Σάββατο
20
Ιούλιος
TOP

Μπαράζ ελέγχων στην αγορά ενόψει Πάσχα -Αυγενάκης: «Στόχος μας η προστασία παραγωγών και καταναλωτών»

Με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζονται από τα μικτά κλιμάκια οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα.

Από την αρχή του 2024 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης είχε δώσει εντολή να ενταθούν οι έλεγχοι για να προστατευθούν τόσο οι καταναλωτές όσο και τα εγχώρια αγροδιατροφικά προϊόντα από τη «μάστιγα» των «ελληνοποιήσεων». Η αρχή έγινε με ελέγχους στα γαλακτοκομικά, τα οπωροκηπευτικά, το ελαιόλαδο, το μέλι αλλά και ΠΟΠ προϊόντα, ενώ το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται σε κρέας και αυγά.

«Απομένουν λίγες ημέρες μέχρι τη μεγάλη μέρα της χριστιανοσύνης, την Ανάσταση. Θέλω να απευθύνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: Κανένας παραγωγός, επαγγελματίας ή μεταποιητής που τηρεί το νόμο και τους κανόνες, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Αυγενάκης και προσέθεσε: «Θέλω άπαντες να γνωρίζουν ότι κανένα συμφέρον δεν θα σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια που κάνουμε για την προστασία των ελληνικών προϊόντων».

Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «είναι να μπει τάξη στην αγορά και να προστατεύσουμε τους παραγωγούς, τους καταναλωτές και τους έντιμους μεταποιητές. Αυτό πράττουμε – και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε- με απόλυτη συνέπεια».

Οι εισαγωγές
Τα μικτά κλιμάκια πραγματοποιούν ελέγχους σε σημεία εισόδου της χώρας, όπως τελωνεία και συνοριακοί σταθμοί, στο οδικό δίκτυο, διόδια, λιμάνια, στις κεντρικές αγορές, σε σφαγεία, σε συσκευαστήρια, μεταποιητικές επιχειρήσεις, ψυκτικές αποθήκες, στη λιανική και στη βιομηχανία.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, από την 1η Απριλίου έως και την Πέμπτη 25 Απριλίου, η Ελλάδα εισήγαγε από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί τα 45.000 αμνοερίφια (ζώντα ζώα). Από αυτά, έχουν σφαχθεί και πουληθεί περίπου 12.500.

Επίσης, από τις 5 Απριλίου έως και τη Δευτέρα 22 Απριλίου έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα από τρίτες χώρες μέσω των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) Ευζώνων και Ν. Καυκάσου συνολικά 106.510 κιλά σφάγια αρνιών.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι
Το διάστημα μεταξύ 18 Απριλίου-22 Απριλίου, τα αρμόδια ελεγκτικά κλιμάκια πραγματοποίησαν συνολικά 777 ελέγχους. Διαπιστώθηκαν 15 παραβάσεις οι οποίες αφορούσαν σε μη έκδοση και κατοχή παραστατικών και κατάσχεση.

Επίσης, κατασχέθηκαν συνολικά 1.155 κιλά κρέατος και παρασκευασμάτων κρέατος λόγω έλλειψης επισήμανσης, παρελθούσας ημερομηνία ανάλωσης, χρήσης μη επιτρεπόμενων πρόσθετων, μη σύννομης διαδικασίας κατάψυξης. Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις περιπτώσεις αυτές έγιναν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες επιβολής διοικητικών κυρώσεων.

Διαβάστε την συνέχεια στο  iefimerida.gr