Παρασκευή
23
Φεβρουάριος
TOP

Μητσοτάκης: Ο πληθωρισμός θα αρχίσει αν υποχωρεί έστω και αργά – Τι είπε για την αισχροκέρδεια

Μήνυμα κατά της αισχροκέρδειας στέλνει  ο Κυριάκος Μηστοτάκης, κατά τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

«Ξέρω ότι η απάντηση στην ακρίβεια δεν είναι τα μέτρα προσωρινού και επιδοματικού χαρακτήρα», παραδέχεται, ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πάντως ότι τα εν λόγω μέτρα «είναι εξαιρετικά χρήσιμα και απαραίτητα, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις μας για συγκράτηση των τιμών στα ράφια».

Αναφέρεται στους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ, μετά από τους οποίους «μπήκαν πρόστιμα 1,6 εκ. ευρώ σε δύο πολυεθνικές εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία» και διαμηνύει:

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Θα προστατεύσουμε τους πολίτες από όσους νομίζουν ότι θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος τους, εκμεταλλευόμενοι τις συνέπειες του εισαγόμενου πληθωρισμού».

Επιπλέον αναφέρεται στις προβλέψεις της Κομισιόν λέγοντας ότι «ο πληθωρισμός θα αρχίσει αν υποχωρεί έστω και αργά, θα κινηθεί πάντως σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο στην ΕΕ» και επαναλαμβάνει ότι «τον Δεκέμβριο θα δοθούν 352 εκ. ευρώ ως έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης».

Στην μακροσκελή του ανάρτηση στο facebook, ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρεται επίσης στο πρόγραμμα «Μόνιμη Μείωση Τιμής», στην αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών 9 νοσοκομείων, την Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», τον ψηφιακό μετασχηματισμό Προξενικών Υπηρεσιών, το πόρισμα για τη διαχείριση υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας στη Θεσσαλία από την ολλανδική εταιρεία HVA International, και  την πρόοδο της αρωγής στους πλημμυροπαθείς.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

Αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: «Έχω την εντύπωση πως οι περισσότερες ειδήσεις για τις οποίες θα σας μιλήσω σήμερα δεν έχουν λάβει την προσοχή που τους αξίζει στην πολιτική επικαιρότητα. Ίσως αυτό ισχύει κάθε εβδομάδα, καθώς μικρά βήματα προς το καλύτερο δεν τραβούν το ενδιαφέρον όσο θα θέλαμε. Ελπίζω όμως ότι αξίζουν την προσοχή σας και σας ευχαριστώ που αφιερώνετε λίγο από τον χρόνο σας για να διαβάσετε τα βήματα που κάναμε αυτή την εβδομάδα!

Σήμερα λοιπόν θα σας μιλήσω για την πορεία της οικονομίας και τις προβλέψεις της Κομισιόν, για την έκτακτη βοήθεια στους συμπολίτες μας τον Δεκέμβριο, την πρόοδο στο πρόγραμμα «Μόνιμη Μείωση Τιμής» και τους ελέγχους στην αγορά, την αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών 9 νοσοκομείων, την Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», τον ψηφιακό μετασχηματισμό Προξενικών Υπηρεσιών, το πόρισμα για τη διαχείριση υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας στη Θεσσαλία από την ολλανδική εταιρεία HVA International, και φυσικά την πρόοδο της αρωγής στους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες».

Οικονομία και ακρίβεια

Και συνεχίζει: «Επιτρέψτε όμως μου να ξεκινήσω με καλά νέα από το μέτωπο της οικονομίας. Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, η Ελλάδα παρουσιάζει την τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 27 ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης που θα παραμείνει πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης έως και το 2025. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «βλέπει» σταδιακή μείωση του ελλείμματος, βελτίωση του πλεονάσματος και περαιτέρω αποκλιμάκωση του χρέους. Είχε και άλλες θετικές προβλέψεις η έκθεση της Κομισιόν: θα συνεχιστεί η αύξηση της απασχόλησης, η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10% και -στο θέμα που καίει πιο πολύ τα ελληνικά νοικοκυριά- ο πληθωρισμός θα αρχίσει αν υποχωρεί έστω και αργά, θα κινηθεί πάντως σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο στην ΕΕ.

