Για κάθε σύγχρονη πόλη, όπως η Καλαμάτα, τα έργα υποδομών και αντιπλημμυρικής θωράκισης είναι μείζονος σημασίας. Από τη διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι την διάνοιξη δρόμων που θα ανακουφίσουν κυκλοφοριακά την Καλαμάτα και θα αλλάξουν την εικόνα και τη λειτουργικότητά της οι αναφορές του Νίκου Μπελογιάννη ήταν χαρακτηριστικές. Με αφορμή την αυριανή εκδήλωση στην Παλαιόχουνη τόνισε πως σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την περιφέρεια.
«Είναι ιστορική για την Πελοπόννησο. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο που δεν ολοκληρώθηκε βέβαια, αλλά αύριο είναι μια ειδική εκδήλωση» για να καυτηριάσει ωστόσο το γεγονός πως ναι μεν οι διαδικασίες έχουν «τρέξει» με γοργούς ρυθμούς από την ιδιωτική εταιρεία σε ό,τι αφορά στα εργοστάσια όμως το θέμα «κολλάει» στους σταθμούς μεταφόρτωσης αφού στον αρμόδιο φορέα του ΦΟΔΣΑ «δεν μπορούν να βγάλουν άκρη οι δήμαρχοι για να τελειώσουν τους σταθμούς μεταφόρτωσης. Το θέμα είναι ότι το πληρώνει ο κόσμος. Το ζήτημα είναι να «τρέξουν» γρήγορα οι σταθμοί μεταφόρτωσης για να τελειώσει αυτό το μαρτύριο. Όλα αυτά βεβαίως δεν μειώνουν τη δυναμική του έργου. Είναι από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια στην Ευρώπη αυτό που γίνεται εδώ κι όταν ολοκληρωθεί θα είναι πραγματικό «κόσμημα». Το μοναδικό αναπτυξιακό που έχει γίνει και πόσα χρόνια πέρασαν, το έχει ξεκινήσει ο κ. Τατούλης όταν είχε πάρει σχεδόν “λευκή επιταγή” από την κυβέρνηση και τελικά τα έκανε μαντάρα! Η Ήπειρος το είχε πάρει μετά από εμάς και το έφτιαξε πιο γρήγορα, εδώ δεν ολοκληρώθηκε λόγω της διαμάχης που είχε ο Τατούλης για τα χωράφια στην Παλαιοχούνη», καλώντας στο σημείο αυτό και τη δικαιοσύνη να μπει μπροστά ώστε να αποδοθούν και οι ευθύνες εκεί που πρέπει.
Με αφορμή δε την έλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια ακόμη φορά στην Πελοπόννησο ο Διευθυντής της τηλεόρασης BEST ανέφερε πως για έργα που έχει εξαγγείλει ο Έλληνας Πρωθυπουργός χρόνια πριν «δεν έχει γίνει τίποτα» εγκαλώντας και τους βουλευτές του τόπου για την αδρανή τους στάση. «Τα έργα υποδομής πρέπει να γίνουν γιατί τα έχει ανάγκη ο τόπος» σημείωσε και έστρεψε το βλέμμα… στο κέντρο της πόλης και στο διοικητήριο που μοιάζει «στοιχειωμένο»…
«Τα ξήλωσε ο Νίκας όλα, θα φτιάξει διοικητήριο, και το οποίο έχει μείνει έτσι. Δεν δουλεύει κανένας! Κλεισμένο με λαμαρίνες, και το λέει πάρα πολύς κόσμος ότι δεν δουλεύει κανένας. Ο προϋπολογισμός του είναι 11 εκατομμύρια. Το όραμα του κου Νίκα ήταν μόνο διοικητήρια, δημαρχεία και τέτοια πράγματα. Και απ’ ότι ακούω ο εργολάβος έχει σταματήσει γιατί ζητάει περισσότερα χρήματα.
