Παρασκευή
21
Ιούνιος
TOP

Ναυάγιο της Πύλου: Αθώοι οι εννέα Αιγύπτιοι – Όσα έγιναν στο δικαστήριο της Καλαμάτας (pics & video)

Το δικαστήριο της Καλαμάτας που εξέτασε την υπόθεση του πολύνεκρου ναυαγίου της Πύλου, έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να την δικάσει διότι συνέβη σε διεθνή ύδατα, κάνοντας δεκτή τη βασική ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης.

Με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Καλαμάτας, οι εννιά Αιγύπτιοι οι οποίοι δικάζονταν ως διακινητές και βαρύνονταν επίσης με την κατηγορία για πρόκληση ναυαγίου, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου συνέβη σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Πύλου δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου 2023 σε αλιευτικό σκάφος που εκτιμάται ότι μετέφερε περίπου 750 μετανάστες.

Κατά την επιχείρηση διάσωσης από τις ελληνικές αρχές διασώθηκαν 104 άτομα, μεταξύ των οποίων Αιγύπτιοι, Σύροι, Πακιστανοί, Αφγανοί και Παλαιστίνιοι, ενώ ανασύρθηκαν 82 νεκροί.

  • Ανακοίνωση της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ για την κινητοποίηση σήμερα έξω από τα Δικαστήρια Καλαμάτας και την αθώωση των 9 κατηγορούμενων μεταναστών.

Χαιρετίζουμε την μαζική κινητοποίηση εργατικών σωματείων και άλλων φορέων της Μεσσηνίας έξω από τα Δικαστήρια της Καλαμάτας, όπου διεξαγόταν η δίκη για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο με εκατοντάδες νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, πριν περίπου έναν χρόνο.

Η αθώωση σήμερα, από το αρμόδιο δικαστήριο, των 9 μεταναστών που κατηγορούνταν ως διακινητές, επιβεβαιώνει ότι οι πραγματικοί ένοχοι είναι η πολιτική της ΕΕ και των Κυβερνήσεων.

 

Η απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στην συγκέντρωση των σωματείων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό διαδηλωτών και προσαγωγές στελεχών του ΚΚΕ, αποδεικνύει ότι κανείς και τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει τον λαό να διεκδικεί την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών και των πραγματικών ενόχων και αυτού του εγκλήματος

Ο στόχος τους είναι η συγκάλυψη των τεράστιων ευθυνών του κράτους, της FRONTEX και της ίδιας της ΕΕ για το ναυάγιο και την επιχειρησιακή διαχείρισή του. Δεν τους πέρασε!

Το έγκλημα στην Πύλο δεν θα ξεχαστεί, γιατί αυτό επιβάλλει το δίκαιο αίσθημα της οργής του λαού που διαδήλωσε μαζικά τις μέρες του πολύνεκρου ναυαγίου, αλλά και σήμερα έξω από τα δικαστήρια της Καλαμάτας.

Η καταστολή δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες των κρατικών αρχών και της Frontex για τις συνθήκες του ναυαγίου, ούτε να αθωώσει την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία οφείλει να απαντήσει τι έγινε το μοιραίο βράδυ, γιατί δεν σώθηκαν εκατοντάδες απελπισμένοι άνθρωποι που κινδύνευαν, ανάμεσά τους εκατοντάδες γυναίκες και ανυπεράσπιστα παιδιά.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει, όπως έκανε μέχρι τώρα, να αποκαλύπτει την άδικη και βάρβαρη πολιτική της ΕΕ, που στηρίζουν όλα τα κόμματα και οδηγεί σε τέτοια εγκλήματα, στα ναυάγια της Μεσογείου με 28.000 χιλιάδες νεκρούς από το 2014 μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό και καταγγέλλει το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που σηματοδοτεί ένταση της πολιτικής καταστολής, εγκλωβισμού και εργαλειοποίησης σε βάρος των ξεριζωμένων μεταναστών και προσφύγων.

Με ψήφο στο ΚΚΕ την 9η Ιούνη στέλνουμε μήνυμα καταδίκης της ΕΕ των πολέμων, της φτώχειας, του ξεριζωμού!

