Παρασκευή
21
Ιούνιος
TOP

Μπαίνουν… μπροστά τα δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος -Κηρύχθηκε η αναγκαστική απαλλοτρίωση (video)

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!! Αφού ξεπέρασε και  το… γιοφύρι της Άρτας, μοιάζει να μπαίνει μπροστά η διαδικασία ολοκλήρωσης του συνόλου του έργου του Φιλιατρινού φράγματος. Τι και εάν το έργο έχει ολοκληρωθεί ως προς το κατασκευαστικό του μέρος από το 2017 -μέχρι σήμερα- παρότι ο ταμιευτήρας είχε γεμίσει με νερό, αυτό δεν… κατέληγε πουθενά. Η περιβόητη υπόθεση της ολοκλήρωσης δίχως τα απαραίτητα αρδευτικά δίκτυα, έχει περάσει από… χίλια κύματα και δεκάδες υποσχέσεις και δεσμεύσεις. Και χρειάστηκαν περί τα 7 χρόνια (!!!) για να δρομολογηθεί κάτι, αφού από μελέτες και συζήτηση για απαλλοτριώσεις, άλλο τίποτε. Πλέον με απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης τρέχει η διαδικασία για την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων συνολικής έκτασης 321.000,57 τ.μ. που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου «Αρδευτικά Δίκτυα Αξιοποίησης Φράγματος Λεκάνης Φιλιατρινού Ν. Μεσσηνίας»

“Το συγκεκριμένο έργο έχει όλες τις προδιαγραφές για να εξυπηρετήσει τις αγροτικές ανάγκες της περιοχής, καθώς ο όγκος του ταμιευτήρα του Φιλιατρινού φράγματος είναι 7.810.000 κ.μ. νερού ετήσιος διαθέσιμος όγκος νερού για κατανάλωση 9.000.000 κ.μ. και εκτιμώμενη έκταση άρδευσης 30 εκτ. μ. γης. Κατά την ολοκλήρωση του έργου το έτος 2017, εκπονήθηκαν μελέτες για την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων και η οριστική παραλαβή του έργου έγινε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Δεκέμβριο του 2019. Τότε και εντάχθηκε το έργο των αρδευτικών δικτύων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 45.880.000 ευρώ”, περιγραφόταν στην ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Στην απόφαση που εκδόθηκε από την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Προδιαγραφών, Μητρώων και Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών περιγράφεται:

1. Κηρύσσουμε την αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων που απαιτούνται για το έργο: «Αρδευτικά Δίκτυα Αξιοποίησης Φράγματος Λεκάνης Φιλιατρινού Ν. Μεσσηνίας», συνολικής έκτασης 321.000,57 τ.μ. εκ των οποίων 4.735,96 τ.μ. αφορούν σε δημόσιες εκτάσεις και 316.264,61 τ.μ. αφορούν σε ιδιωτικές εκτάσεις.

Η έκταση που απαλλοτριώνεται εικονίζεται σε κλίμακα 1:1000 στα κτηματολογικά διαγράμματα και τον αντίστοιχο κτηματολογικό πίνακα, τα οποία συντάχθηκαν από την εταιρεία «ΜΑΠ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΜΟΝ. Ε.Π.Ε.», εγκρίθηκαν, ελέγχθηκαν και θεωρήθηκαν με την υπ’ αρ. 2973/265272/28.09.2021 (ΑΔΑ: 969Ζ4653ΠΓ-4ΧΕ) απόφαση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στα απαλλοτριούμενα ακίνητα προβάλλουν εμπράγματα δικαιώματα οι φερόμενοι ιδιοκτήτες που αναφέρονται στον ανωτέρω κτηματολογικό πίνακα. Η αναγκαστική απαλλοτρίωση κηρύσσεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου με επισπεύδοντα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και με δαπάνες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η προκαλούμενη δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 3.761.900,00 ευρώ και θα βαρύνει τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ειδικότερα τις πιστώσεις του εναρίθμου έργου 2019ΣΕ08210030 της ΣΑΕ 082/1.

2. Υπάγουμε την παρούσα απαλλοτρίωση στις προβλεπόμενες διατάξεις του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων (ν. 2882/2001, Α’ 17) και κατ΄ εξουσιοδότηση του τρίτου άρθρου της υπ’ αρ. 12/2020 πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (Δ’ 215), ώστε, με ειδική απόφαση του αρμόδιου Δικαστηρίου, να επιτραπεί η άμεση παράδοση των ακινήτων και η πραγματοποίηση εργασιών πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της οικείας αποζημίωσης. 

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΤΩΧΟΥ

Από την πρώτη στιγμή τα… εκκρεμή ζητήματα στην Πελοπόννησο που έχουν να κάνουν με την άρδευση και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτέλεσαν πρώτο θέμα στις προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής του Δημήτρη Πτωχού. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σε διαδοχικές συναντήσεις σε υπουργεία και υπηρεσίες έθετε ως βασικό αίτημα να επιλυθούν αυτά που για χρόνια ήταν σε εκκρεμότητα.

Δεν ήταν τυχαίο πως αυτά κυριάρχησαν στην συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών τον Χρήστο Σταϊκούρα και την ίδια μάλιστα ημέρα υπήρξαν οι ανακοινώσεις πως το φράγμα της Κελεφίνας προχωρά στην επόμενη φάση και αναρτήθηκε την ίδια ημέρα και η απόφαση για την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων συνολικής έκτασης 321.000,57 τ.μ. που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου «Αρδευτικά Δίκτυα Αξιοποίησης Φράγματος Λεκάνης Φιλιατρινού Ν. Μεσσηνίας».

Όπως διαπιστώνει κανείς, αθόρυβα και αποτελεσματικά έχει επιλέξει να κινείται ο κ. Πτωχός, αφού προέχει να κλείσουν θέματα που μένουν ανοιχτά εδώ και χρόνια για να μπει το στοιχειώδες υπόβαθρο και να ξεδιπλώσει τον περαιτέρω σχεδιασμό του.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗ ΜΕ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ

Να σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα με τον Υπουργό Υποδομών είχε συνάντηση και ο Βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης ο οποίος και είχε προαναγγείλει την σχετική εξέλιξη στην βάση της ενημέρωσης που είχε:

“Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και αναφορικά με το ζήτημα της ολοκλήρωσης των δικτύων του Φιλιατρινού Φράγματος, ο Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε το Μεσσήνιο βουλευτή ότι εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος το Υπουργείο προχωρά στην κήρυξη των απαλλοτριώσεων, ώστε να εισέλθουμε στην τελική φάση του διαγωνισμού για την ολοκλήρωση αυτού του κρίσιμου αρδευτικού έργου”.

Σε ανάρτησή του ο. κ. Χρυσομάλλης αναφέρει:

“Επιτέλους ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του Φιλιατρινού φράγματος μετά από μια δεκαετία αναμονής! Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η κήρυξη των απαλλοτριώσεων για τα αρδευτικά δίκτυα αξιοποίησης του φράγματος, ακριβώς όπως με ενημέρωσε ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας στη συνάντηση μας την Τετάρτη.
Συνεχίζουμε την προσπάθεια για τις κρίσιμες υποδομές της Μεσσηνίας με αθόρυβο τρόπο και απτά αποτελέσματα”.