10 εκατομμύρια στοιχίζει το Παλαί Ντε Σπορ μαζί με το σύγχρονο κολυμβητήριο στα Παλιάμπελα, περιοχή χαρακτηρισμένη από τον Μπένο, με χωρητικότητα 8 -10 χιλιάδων θέσεων που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ευρωπαϊκούς αγώνες. Τα λεφτά αυτά ας πήγαιναν εκεί και ας το φτιάχνανε αργότερα αυτό, αλλά δυστυχώς έχουμε μείνει στα έργα βιτρίνας» είπε και συνέχισε: «Νάτα τα έργα του Λουδοβίκου! Να δούμε τι θα γίνει τώρα…»
»Ο Θανάσης Βασιλόπουλος και ο Δημήτρης Πτωχός είναι τώρα υπεύθυνοι να πάνε την πόλη και την περιφέρεια μπροστά με έργα, όχι εργάκια… Και οι δυο έχουν πλειοψηφία που δεν είχαν οι προκάτοχοί τους, είναι νέοι άνθρωποι, με νέες ιδέες και επιτελεία και πρέπει να προχωρήσουν.»
Κι αυτά δεν είναι τα μόνα έργα που πρέπει να προχωρήσουν. Καθώς ο καιρός περνά «η Υπαπαντή παραμένει για τρίτη χρονιά έτσι, θα γίνει χαμός με τους πιστούς γιατί δεν θα είναι έτοιμη». Στον ευχάριστο αντίποδα, η πρώτη διάνοιξη δρόμου στην πόλη μετά από 120 χρόνια, αυτή της οδού Βουλγαροκτόνου «Είναι ένας από τους δρόμους που ενώνει την Ναυαρίνου με την Κρήτης κι αν θα ανοίξει θα δώσε4ι πολύ μεγάλη ανάσα στην παραλιακή. Αξίζουν συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή και να υλοποιήσει το έργο αυτό».
Ως μείζονος σημασίας και η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, το οποίο βρίσκει πολλά εμπόδια και τώρα δέχεται ξανά …αντιπολευτικά πυρά. «Ακούγεται ότι θα ταλαιπωρηθεί ο κόσμος. Σίγουρα κάποιοι θα ταλαιπωρηθούν. Πρέπει να πιέσουν ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης να έχουμε το δυνατόν λιγότερο όχληση. Η κόκκινη γραμμή που πρέπει να τεθεί -και την έχει θέση από την αρχή ο δήμαρχος Καλαμάτας -είναι το σκέπασμα του ποταμιού. Εάν υπάρχει κίνδυνος να μην σκεπαστεί, να μην ξεσκεπαστεί. Ο δήμαρχος το είχε πει και ο κόσμος τον επιβράβευσε με το 60% και κάποιοι έχουν αρχίσει αντιπολίτευση από σήμερα… όλοι έχουν γίνει ξαφνικά σωτήρες!». Αναφερόμενος στις απόψεις που εξέφρασαν οι κ. Κανάκης και κ. Χανδρινός. Για τα φράγματα διερωτήθηκε «που θα βρεθούν τα λεφτά κ. Κανάκη;» και για την όχληση αναρωτήθηκε «για την πλατεία δεν είχε όχληση;».
Ο Νίκος Μπελογιάννης εκτίμησε πως το μεγάλο πρόβλημα θα είναι η στάθμευση των οχημάτων. «Δεν μπορεί να μείνει η πόλη χωρίς πάρκινγκ για 5-6 χρόνια, διότι είναι έργο που θα δουλεύεται 5-6 μήνες το χρόνο. Θα είναι όμως μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.» και απευθυνόμενος σε όσους… αντιστέκονται τώρα – όπως και στο παρελθόν είχαν κάνει για άλλα εξίσου σημαντικά έργα – σημείωσε «Ο «ιδιοκτήτης» της πόλης δεν θέλανε να γίνει περιμετρικός! Όλοι μιλάνε για επιστήμονες. Όλους τους έχει λαδώσει το Μορέας;» διερωτήθηκε και ανέτρεξε στα όσα είχαν γίνει στο δημοτικό συμβούλιο της Καλαμάτας «Επειδή όλοι επικαλούνται την απόφαση του ΠΕΣΥΠ στο Δ.Σ. εάν θα ψήφιζε ο κ. Λύρας θα είχε τελειώσει το πράγμα. Ήταν καθαρά τότε ένας αντιπολιτευτικός λόγος του κου Νίκα απέναντι στον κ. Βασιλόπουλο στις πλάτες των πολιτών.»
