Παρασκευή
10
Ιανουάριος
TOP

Μουντιάλ 2022: Το υπερθέαμα στο Κατάρ έφερε υπερκέρδη 7,5 δισ

Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο χαρακτήρισε το παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ ως το καλύτερο όλων των εποχών. Είχε πει το ίδιο και για το Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018. Ωστόσο, έχει τους λόγους του να εξυμνεί την αραβική version: οι εισπράξεις της FIFA υπήρξαν μεγαλύτερες από ποτέ και η αλήθεια είναι πως και η διοργάνωση υπήρξε από τις πιο ενδιαφέρουσες και τις πιο ήσυχες. H FIFA έβαλε στο ταμείο της 7,5 δισ. ευρώ – δηλαδή 1,5 δισ. περισσότερα από όσα έφερε το Μουντιάλ του 2018 και 3,5 λιγότερα από όσα υπολογίζει ότι θα εισπράξει σε τέσσερα χρόνια όταν το Μουντιάλ θα γίνει στο Μεξικό, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Τα εντυπωσιακά αυτά έσοδα προέρχονται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τους χορηγούς, αλλά και από τα εισιτήρια και θα ήταν μεγαλύτερα αν συγκεκριμένες πολυεθνικές που διαφημίζονται μέσω του ποδοσφαίρου (κυρίως εταιρίες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ) δεν έπαιρναν αποστάσεις από τη διοργάνωση εξαιτίας των πολλών δημοσιευμάτων για χιλιάδες νεκρούς σε εργατικά ατυχήματα. Επίσης μικρά σχετικά ήταν και τα έσοδα από τα εισιτήρια, διότι η χωρητικότητα των γηπέδων του Εμιράτου ήταν σχετικά μικρή – στο επόμενο μουντιάλ όλα θα είναι διαφορετικά.

Ο Ινφαντίνο ανακοίνωσε πως την τριετία 2023-2026, «θα επενδυθούν 2 δισ. ευρώ  επιπλέον σε σύγκριση με την τριετία 2019-2022», ενώ υπάρχει κι ένα  ειδικό ταμείο με 190 εκατομμύρια ευρώ για χρηματοδότηση εγκαταστάσεων στις χώρες του Αναπτυσσόμενου Κόσμου. Τα υπόλοιπα χρήματα (η FIFA δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός)  μοιράζονται εξίσου μεταξύ των 211 ομοσπονδιών που είναι μέλη της FIFA και το παράδοξο είναι ότι οι μικρότερες χώρες δεν μπορούν συχνά να ξοδέψουν όλα τα χρήματα. Βεβαίως, αυτός δεν είναι λόγος για να αρνηθούν την ψήφο στον Ινφαντίνο όταν θα υπάρξουν προεδρικές εκλογές.

Η επιτυχία του Κατάρ δημιουργεί προβληματισμούς για μια εκ νέου προσπάθεια διοργάνωσης Μουντιάλ στην περίοδο του ευρωπαϊκού φθινοπώρου, αλλά αυτό είναι ένα πείραμα που θα αργήσουμε να ξαναδούμε: το επόμενο μουντιάλ θα γίνει κανονικά Ιούνιο – Ιούλιο.

Για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία οι αποστολές των τεσσάρων Εθνικών ομάδων που έφτασαν μέχρι το τέλος, επιστρέφοντας στη χώρα τους αποθεώθηκαν. Στο Μαρόκο υπήρξε τριήμερη εθνική γιορτή, στο Ζάγκρεμπ ο κόσμος κατέβηκε στον δρόμο, την Εθνική Γαλλίας για την προσπάθειά της ευχαρίστησε ο ίδιος ο πρόεδρος Μακρόν και το Μπουένος Άιρες θα γλεντά την επιστροφή της Αργεντινής στον θρόνο για μήνες.

Πανηγυρισμοί στην Αργεντινή για την κατάκτηση του Μουντιάλ © EPA/RAUL MARTINEZ
Πανηγυρισμοί στην Αργεντινή για την κατάκτηση του Μουντιάλ © EPA/RAUL MARTINEZ

Σε τέσσερα χρόνια στις ΗΠΑ, στο Μεξικό και στον Καναδά οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές, οι αποστάσεις τεράστιες, τα γήπεδα πολύ μεγαλύτερα και οι ώρες μετάδοσης των αγώνων, σε κάποιες περιπτώσεις, όχι και τόσο βολικές για τις ευρωπαϊκές τηλεοράσεις. Αλλά πάλι θα έχουμε μια σπουδαία γιορτή του ποδοσφαίρου…

πηγή: www.powergame.gr