Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Μοιραίοι!!! Τα πολιτικά παιχνίδια ενάντια στο μέλλον της πόλης -Όλα όσα έγιναν στην συζήτηση για την ΜΠΕ του αντιπλημμυρικού (video)

Με 20 υπέρ και 21 κατά σύμβουλοι εκμεταλλευόμενοι τα… κουκιά που δεν βγαίνουν λόγω απλής αναλογικής -κατώτεροι ορισμένοι των περιστάσεων- είπαν όχι στο να προστατευθεί άμεσα ο Δήμος Καλαμάτας αντιπλημμυρικά και να θωρακιστεί. Προτίμησαν με… άλλα λόγια να αγαπιόμαστε να μην ακούσουν τους ειδικούς και να πουν όχι στην ΜΠΕ για ένα τεράστιο αντιπλημμυρικό έργο 100 και πλέον εκατ. ευρώ με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση.

«Μοιραίος» αναδεικνύεται ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Παναγιώτης Λύρας με το παρών που δήλωσε.
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Πριν από λίγη ώρα δημοσιεύθηκε η απάντηση του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου ο οποίος κάνει λόγο για υποκρισία και πολιτικά “παιχνίδια” που “θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ακόμη και τη ζωή των πολιτών”

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Συζητήσαμε χθες στο Δημοτικο Συμβούλιο ενα πολύ σημαντικο έργο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας. Δυστυχώς η Αντιπολίτευση, το καταψήφισε. Είναι λυπηρό οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης να παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια, θετοντας σε κίνδυνο την ασφαλεια ακόμη και την ζωή των δημοτών! Η υποκρισία τους και σε αυτό το σοβαρό θέμα πρεπει να αποκαλυφθεί και να σταματήσει. Φτάνει πιά!

Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου μας.”

ΧΘΕΣ ΕΙΧΕ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ

Η ίδια η ζωή μετά το 2016 και τις καταστροφικές εκείνες ημέρες, αλλά και η αγωνία των πολιτών ζητά να γίνει το αυτονόητο (δείτε εδώ). Και απέναντι στο αυτονόητο ποιος -και με… ονοματεπώνυμο- είναι εκείνος που θα πει ΟΧΙ στο έργο, και, θα ζητά ανέφικτές, αμελέτητες και… αγνώστου επιπτώσεων και χωρίς χρηματοδότηση λύσεις; Ποιος είναι εκείνος ο “ειδικολόγος” που πίσω από… καπρίτσια και παίξει με το μέλλον της πόλης (διαβάστε εδώ);

Οι απαντήσεις πάντως για όλα τα ζητήματα είχαν δοθεί

“ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΩΣΕΙ ΟΛΟΥΣ”

Για ένα έργο εμβληματικό, μεγάλο δύσκολο και απαιτητικό έκανε λόγο ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος. Τόνισε πως είναι “…εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση, που ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική της.” Επεσήμανε πως από το 2017 έχει ξεκινήσει η συζήτηση και έχουν αναλυθεί τα πάντα και σημείωσε και τις προτάσεις του δήμου ενώ καταλήγοντας τόνισε:

“Το έργο αναγκαίο για την πόλη, η αντιπλημμυρική θωράκιση δεν μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω, εδώ είμαστε για να ενώνουμε και το έργο αυτό πρέπει να μας ενώνει όλους, ξεκάθαρα ναι χρειάζεται το έργο”.

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Ο ΣΥΡΙΑΝΟΣ 

Ένας άνθρωπος που έχει υπογράψει τεράστια έργα με διεθνούς βεληνεκούς ο Γ. Συριανός ως Διευθύνων Σύμβουλος της “Μορέας” βρέθηκε εκεί και ήταν καταλυτική η παρέμβασή του. Αρχικά, αποστόμωσε όλους εκείνους τους “ειδικολόγους” που έπαιξαν και παίζουν με τις εντυπώσεις και με επιστολές και δημοσιεύματα, και απλά τους έβαλε στη… θέση τους, ξεκαθαρίζοντας το όλο τοπίο, ενάντια σε όλους όσοι περνάνε μια λάθος αντίληψη.

