Κυριακή
16
Ιούνιος
TOP

Μπερνάρ Αρνό: Πώς ο «λύκος με το κασμιρένιο παλτό» έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για το 2024 (pics)

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο μεγιστάνας των ειδών πολυτελείας Μπερνάρ Αρνό είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes.

Είναι κατά 22 δισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότερος από ό,τι το 2023, χάρη σε μια ακόμη χρονιά ρεκόρ για τον όμιλο ειδών πολυτελείας LVMH, ο οποίος κατέχει μια αυτοκρατορία 75 υπερπολυτελών εμπορικών σημάτων, συμπεριλαμβανομένων των Louis Vuitton, Christian Dior και Sephora. Ο όμιλος ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 16,5 δισ. δολαρίων σε έσοδα 94 δισ. δολαρίων για το 2023, στέλνοντας τη μετοχή του 5% υψηλότερα κατά το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το Forbes.

Ο 75χρονος μεγιστάνας έχει εκτιμώμενη περιουσία 233 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ετήσια λίστα του Forbes, γεγονός που του δίνει προβάδισμα 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι του πιο κοντινού του αντιπάλου, του Έλον Μασκ, ο οποίος διατήρησε τη δεύτερη θέση φέτος. Η διαφορά αυτή είναι μεγαλύτερη από πέρυσι, όταν ξεπέρασε τον Μασκ κατά 31 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ οι υψηλού προφίλ δοκιμασίες του Μασκ το 2023 έπληξαν τον πλούτο του -κυρίως όταν ένας δικαστής του Delaware ακύρωσε τον Ιανουάριο την απονομή του 2018 των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών της Tesla-, ο Αρνό είχε ένα πολύ καλύτερο δωδεκάμηνο. Τον Απρίλιο του 2023, η LVMH έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που έφτασε σε κεφαλαιοποίηση 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το τρέχον έτος σηματοδοτεί την 28η συνεχή εμφάνιση του Αρνό στην κατάταξη των δισεκατομμυριούχων του Forbes στον κόσμο. Για πρώτη φορά μπήκε στην λίστα το 1997, με εκτιμώμενη περιουσία 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο αριθμός αυτός, προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό, θα ήταν σήμερα περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια – που σημαίνει ότι ο Αρνό έχει προσθέσει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια στην καθαρή του αξία χάρη στην ανάπτυξη της LVMH τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία, ανεβαίνοντας στην πρώτη 20άδα των πλουσιότερων μέχρι το 2005 (με αξία 17 δισεκατομμύρια δολάρια) και στη συνέχεια έγινε ο τέταρτος πλουσιότερος στον κόσμο το 2011 (με αξία 41 δισεκατομμύρια δολάρια). Η περιουσία του έκανε ένα γιγαντιαίο άλμα το 2018, ανεβαίνοντας στα 72 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 41,5 δισεκατομμύρια δολάρια του προηγούμενου έτους – αν και εξακολουθούσε να βρίσκεται στην 4η θέση. Το 2023, ξεπέρασε τον Έλον Μασκ και έγινε για πρώτη φορά ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου στην ετήσια λίστα του Forbes.

Αν και είναι γνωστή για τις ακριβές εξαγορές πολυτελών καταστημάτων λιανικής πώλησης, όπως την Tiffany & Co., και τις συνεργασίες με αστέρια υψηλού προφίλ, όπως τη Ριάνα και τη Fenty Beauty, η LVMH έκανε λιγότερες συμφωνίες πέρυσι. Αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Château Minuty, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού ροζέ κρασιών στη νότια Προβηγκία της Γαλλίας και εξαγόρασε τον Νοέμβριο τον κατασκευαστή πολυτελών γυαλιών Barton Perreira με έδρα το Λος Άντζελες. Έναν μήνα αργότερα, πούλησε το 80% της Starboard & Onboard Cruise Services, που διαχειρίζεται κρουαζιερόπλοια, σε μια ομάδα ιδιωτών επενδυτών. Τα ποσά της συναλλαγής δεν γνωστοποιήθηκαν για τις εν λόγω συμφωνίες.

Εν μέσω μιας πιο ήσυχης χρονιάς, ο Αρνό κινήθηκε για να εδραιώσει το σχέδιο διαδοχής του – δηλαδή να διατηρήσει τον οικογενειακό έλεγχο. Τον Ιανουάριο, πρότεινε την προσθήκη των γιων του Alexandre και Frédéric στο διοικητικό συμβούλιο της LVMH, όπου θα προστεθούν στα δύο μεγαλύτερα παιδιά του, Antoine και Delphine. Οι μέτοχοι θα ψηφίσουν για την έγκριση ή την απόρριψη των υποψηφιοτήτων στις 18 Απριλίου. Το σχέδιο αυτό βασίζεται σε μια προηγούμενη κίνηση που έκανε το 2022, όταν αναδιοργάνωσε την εταιρεία χαρτοφυλακίου του, Agache, για να δώσει ίσα μερίδια στα πέντε παιδιά του. Ο έλεγχος των παιδιών στην Agache -η οποία κατέχει τις περισσότερες μετοχές της οικογένειας στην LVMH- σε συνδυασμό με την παρουσία τους στο διοικητικό συμβούλιο της LVMH διασφαλίζει ότι οι Αρνό θα διατηρήσουν τον έλεγχο της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας πολυτελείας στον κόσμο για τα επόμενα χρόνια. Το Forbes αποδίδει την αξία όλων των μετοχών της LVMH της οικογένειας στον Μπερνάρ Αρνό και όχι στα παιδιά του, δεδομένου του ελέγχου που ασκεί στην εταιρεία.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, τα παιδιά του Αρνό θα συνεχίσουν την κληρονομιά του πατέρα τους. «Ο πατέρας μας είναι πολύ ανταγωνιστικός. Δεν του αρέσει να χάνει», δήλωσε στο Forbes το 2019 ο Frédéric Arnault, ο δεύτερος νεότερος από τα παιδιά του και διευθύνων σύμβουλος του τμήματος ρολογιών της LVMH. «Αυτό είναι κάτι που μας έχει μεταδώσει».

Διαβάστε την συνέχεια στο newmoney.gr