Η δημοσιονομικά ισορροπημένη πολιτική μας αποδίδει, φαίνεται και από τη σταθερά καλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και όπως έχω δεσμευτεί, το πλεόνασμα της ανάπτυξης θα επιστρέφει στην κοινωνία για την ενίσχυση πρωτίστως των πιο ευάλωτων που πλήττονται περισσότερο από το υψηλό επίπεδο τιμών, κυρίως των τροφίμων.

Τον Δεκέμβριο λοιπόν θα δοθούν 352 εκ. ευρώ ως έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού. Συνολικά 2,3 εκ. πολίτες (οικογένειες με παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες -δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και χαμηλοσυνταξιούχοι) θα λάβουν την έκτακτη στήριξη, συμπληρωματικά των παρεμβάσεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί για τον Δεκέμβριο, όπως είναι το αυξημένο κατά 8% ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα 150 ευρώ στους συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά , το επίδομα θέρμανσης , το Youth Pass και το Market Pass στη Θεσσαλία και τον Έβρο.

Ξέρω ότι η απάντηση στην ακρίβεια δεν είναι τα μέτρα προσωρινού και επιδοματικού χαρακτήρα. Είναι όμως εξαιρετικά χρήσιμα και απαραίτητα, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις μας για συγκράτηση των τιμών στα ράφια. Όπως το πρόγραμμα Μόνιμη Μείωση Τιμών που συμπεριλαμβάνει πλέον 848 κωδικούς -σχεδόν 200 περισσότερους από την περασμένη Κυριακή- σε 37 βασικές κατηγορίες προϊόντων. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ -μόνο τις τελευταίες ημέρες μπήκαν πρόστιμα 1,6 εκ. ευρώ σε δύο πολυεθνικές εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Θα προστατεύσουμε τους πολίτες από όσους νομίζουν ότι θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος τους, εκμεταλλευόμενοι τις συνέπειες του εισαγόμενου πληθωρισμού.

Προστατεύουμε όμως και τα χρήματα των φορολογουμένων από τους επιτήδειους που νομίζουν ότι μπορούν να κλέβουν τους Δημόσιους Οργανισμούς. Συγχαίρω την Ελληνική Αστυνομία που εξιχνίασε κακουργηματική απάτη, με πάνω από 71.000 παράνομες εκτελέσεις συνταγογραφήσεων, από τις οποίες επήλθε ζημία άνω των 8 εκ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ. Πληροφορήθηκα ότι φέρονται να έχουν συμμετάσχει στο «κόλπο» 227 εταιρίες με την υπόθεση να βρίσκεται πλέον στα χέρια του εισαγγελέα».

Υγεία

Σε ό,τι αφορά στην Υγεία, ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρει: «Πάμε τώρα σε μια σημαντική θετική είδηση που αφορά τη δημόσια υγεία: την εβδομάδα που μας πέρασε, έπεσαν οι υπογραφές στις συμβάσεις για την αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των υποδομών σε 9 Νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας (Βέροιας, Νάουσας, Γιαννιτσών, Έδεσσας, Γρεβενών, Καστοριάς, του «Μαμάτσειου» στην Κοζάνη, του «Μποδοσάκειου» στην Πτολεμαΐδα και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»).

Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών των νοσοκομείων είναι σημαντικός γιατί θα οδηγήσει σε αναβάθμιση των υπηρεσιών αλλά και σε καλύτερες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό. Ανάλογες ανακαινίσεις θα γίνουν σε Νοσηλευτικά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα, ένα έργο-μαμούθ που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η αναβάθμιση των ΤΕΠ των νοσοκομείων μας, ήταν άλλωστε μία από τις βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Μένω στον τομέα της υγείας: χθες ανακοινώσαμε την έναρξη της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, που επίσης χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Γιατί είναι σημαντική αυτή η δράση, ίσως αναρωτιέστε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη in.gr