[nx_top_tags]
Παρασκευή
22
Σεπτέμβριος
TOP

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό -Η ΕΜΥ θα ενταχθεί στην Πολιτική Προστασία

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

 

Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

Για καταστροφές στη Θεσσαλία, κριτική για καθυστερήσεις και η επόμενη ημέρα

Το καιρικό φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στη Θεσσαλία ήταν πρωτοφανές. Μιλάμε για ένα καιρικό φαινόμενο που ήταν πολύ πιο έντονο για τον Ιανό. Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που συνέβη. Προειδοποιητικά 112 είχαν σταλεί επανειλημμένως στη Θεσσαλία. Το πρωτόκολλο για τη φωτιά είναι διαφορετικό από αυτό για τις πλημμύρες.
Εκκενώθηκαν όσοι ήθελαν να εκκενωθούν. Μπορεί κάποιοι να πείνασαν και να δείψασαν. Προφανώς υπήρξε ταλαιπωρία, όμως δράσαμε συντονισμένα μετά το καιρικό φαινόμενο και σώσαμε πολλές ζωές.
Είναι ψέματα ότι ο στρατός άργησε στη Θεσσαλία

Ορθολογική διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας για την επόμενη ημέρα.
Είμαι αποφασισμένος το θέμα των υδάτων της Θεσσαλίας να το λύσω δραστικά.
Χρειαζόμαστε παραπάνω βοήθεια από το εξωτερικό σε θέματα διαχείρισης.

Να προστατέψουμε οικισμούς που φτιάχτηκαν σε άλλες εποχές και τώρα με την κλιματική κρίση να είναι ευάλωτοι. Το θέμα πρέπει να αναδειχθεί σε εθνικό επίπεδο.
Θα επιδιώξω διακομματική συναίνεση για την ηγεσία του.

Μετά τις πυρκαγιές, οι πλημμύρες

Αναδείξαμε το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας. Θέλω να σταθώ στο τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής με την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. Για τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος για να πω, έγιναν όμως, αλλά οι ειδικοί θα μας πουν αν έγιναν καλά ή όχι. Και ορθά η δικαιοσύνη το ελέγχει.

Εμείς ήμασταν αυτοί που διεκδικήσαν ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία. Και η δική μου απαίτηση είναι να τρέξει αυτό το πρόγραμμα όσο πιο γρήγορα. Τα καινούργια Canadair αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα τα παραλάβει το 2026. Την επόμενη χρονιά θα είμαστε πιο έτοιμοι από ό,τι φέτος.

Λάθη στους κυβερνητικούς χειρισμούς δεν διαπιστώσατε; -Θα προσμετρηθούν σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμού

Εχω την απαίτηση να κάνω σκληρή αυτοκριτική στον εαυτό μου. Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού. Θα σας μιλήσω για το τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Στην κακοκαιρία Daniel νομίζω δεν έχουμε εντάξει τη μετεωρολογία.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα ενταχθεί στην Πολιτική Προστασία.
Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της αντιπυρικής περιόδου. Εξήγησα με πολύ σαφή γλώσσα ότι δεν είναι δυνατόν ως ΕΕ να διαθέτουν 1 δισ για την κλιματική αλλαγή. Δεν θα ησυχάσω αν δεν πείσω τους ομολόγους να ενισχύσουμε το Ταμείο και η Ελλάδα να πάρει περισσότερα χρήματα για τις ζημιές στη Θεσσαλία.
Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό

Τι χρειάζεται να γίνει στην Πολιτική Προστασία

Χρειάζεται μεγαλύτερη προετοιμασία στο συντονισμό, όχι όμως στα χαρτιά, αλλά με ασκήσεις στο πεδίο. Να περάσουμε από τη θεωρεία και την γραφειοκρατία στην πράξη. Προκύπτουν μία σειρά από ζητήματα.
Πρέπει να προετοιμαστούμε στο πεδίο σε συνεννόηση με τις τοπικές Αρχές. Ο Στρατός δεν κάνει σε μία Δημοκρατία του κεφαλιού του. Για να κινητοποιηθεί πρέπει να έχει σαφή εντολή.

Πηγή: iefimerida.gr