Στον πολεοδομικό σχεδιασμό μεταθέτουν τα «μπόνους» δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Με άλλα λόγια, η… ολική επαναφορά των κινήτρων προσαύξησης των όρων δόμησης (συντελεστή δόμησης, ύψος) για την ανέγερση των κτιρίων παραπέμπονται στους μελετητές των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ και ΕΠΣ) τα οποία εκπονούνται σήμερα για το 80% της ελληνικής επικράτειας και αναμένεται ότι θα έχουν παραδοθεί έως το 2026.
Μπόνους δόμησης: Όχι σε διάταξη γενικής εφαρμογής
Τί λένε οι ανώτατοι δικαστές (βάσει της περίληψης των αποφάσεων που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα) για τα «ευεργετήματα» του ΝΟΚ; Ότι δεν μπορεί, κατά το Σύνταγμα, να θεσπιστούν με διάταξη γενικής εφαρμογής (όπως ο ΝΟΚ), διότι αυτό οδηγεί στην ανατροπή του ισχύοντος πολεοδομικού σχεδιασμού κάθε περιοχής. Θα μπορούσαν όμως να εισαχθούν με τον πολεοδομικό σχεδιασμό συγκεκριμένων περιοχών ανάλογα με τα ειδικότερα χαρακτηριστικά τους.
Εν προκειμένω, το ΣτΕ δεν έκρινε αντισυνταγματικά τα ίδια τα «μπόνους» δόμησης, αλλά το σύστημα των κινήτρων του ΝΟΚ καθώς παρέχεται απ’ ευθείας στις Υπηρεσίες Δόμησης η δυνατότητα να εκδίδουν οικοδομικές άδειες, κατ’ απόκλιση από τους ισχύοντες – με βάση το πολεοδομικό καθεστώς κάθε περιοχής -όρους δόμησης.
Η «έναρξη εργασιών» κλειδί για τη διατήρηση αδειών
Οι άδειες (που κάνουν χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ) για κτίρια στα οποία οι οικοδομικές εργασίες έχουν ξεκινήσει δεν μπορούν να ακυρωθούν ή να ανακληθούν εξαιτίας της αντισυνταγματικότητας των συγκεκριμένων διατάξεων του ΝΟΚ. Όμως, εάν είχαν ήδη προσβληθεί στα δικαστήρια έως και τις 11.12.2024 (οπότε είχε δημοσιευθεί ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ κ. Μιχάλη Πικραμένου περί της αναμενόμενης τότε απόφασης), μπορούν να ακυρωθούν έστω και αν είχαν αρχίσει οι οικοδομικές εργασίες διότι το αντίθετο θα παραβίαζε το δικαίωμα δικαστικής προστασίας.
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.in.gr πατώντας ΕΔΩ