Σάββατο
27
Απρίλιος
TOP

Ναυάγιο στην Πύλο: Είχαν Πακιστανούς κλειδωμένους στο αμπάρι χωρίς νερό

Οι Πακιστανοί αναγκάστηκαν να βρεθούν κάτω από το κατάστρωμα, με άλλες εθνικότητες να επιτρέπονται στο επάνω κατάστρωμα, όπου είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε περίπτωση ανατροπής.

Μακάβριες λεπτομέρειες σχετικά με το ναυάγιο στην Πύλο έρχονται καθημερινά στο φως ενώ την ίδια στιγμή προκύπτουν όλο και περισσότερα ερωτήματα για τον ρόλο και τη δράση της ελληνικής ακτοφυλακής στην τραγωδία.

Ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για τους περισσότερους από 500 αγνοούμενους νέες μαρτυρίες από επιζώντες δείχνουν ότι γυναίκες και παιδιά αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν στο αμπάρι και ότι ορισμένες εθνικότητες καταδικάστηκαν στο πιο επικίνδυνο μέρος του αλιευτικού.

Βάρβαρη μεταχείριση σε Πακιστανούς

Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται ο Guardian, οι επιζώντες αποκάλυψαν στην ακτοφυλακή, ότι Πακιστανοί μετανάστες αναγκάστηκαν να βρεθούν κάτω από το κατάστρωμα, με άλλες εθνικότητες να επιτρέπονται στο επάνω κατάστρωμα, όπου είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε περίπτωση ανατροπής του πλοίου.

Οι μαρτυρίες δείχνουν ότι γυναίκες και παιδιά ήταν ουσιαστικά «κλειδωμένα» στο αμπάρι, φαινομενικά για να «προστατευτούν» από άνδρες στο υπερπλήρες πλοίο. Το Observer έμαθε ότι Πακιστανοί υπήκοοι κρατούνταν επίσης κάτω από το κατάστρωμα, με τα μέλη του πληρώματος να τους κακομεταχειρίζονται όταν εμφανίστηκαν αναζητώντας πόσιμο νερό ή προσπάθησαν να διαφύγουν.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, στο πλοίο επέβαιναν περίπου 400 Πακιστανοί. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει ότι μόνο 12 από τους 78 επιζώντες ήταν από το Πακιστάν.

Οι συνθήκες στο σκάφος ήταν τόσο ζοφερές που ακόμη και πριν βυθιστεί, υπήρχαν ήδη έξι θάνατοι αφού τελείωσε το πόσιμο νερό.

Συλλήψεις φερόμενων διακινητών στο Πακιστάν

Οι πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν δέκα άτομα ύποπτα για συμμετοχή σε διακίνηση ανθρώπων μετά το θάνατο δεκάδων μεταναστών σε ναυάγιο σκάφους στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ διέταξε την πάταξη «των ατόμων που εμπλέκονται στο αποτρόπαιο έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων» και υποσχέθηκε ότι οι ένοχοι θα «τιμωρηθούν αυστηρά», σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες νεαροί Πακιστανοί πραγματοποιούν επικίνδυνο διάπλου με προορισμό την Ευρώπη όπου επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Ο κινητήρας ήταν χαλασμένος για μέρες

Ο Nawal Soufi πρόσθεσε ότι οι επιβάτες παρακαλούσαν για βοήθεια μια μέρα πριν βυθιστεί. «Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αυτοί οι άνθρωποι ζητούσαν να σωθούν από οποιαδήποτε αρχή», είπε.

Η καταγγελία της της έρχεται σε αντίθεση με αυτόν της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είπε ότι οι επιβάτες είπαν στην ακτοφυλακή ότι δεν ζητήθηκε βοήθεια επειδή ήθελαν να πάνε στην Ιταλία.

Νέα μαρτυρία δείχνει επίσης ότι ο κινητήρας του αλιευτικού χάλασε μέρες πριν βυθιστεί, γεγονός που καθιστά πιθανό το πλήρωμα να είχε ζητήσει βοήθεια.

«Ξεκινήσαμε το ταξίδι τα ξημερώματα της Παρασκευής. Περίπου 700 από εμάς βρισκόμασταν στο πλοίο», αναφέρει ένας μετανάστης σε μαρτυρία που έλαβαν οι λιμενικοί που επιβλέπουν την έρευνα για την καταστροφή. «Ταξιδεύαμε για τρεις μέρες και μετά χάλασε ο κινητήρας».

πηγη  in.gr