Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

Μπαράζ αδειών για έργα ΑΠΕ: Φωτοβολταϊκός σταθμός στον Ευρώτα, Αιολικός στην Ανατολική Μάνη

Μπαράζ αδειοδοτήσεων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σχετικά με νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα στοιχεία για την σύνδεση τους στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Μέσα σε μία ημέρα η ΡΑΕ βεβαίωσε έξι άδειες με συνολική ισχύ 190,1 MW.

Η αρχή της τρέχουσας δεκαετίας αναμένεται να είναι καθοριστική όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το περιβάλλον.
Η μετάβαση αφενός δημιουργεί ένα περιθώριο επενδυτικών ευκαιριών, αφετέρου η ενεργειακή κρίση και η τεράστια οικονομική επιβάρυνση που έχει προκαλέσει σε νοικοκυριά , κρατικούς και επιχειρηματικούς προϋπολογισμούς μπορεί να αποκλιμακωθεί μέσω των έργων ΑΠΕ.

Ως εκ τούτου οι ρυθμοί αδειοδότησης έργων ΑΠΕ φαίνεται πως έχουν γίνει ταχύτεροι και απλούστεροι.

Γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις βεβαιώσεις παραγωγού που χορηγεί η ΡΑΕ. Ωστόσο είναι χρήσιμο να αναφέρουμε πως οι άδειες της Αρχής δεν εξασφαλίζουν την περάτωση του έργου αλλά αποτελούν τον πρώτο κρίκο σε μια αλυσίδα βεβαιώσεων και διαδικασιών.

Το έργο εκτός από την βεβαίωση της ΡΑΕ , θα πρέπει να εξασφαλίσει την Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και του όρους για τη  σύνδεση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, που είναι και το τελευταίο αδειοδοτικό βήμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, το 2021 συνδέθηκαν στο δίκτυο έργα συνολικής ισχύος 3 GW.

Το ενδιαφέρον για αιτήσεις που αφορούν το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, αποδεικνύει πως οι εξελίξεις προοιωνίζονται αισιόδοξες για τη συνέχεια.

Φωτοβολταϊκοί σταθμοί

Την Δευτέρα 31/01/2022 η ΡΑΕ βεβαίωσε δύο άδειες παραγωγού, που αφορούν:
-φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 70 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 70 MW, στην PHOTONOTOS ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Το σχέδιο προβλέπει κατασκευή του σταθμού στη θέση Ξηροκάμπι, του δήμου Ευρώτα , στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

-φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 23 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 23 MW. Η άδεια χορηγήθηκε στην VIORES ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Τα πλάνο αναφέρει δημιουργία των εγκαταστάσεων στη θέση Κοκκινάδι, του δήμου Λεβαδέων, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Αιολικοί σταθμοί

Την ίδια μέρα η Αρχή βεβαίωσε άλλες τρεις άδειες για αιολικούς σταθμούς.
Η μια χορηγήθηκε στην «ΑΝΕΜΟΣ ΜΑΝΗΣ Α.Ε. Η άδεια προβλέπει αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ,με 14 ανεμογεννήτριες, εγκατεστημένης ισχύος 32,2MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 31,8MW. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή τη θέση Σαγιάς, του δήμου Ανατολικής Μάνης , της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Την δεύτερη άδεια πήρε η «ENDLESS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 24 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 24 MW. Οι εγκαταστάσεις θα υλοποιηθούν στη θέση Χαλβάνια, των δήμων Δελφών και Δωρίδος , στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Άδεια επίσης έλαβε και η ΖΑΣΠΕΡ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. & ΣΙΑ – ΦΘΙΩΤΙΔΑ 4 – Ε.Ε, για αιολικό σταθμό, με πέντε ανεμογεννήτριες, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 22,5 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 22,0 MW. Το σχέδιο αναφέρει πως ο σταθμός θα κατασκευαστεί στη θέση Σαπουνάς-Κορομηλιά , του δήμου Στυλίδος , στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Τέλος , άδεια για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 18,8MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 18,8MW, χορηγήθηκε στην «ΛΑΡΥΜΝΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ. Το πλάνο της εταιρείας προβλέπει κατασκευή του σταθμού στη θέση Κουτρούλα , του δήμου Λοκρών , στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Αύξηση συνδέσεων ΑΠΕ

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΑΔΜΗΕ σχετικά με τις αιτήσεις για σύνδεση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Σύμφωνα με τον Διαχειριστή υπερδεκαπλασιάστηκαν την προηγούμενη χρονιά (2021) οι μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που εξασφάλισαν σύνδεση με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Συγκεκριμένα το 2021 χορηγήθηκαν προσφορές σύνδεσης για 1.346 νέους σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 3 GW, έναντι 103 σταθμών ισχύος 1,6 GW το 2020, ενώ συνολικά από το 2015 ο Διαχειριστής έχει εκδώσει προσφορές σύνδεσης για 1673 σταθμούς ισχύος 7,9 GW.

Ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει ότι καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέα έργα ΑΠΕ παραμένει τεράστιο, μόνο την περασμένη χρονιά, έλαβε αιτήματα προσφορών σύνδεσης που ξεπέρασαν τα 12 GW.

Με τον ρυθμό ικανοποίησης των αιτήσεων, ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα εξασφαλίσει πρόσβαση σε νέα έργα ΑΠΕ της τάξης των 12 GW, υπερκαλύπτοντας τον στόχο του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού για επιπλέον 10 GW καθαρής ενέργειας έως το 2030! Θεωρεί επίσης ότι η βελτίωση της αδειοδοτικής διαδικασίας θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις αυτές.

Τέλος, ο Διαχειριστής ζητά  την θεσμοθέτηση fast-track αδειοδοτικών διαδικασιών για τα νέα έργα μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, που είναι όπως αναφέρει απαραίτητα για τη διεύρυνση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου.

Πηγή: ypodomes