέλουν, δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με τόσο μεγάλες διαφορές. Είναι κερδοσκοπική πρακατική, δεν συνδέεται μόνο με τα μεταφορικά. Μεταξύ άλλων τροφοδοτεί και τον γενικό πληθωρισμό. Η ΕΕ οφείλει να βάλει αυστηρούς κανόνες» .

«Μόλις χθες η αρμόδια αντιπρόεδρος επέβαλε πρόστιμο μαμούθ σε αμερικανική πολυεθνική που ξεπέρασε τα 300 εκατ. Αυτό που ζητάμε είναι να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό οπλοστάσιο. Δεν το ζητά μόνο η Ελλάδα αλλά τουλάχιστον 8 χώρες. Μας ρωτάτε γιατί τώρα η συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Γιατί τώρα αναδείχθηκε το πρόβλημα και σε άλλες χώρες. Και η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε από την αύξηση τιμών. Ποτέ η ΕΚΤ δεν προέβλεπε τόσο υψηλό πληθωρισμό. Αυτός ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά. Αντιδρούμε τώρα γιατί τώρα έχουμε ευρωεκλογές πρέπει να καταγραφεί ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Μια ελληνική εισήγηση βρίσκεται στο επίκεντρο των προβληματισμών της ΕΕ. Μου κάνει εντύπωση ότι ευρωπαϊκή πρόταση της ασκείται κριτική από την Αριστερά. Εσείς δεν είστε ιστορικά κατά των μονοπωλείων. Κάνει μια πρόταση και της ασκείτε κριτική σε μια πρόταση που σαν λογική δεν σας βρίσκει αντίθετους».

«Ζήσαμε μια μεγάλη περιπέτεια, αυτή είναι η ιστορία της ελληνικής οικονομίας», είπε ο πρωθυπουργός δείχνοντας ένα γράφημα με την ελληνική οικονομία.

«Ο νέος αρχηγός σας θέλει να αναστήσει την πολιτική συμμαχία με Βαρουφάκη και Ζωή να του θυμίζουμε ποιοι ήταν οι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής», συνέχισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: iefimerida.gr