  • Συνταξιούχοι Μεσσηνίας

Χαιρετίζουμε τη σημερινή συγκέντρωση των σωματείων στα δικαστήρια Καλαμάτας όπου δικαζόταν η υπόθεση του πολύνεκρου ναυαγίου της Πύλου. Η συγκέντρωση έγινε και οι διαδηλωτές παρέμειναν μέχρι τέλους παρά την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ, τους τραυματισμούς και τις συλλήψεις που σκοπό είχαν να μην διαδηλώσουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία που απαιτούσαν την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών και των πραγματικών ενόχων αυτού του εγκλήματος.

Η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για τους “υποτιθέμενους” διακινητές, επιβεβαιώνει ότι  οι πραγματικοί ένοχοι είναι η  αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων, η απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που τροφοδοτεί το δουλεμπόριο ανθρώπων και κάνει πιο επικίνδυνες τις διαδρομές, μετατρέποντας σε υγρό τάφο τη Μεσόγειο και τις ελληνικές θάλασσες.

Τα σωματεία θα συνεχίσουν τη δράση τους με κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι και ο λαός της Μεσσηνίας να ενημερωθούν για τους πραγματικούς ενόχους του εγκλήματος που στοίχισε τη ζωή σε 600 και πλέον πρόσφυγες, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά. Όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί!

Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΦΚΑ Νόμου Μεσσηνίας
Σωματείο συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ- τραπεζών
Συνδικάτο οικοδόμων & συναφών επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας
Συνδικάτο υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα Ν. Μεσσηνίας
Συνδικάτο γάλακτος τροφίμων ποτών Ν. Μεσσηνίας
Σωματείο εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Ν. Μεσσηνίας

  • ΜεΡΑ24 Πύλος: Χαιρετίζουμε την απαλλαγή των μεταναστών – Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για τους 600 θανάτους

Χαιρετίζουμε την απαλλαγή των 9 Αιγυπτίων που διώκονταν για το ναυάγιο της Πύλου και καταγγέλλουμε την επίθεση των ΜΑΤ στους αλληλέγγυους έξω από το δικαστήριο

Η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά χαιρετίζει την απαλλαγή από κάθε κατηγορία των 9 Αιγύπτιων προσφύγων που δικάζονταν στην Καλαμάτα για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου. Οι άνθρωποι αυτοί, κατά την συνήθη πρακτική που ακολουθείται από τους κυβερνητικούς θεσμούς του ελληνικού κράτους, είχαν παραπεμφθεί ως διακινητές και υπεύθυνοι του ναυαγίου. Με τον τρόπο αυτό χρησιμοποιούνται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι ώστε να συγκαλυφθούν οι βαρύτατες ευθύνες του Λιμενικού και της FRONTEX για τον θάνατο των 600 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, στο πλαίσιο της αντιπροσφυγικής και ρατσιστικής πολιτικής που εφαρμόζουν η κυβέρνηση και η ΕΕ.

Καταγγέλλουμε την επίθεση των ΜΑΤ και τις προσαγωγές της αστυνομίας στους συγκεντρωμένους έξω από το δικαστήριο αλληλέγγυους, σε μία ακόμα προσπάθεια να φιμωθεί κάθε φωνή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και αντίθεσης στις φονικές πολιτικές που έχουν προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο και στα χερσαία σύνορα της Ευρώπης.

Το θέμα των ευθυνών για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, την ώρα μάλιστα που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει σε διεθνές επίπεδο ακόμα πιο απάνθρωπες και πιο φονικές αντιπροσφυγικές και αντιμεταναστευτικές πολιτικές από αυτές που υιοθετήθηκαν από την ΕΕ με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Μετανάστευση, δεν σταματάει εδώ. Απαιτούμε την τιμωρία των πραγματικών ενόχων για τον πνιγμό των 600 ανθρώπων στα ανοιχτά της Πύλου και την απόλυτη πολιτική καταδίκη των πολιτικών της κυβέρνησης και της ΕΕ, που στην πραγματικότητα δεν αφήνουν καμία άλλη διέξοδο στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της απέραντης φτώχειας από το να επιλέγουν όλο και πιο επικίνδυνες – και πολύ συχνά μοιραίες – διαδρομές διαφυγής.

Παλεύουμε για την κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και όλων των διεθνών συνθηκών που έχουν χτίσει και θωρακίζουν τα τείχη της Ευρώπης – Φρούριο, ποινικοποιώντας την φτώχεια και την προσφυγιά.

Υψώνουμε την αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες και μετανάστες και παλεύουμε για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.