Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Μπουρλά – Πιθανή η εμφάνιση μετάλλαξης «ανθεκτικής» στο εμβόλιο

Την πιθανότητα να εμφανιστεί στο μέλλον μια παραλλαγή του κοροναϊού που να είναι ανθεκτική απέναντι στα εμβόλια γνωστοποίησε ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά. Μιλώντας στο Fox είπε ότι σε διάστημα 95 ημερών θα μπορούν να έχουν αποτελεσματικό εμβόλιο.

Ο κ. Μπουρλά τόνισε ότι «κάθε φορά που εμφανίζεται μια παραλλαγή παγκοσμίως, οι επιστήμονές μας εστιάζουν πάνω της και εξετάζουν κατά πόσο αυτή η παραλλαγή μπορεί να ξεφύγει από την προστασία του εμβολίου μας».

«Δεν έχουμε εντοπίσει καμία ακόμα, αλλά πιστεύουμε ότι είναι πιθανό μια μέρα να εμφανιστεί. Έτσι έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο με το οποίο μέσα σε 95 μέρες, από την στιγμή που αναγνωρίσουμε την παραλλαγή, να έχουμε ετοιμάσει ένα εμβόλιο ειδικά προσαρμοσμένο σε αυτή την παραλλαγή» υπογράμμισε.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια των Pfizer και Moderna

Στο μεταξύ, στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Moderna έναντι του κοροναϊού και της παραλλαγής Δέλτα κατέγραψε νεότερη μελέτη στις ΗΠΑ, από τις υγειονομικές αρχές.

Σύμφωνα με αυτά, η αποτελεσματικότητά τους, κατά της Covid-19 μειώθηκε από 91% σε 66% από τότε που η παραλλαγή Δέλτα έγινε κυρίαρχη στις ΗΠΑ.

Αυτά τα δεδομένα προέρχονται από μελέτη στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα υγείας και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία σε έξι Πολιτείες και η οποία διεξήχθη με σκοπό να εξεταστεί η απόδοση των εμβολίων σε πραγματικές συνθήκες. Οι συμμετέχοντες εξετάζονταν εβδομαδιαίως για συμπτωματικές και ασυμπτωματικές λοιμώξεις.

Σχεδόν όλοι οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είχαν εμβολιαστεί με τα εμβόλια της Pfizer ή της Moderna.

Μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Απριλίου 2021, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη της μόλυνσης ήταν 91%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τον κύριο ομοσπονδιακό οργανισμό δημόσιας υγείας της χώρας.

Όμως, κατά τη διάρκεια των εβδομάδων που η παραλλαγή Δέλτα έγινε κυρίαρχη, δηλαδή όταν ήταν υπεύθυνη για περισσότερο από το 50% των κρουσμάτων σύμφωνα με την αλληλουχία, η αποτελεσματικότητα έπεσε στο 66%.

Οι συντάκτες της μελέτης σημειώνουν, ωστόσο, ότι αυτή η μείωση μπορεί να μην προκλήθηκε μόνο από την παραλλαγή Δέλτα, αλλά και από μια αποτελεσματικότητα που φθίνει με την πάροδο του χρόνου.

«Ενώ αυτά τα ενδιάμεσα δεδομένα υποδηλώνουν μια μέτρια μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων για την Covid-19 στην πρόληψη της μόλυνσης, το γεγονός ότι η μείωση των λοιμώξεων παραμένει σε ποσοστό 66% υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη σημασία και το όφελος του εμβολιασμού», υπογραμμίζουν οι συντάκτες αυτής της μελέτης.

πηγη