Νέο πεδίο αντιπαράθεσης για καταλύματα τύπου Airbnb στις πολυκατοικίες ανοίγει δικαστική απόφαση που αναγνωρίζει στους παλαιούς κανονισμούς των κτιρίων τη δυνατότητα να μπλοκάρουν τη βραχυχρόνια μίσθωση, ακόμη και όταν δεν αναφέρουν ρητά τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Η δικαστική απόφαση αφορά συγκεκριμένη πολυκατοικία και δεν επιβάλλει οριζόντια απαγόρευση της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε όλα τα κτίρια, δημιουργεί όμως ένα ισχυρό εργαλείο για ιδιοκτήτες και διαχειριστές που επιδιώκουν να σταματήσουν τη λειτουργία διαμερισμάτων ως τουριστικών καταλυμάτων.
Με την απόφαση 2937/2026, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε εν μέρει δεκτή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλει η διαχειρίστρια πολυκατοικίας, η οποία ήταν παράλληλα ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στο ίδιο κτίριο. Απέναντί της βρισκόταν εταιρεία που εκμεταλλευόταν άλλο διαμέρισμα μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Το δικαστήριο υποχρέωσε την εταιρεία να διακόψει την επαγγελματική χρήση του ακινήτου με το καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης και να το χρησιμοποιεί αποκλειστικά ως κατοικία. Παράλληλα, όρισε χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για κάθε περίπτωση παραβίασης της απόφασης.
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του newsit.gr πατώντας ΕΔΩ.