«Δεν ήθελα να πω για τον κ. Νίκα γιατί αποτελεί παρελθόν, και οι γύρω γύρω του», είπε αρχικά ο Νίκος Μπελογιάννης και τόνισε «αλλά είπε ότι πήγε δυο φορές στο δικαστήριο και αθωώθηκε. Αυτό είναι ντροπή να επικαλείται τα δικαστήρια αυτεπάγγελτα τότε για τις σαΐτες και το 2016 για τις πλημμύρες» δυο γεγονότα κατά τα οποία όπως είπε «χάθηκαν άνθρωποι».
»Ο συγχωρεμένος Θεοδωρακάκης άφησε πίσω του μια γυναίκα και ένα παιδί και επικαλείσαι ότι αθωώθηκες; Για την γυναίκα στη Γλαύκου που πνίγηκε; Δεν σου είπε κανείς ότι τους έπνιξες εσύ, αλλά τελικά εσύ επικαλείσαι ότι αθωώθηκες; Μείνε στο ύψος σου… γιατί πέθαναν άνθρωποι. Δεν έχεις καμία ευθιξία να επικαλείσαι ότι αθωώθηκες!», είπε.
Ο ΑΝΙΣΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ
Άνισος είναι ο αγώνας επιβίωσης των καταστημάτων της γειτονιάς απέναντι στους πολυεθνικούς κολοσσούς με τον Νίκο Μπελογιάννη να σημειώνει επ’ αυτού πως «Η κάθοδος των πολυεθνικών που δανείζονται από τις τράπεζες… τσάμπα ενώ οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν καν να πλησιάσουν είναι ο θάνατος του εμποράκου.»
Στον αγώνα αυτό βεβαίως κομβικής σημασίας είναι και η άνοδος σε… εξωπραγματικά πλέον επίπεδο των ενοικίων αφού στο κέντρο της Καλαμάτας, στην περιοχή Αριστομένους και άλλων εμπορικών δρόμων είναι, όπως σημείωσε «απλησίαστα» και το όλο θέμα επηρεάζει και τις θέσεις εργασίας.
Τα τοπικά μαγαζιά εμπλέκονται σε έναν άνισο αγώνα επιβίωσης απέναντι στις πολυεθνικές και «πολεμάνε για να μείνουν ζωντανά. Στη οδό Φραντζή σήμερα περνώντας είδα δυο άδεια μαγαζιά, μου είπαν ότι ο ιδιοκτήτης ζητάει 5-6 χιλιάδες το μήνα!» είπε θέλοντας να αναδείξει το βαθμό δυσκολίας που αντιμετωπίζουν πλέον οι μικροέμποροι.
Όσον αφορά στις αυξήσεις στα τρόφιμα, που είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, ο διευθυντής της τηλεόρασης best στάθηκε στην πίεση που ασκήθηκε το προηγούμενο από το αρμόδιο υπουργείο με ελέγχους στην αγορά και στο αποτέλεσμα που έχουν φέρει, λέγοντας πως «κατόρθωσε σε λίγες ημέρες και κατέβασε τις τιμές 15-20%» και τόνισε πως το γεγονός αυτό «φανερώνει ότι υπάρχει περιθώριο προς τα κάτω!
Έθιξε δε τη στάση ορισμένων κυβερνητικών στελεχών αναρωτώμενος αν «είναι δυνατόν να λέει για τους υδραυλικούς και τους ηλεκτρολόγους απόδειξη! Δεν βλέπουν κάθε μέρα την αύξηση στο πετρέλαιο, στο ρεύμα. Σε αυτούς δεν μιλάει κανείς.»
Μπαίνοντας σε διαδικασία σύγκρισης των πολιτικών που έχουν ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις δεξιάς και αριστεράς επισήμανε τον άγραφο όνομα που θέλει εκείνους που δεν πράττουν τα δέοντα να «πηγαίνουν σπίτι τους».