“Εάν μια πλημμύρα γινόταν στον Ταΰγετο, δεν ξέρω πόσοι θα ήταν οι νεκροί στην πόλη! Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και ο καθένας να παίρνει τις ευθύνες του… Έλα όμως που η πόλη χτίστηκε με πολυκατοικίες μέσα σε ρέματα. Έχω πλήρη εικόνα τί έχει συμβεί. Οι άνθρωποι γλίτωσαν από θαύμα γιατί το νερό που έπεσε στο Πήδημα δεν έπεσε ανάντι στο Νέδοντα”

Ο κ. Συριανός σημείωσε πως εξετάστηκαν εναλλακτικές και συζητήθηκαν και καυτηρίασε τα δήθεν διλήμματα αναρωτώμενος “εάν στα επόμενα 10 χρόνια υπάρξει μια πλημμύρα ποια θα είναι η απάντηση; Από τις εφημερίδες βλέπω αυτά σήμερα… Καλά σε μια πόλη που πάσχει που έχει νεκρούς αυτό είναι ουσιαστικά που λένε είναι να μεταφέρουν δραματικά το πρόβλημα στο μέλλον”.

Στάθηκε αναλυτικά και τεχνικά στα όσα γίνονται με τα ρέματα Καραμπογιάς, Ελαφογκρέμι και Λαγκάδα που πέφτουν μέσα στην πόλη και στη λύση που πρέπει να βρεθεί με τη μικρότερη δυνατή όχληση.

“Είδα στις εφημερίδες περί μελέτης – κατασκευής. Τα έργα στον κόσμο γίνονται με παραχώρηση. Οι μελετητές λειτουργούν ανεξάρτητα και έκαναν την πρότασή τους και παρουσίασαν τη βέλτιστη λύση και υπάρχει και ανεξάρτητος μηχανικός που εγκρίνει τη λύση. Λειτουργώ ανεξάρτητα και έχω ψηλά το μέτωπο”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Γ. KΑΡΝΕΣΗΣ: “Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ”

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υποδομών Γ. Καρνέσης σημείωσε πως το μεγαλύτερο μέρος του έργου είναι υπόγειο και έτσι οι επιπτώσεις είναι ωφέλιμες. “Η ανακατασκευή του σκεπασμένου τμήματος θα κοιτάξουμε να υπάρξει η λιγότερη δυνατή όχληση”, πρόσθεσε για το Νέδοντα.

Άμεσο επόμενο διάστημα παρεμβάσεις στα ρέματα Κερεζένια και Πολιτέικο θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες. Υπάρχουν και άλλες λύσεις, όμως, αυτή η ρεαλιστική που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση είναι αυτή που παρουσιάζεται σήμερα. Η λύση αυτή έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και τα στάδια, η Περιβαλλοντική αδειοδότηση στο τελευταίο στάδιο, υπάρχουν ήδη γνωμοδοτήσεις”, απάντησε και από την πλευρά του καταλυτικά.

Μάλιστα ξεκαθάρισε πως είναι λανθασμένη εντύπωση ότι οι αυτοκινητόδρομοι επηρέασαν, αυτό είναι λάθος δεν επηρεάζει πουθενά τη δίαιτα των νερών και πρόσθεσε πως “…έπρεπε το κράτος να είχε κάνει τα έργα που έπρεπε μέσα στις πόλεις”.

Χαρακτηριστικές και οι αναφορές από τους μελετητές

Π. ΜΑΝΤΑΣ: “ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ”

“6 χρόνια μετά και μπροστά έχουμε ένα μελετημένο, κοστολογημένο, συγκεκριμένο σχέδιο με εγκεκριμένη χρηματοδότηση και η Καλαμάτα έχει την ευκαιρία να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά. Ένα έργο που διαπερνά και τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις -παρόλο που με λύπη μου διάβαζα σήμερα της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του έργου”, σημείωσε αρχικά στην παρέμβασή του και ο Περικλής Μαντάς. Δίνοντας το παρών στην συνεδρίαση ο Βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ τόνισε απευθυνόμενος σε όλους πως “…δεν έχουμε κανένα περιθώριο να χάσουμε άλλες ευκαιρίες για τον τόπο μας”. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις… χαμένες ευκαιρίες και τα όσα καθυστέρησαν να γίνουν και πρόσθεσε πως “αντιλαμβάνομαι την αγωνία όλων και μπορούν να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων οι παρατηρήσεις, αλλά πρέπει να μπει η βάση για το τι πρέπει να κάνουμε, και, να δούμε τι είναι το ρεαλιστικό για τον τόπο μας”