Κυριακή
25
Φεβρουάριος
TOP

Μητσοτάκης: Πώς θα αντιμετωπίσουμε τα ακριβά ενοίκια -Νέα μέτρα για Airbnb και Golden Visa αν χρειαστεί

Για τις τιμές των ενοικίων και την στεγαστική κρίση μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα βίντεο στο TikTok.

O πρωθυπουργός επέλεξε το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με την στέγαση.

Όπως δήλωσε στο σύντομο βίντεο που ανήρτησε: «Τα σχόλια για τα ενοίκια που μας στέλνετε εδώ στο TikTok είναι χιλιάδες οπότε θα προσπαθήσω με πολύ απλά λόγια να εξηγήσω τι συμβαίνει και τι μπορούμε να κάνουμε».

Ανέφερε ότι στην Ελλάδα 7 στους 10 Έλληνες κατοικούν στο δικό τους σπίτι, ενώ οι υπόλοιποι αναγκάζονται να νοικιάζουν.

«Για πολλά χρόνια στη διάρκεια της κρίσης οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων ήταν παγωμένες. Ως αποτέλεσμα όμως, της οικονομικής ανάπτυξης είδαμε μια απότομη αύξηση στις αξίες των ακινήτων και μία πολύ απότομη αύξηση στα ενοίκια. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20%, τα ενοίκια όμως έχουν αυξηθεί περισσότερο».

Το βίντεο του Κ. Μητσοτάκη στο TikTok

«Όσοι ενοικιάζουν αναγκάζονται να νοικιάσουν, ένα μεγάλο μέρος του μισθού τους να δώσουν ένα μεγάλο μέρος του μισθού τους κατευθύνεται στο ενοίκιο και αυτό είναι πρόβλημα. Το αποτέλεσμα είναι ότι δυστυχώς πολλοί νέοι, μας το λέτε κι εσείς συνέχεια, αναγκάζονται να μένουν με τους γονείς τους, μέχρι τα 30 και τα 35 τους».

Εξήγησε στη συνέχεια ότι ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης ισχύει και για τα ενοίκια, αναφέροντας ότι η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά. Τόνισε ότι πολλά σπίτια παραμένουν κλειστά και δεν έχουν επισκευαστεί ενώ η βαχυχρόνια μίσθωση έχει επιδεινώσει την κατάσταση, το ίδιο και η Golden Visa.

«Βοηθάμε ιδιοκτήτες να ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα με προγράμματα όπως το ”ανακαινίζω-εξοικονομώ” και το ”ανακαινίζω-ενοικιάζω” αλλά και μέσα από γενναίες φορολογικές δηλώσεις οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέχρι και 16.000 ευρώ για την επισκευή του σπιτιού. Δίνουμε κίνητρα σε ιδιοκτήτες να επισκευάσουν τα κλειστά τους σπίτια», αναφέροντας ότι η εκτίμηση είναι πως τα κλειστά σπίτια είναι περίπου 770.000.

Ακόμα, επισήμανε ότι δημόσια κτίρια και οικόπεδα που κάθονται μπορούν να αξιοποιηθούν σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, μέσω του θεσμού κοινωνικής αντιπαροχής ενώ μπορούν να φτιαχτούν και νέα σπίτια. Ένα κομμάτι θα αξιοποιηθεί από κατασκευαστές και ένα άλλο κομμάτι θα διατεθεί με πολύ χαμηλά ενοίκια.

Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα και περιορισμούς στο airbnb και την αύξηση των ορίων της Golden Visa.

Επιπλέον, υπογράμμισε τη συμβολή στην προσπάθεια μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και το επίδομα ενοικίου.

Κατέληξε λέγοντας ότι δεν λύνεται το πρόβλημα από τη μια στιγμή στην άλλη ως ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά διαβεβαίωσε «ότι εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του».

Πηγή: iefimerida.gr