Πέμπτη
18
Αύγουστος
TOP

Μνημείο σε κίνδυνο ο Εμβληματικός Φάρος της Σαπιέντζας

Αναμφίβολα είναι μεγάλη επιτυχία ο χαρακτηρισμός του εμβληματικού φάρου της Σαπιεντζας ως μνημείο νεότερης πολιτιστικής κληρονομίας από την Δ.νση αναστήλωσης νεωτέρων και σύγχρονων μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Είχε προηγηθεί ο χαρακτηρισμός του ως διατηρητέο μνημείο από το κεντρικό συμβούλιο νεοτέρων μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού λίγους μήνες πριν.

Όμως δεν παύει να αποτελεί ένα μνημείο σε κίνδυνο αφού έχει υποστεί εκτεταμένες φθορές από το πέρασμα του χρόνου και την αδιαφορία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Αδιάψευστος μάρτυρας το αποκλειστικό δικό μας φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει τις ζημίες τόσο στο εσωτερικό του όσο και στο εξωτερικό του.

Θετικό είναι το γεγονός ότι  εξοπλίστηκε με φωτοβολταικα συστήματα για την πλήρη ενεργειακή του επάρκεια καλό όμως θα ήταν αυτά να μην επηρεάζουν την αισθητική του μνημείου.

Αποτελεί απορίας άξιον  γιατί ο εμβληματικός αυτός φάρος δεν έχει ενταθεί σε κάποιο πρόγραμμα ανακαίνισης και αποκατάστασης.

Καλές είναι οι βραβεύσεις και οι χαρακτηρισμοί και τα δελτία τύπου  με τις βαρύγδουπες δηλώσεις αλλά για εμάς σημασία έχει η ύπαρξη του ίδιου του μνημείου.

Τέλος δεν θα μπορούσαμε να μην επισημάνουμε ότι δεκάδες άλλοι ιστορικής σημασίας φάροι στην Ελλάδα έχουν αφεθεί στην τύχη τους από έλλειψη χρηματοδοτήσεων αλλά κυρίως ενδιαφέροντος.

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός της εγκατάλειψης των φάρων σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με μεγάλη ναυτική παράδοση που είναι σήμερα παγκόσμια ναυτική δύναμη.

Ίσως με την ευκαιρία αυτή πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την αξιοποίηση των δεκάδων φάρων που αργοσβήνουν στο πέλαγος σε όλη την Ελλάδα πριν είναι πολύ αργά.

Δήμητρα Λυμπεροπούλου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης

«Πράσινη Πελοπόννησος»

πρ. Εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα