Κυριακή
3
Μάρτιος
TOP

Μητσοτάκης: «Έργο Σαμαρά ο οδικός άξονας Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη» – Έπεσαν οι υπογραφές – Κι άλλα έργα σε ρυθμό υλοποίησης (video)

«Ένα μικρό αναπτυξιακό θαύμα» συντελείται στη Μεσσηνία, ανέφεραν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης, στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης για τον οδικό άξονα «Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη». Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο μπαίνει μπροστά δημιουργώντας νέα σοβαρά 

Η ταυτότητα του έργου
Ο δρόμος, μήκους περίπου 49 χιλιομέτρων, θα συνδέσει οικισμούς, παραγωγικές ζώνες και τουριστικά σημεία στη νοτιοδυτική απόληξη της Πελοποννήσου με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο «Μορέας», συμβάλλοντας στην ήδη δυναμική ανάπτυξη της Μεσσηνίας, παράλληλα θα μειώσει τη διάρκεια των διαδρομών, βελτιώνοντας όμως δραστικά την ασφάλεια των μετακινήσεων.
Σημειώνεται ότι παρά την προεργασία που είχε γίνει την περίοδο 2012-14, η πορεία υλοποίησης του έργου διακόπηκε το 2015. Μετά το 2019 ολοκληρώθηκαν οι αναγκαίες μελέτες, οι αδειοδοτήσεις και η διαγωνιστική διαδικασία. Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 252 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε βάθος τετραετίας.

Στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης για τον Οδικό Άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη» μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ο οποίος πήρε τον λόγο και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τα ίδια αρχικά με τις ταυτόσημες έννοιες και έγνοιες. «Ελλάδα, ελευθερία, ελπίδα. Έννοιες που η γη της Μεσσηνίας έχει μέσα της βαθιά.

«Η Μεσσηνία και η Ελλάδα έχει ανθρώπους που μετρούν τον χρόνο με τον χτύπο της καρδιάς. Αυτός ο τόπος δείχνει τον δρόμο. Είμαστε σε ένα αεροδρόμιο ενός μεγάλου Έλληνα και ευεργέτη της Μεσσηνίας του αείμνηστου Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Που σπάει ρεκόρ αφίξεων και έβαλε την Μεσσηνία στην καρδιά του παγκόσμιου τουριστικού χάρτη».

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ακόμα ότι είναι κομβικής σημασίας το γεγονός ότι ολοκληρώνονται με ταχύτατους ρυθμούς οι εργασίες για το κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης.

Για τον δρόμο ζήτησε να θυμηθούν όλοι την περίοδο 2012-14 που προχώρησε η ωρίμανση των μελετών. Επίσης εκείνη την περίοδο εκπονήθηκαν οι μελέτες για την παράκαμψη Πύλου που έχω την διαβεβαίωση ότι θα προγραμματιστεί άμεσα για να είναι ολοκληρωμένος πλήρως ο οδικός άξονας.

Άλλο χρόνο να χάσουμε δεν έχουμε και δεν μπορούμε. Χάρη σε αυτή την προσπάθεια έγινε δυνατή η υπογραφή της σύμβασης από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η δική μας κυβέρνηση επανεκκίνησε τα βαλτωμένα έργα των αυτοκινητοδρόμων εξαιτίας της κρίσης και του λαϊκισμού. Την σύμβαση είχε ακυρώσει ή άφρων κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ο κ. Σαμαράς είπε κλείνοντας: «Η δική μας παράταξη δείχνει τον έναν και μόνο δρόμο που έχει η χώρα. Το δρόμο της ελπίδας της προκοπής και της ανάπτυξης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτή η επένδυση δεν δημιούργησε μόνο θέσεις εργασίας αλλά συμπαρέσυρε την ανάπτυξη σε όλη την περιοχή. Είπε ακόμα ότι το όραμα της κυβέρνησης εκπληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο στην Καλαμάτα και την Μεσσηνία. «Είναι ένα σημαντικότατο έργο το οποίο δρομολογήθηκε από την κυβέρνησή μας. Δεν θα είχε φτάσει στο σημείο να δρομολογηθεί χωρίς την συμμετοχή και το ενδιαφέρον του Αντώνη Σαμαρά. Είναι δικό του το έργο και σε δύσκολες συγκυρίες ολοκλήρωσε τις μελέτες και για 4 χρόνια η τύχη του έργου όπως και πολλών άλλων αγνοείτο. Η ιστορία αυτού του δρόμου συνοψίζει την ιστορία της προηγουμένης δεκαετίας. Μια κυβέρνηση προσπάθησε να κρατήσει την χώρα όρθια στα πόδια της και έπεσε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής την έριξαν. Και ήρθαν στην εξουσία τάζοντας τον ουρανό με τ’ άστρα. Και έρχονται και μας λένε ότι μας έβγαλαν από τα μνημόνια. Ποια μνημόνια; Το 2014 η διαφορά που χώριζε την κυβέρνηση με τους πιστωτές ήταν ελάχιστη.  Και αν δεν είχε πέσει η κυβέρνηση θα είχε κλείσει η 5η αξιολόγηση. Δεν θα είχε χρειαστεί 3ο μνημόνιο. Το τρίτο μνημόνιο που έκοψε μισθούς και τσάκισε τις συντάξεις ήταν αποκλειστικό δημιούργημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της καταστροφικής διαπραγμάτευσης που έγινε το πρώτο εξάμηνο. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αλήθεια γιατί ζητούν ευκαιρία να κυβερνήσουν χωρίς μνημόνια. Τα μνημόνια τα φέρατε εσείς και αν κυβερνήσετε ξανά θα μας βάλετε και πάλι σε μνημόνια», είπε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για δυο άλλα σημαντικά έργα όπως την διαδικασία για την σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου και έως το τέλος του έτους θα έχει κατοχυρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός. Θύμισε ότι το έργο των 14 αεροδρομίων πολεμήθηκε λυσσαλέα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε επίσης ότι η δεύτερη επένδυση είναι το κέντρο εκπαίδευσης στο στρατιωτικό αεροδρόμιο με διακυβερνητική σύμβαση. Θα εκσυγχρονιστεί ο τρόπος με τον οποίο εκπαιδεύονται οι πιλότοι μας. Η Καλαμάτα θα γίνει διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων.

Κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για όλα όσα γίνονται συνολικά στη Μεσσηνία. Η Καλαμάτα είναι μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες πόλεις της Ελλάδας.