Σάββατο
13
Ιούλιος
TOP

Ναυάγιο της Πύλου: χρωστάμε σε πάνω από 500 ψυχές την αλήθεια – και να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι νεκροταφείο

Λίγοι θάνατοι είναι πιο φριχτοί από τον πνιγμό. Ιδίως όταν γίνεται σε συνθήκες πανικού, σε ένα πλοίο γεμάτο εκατοντάδες ανθρώπους που ανατρέπεται και πολύ σύντομα αρχίζει να βουλιάζει. Και αυτόν τον θάνατο είχαν πάνω από 500 άνθρωποι στο αλιευτικό σκάφος Adriana την νύχτα της 14ης Ιουνίου 2023, ανοιχτά της Πύλου.

Στο πλοίο επέβαιναν πάνω από 750 άνθρωποι, από τη Συρία, το Πακιστάν και την Αίγυπτο. Επέζησαν μόνον 104 άνθρωποι και μόλις 82 σοροί ανθρώπων βρέθηκαν.

Το πλοίο είχε αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ευρώπη, φορτωμένο άνδρες γυναίκες και παιδιά που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια και να μπορέσουν να έχουν ένα καλύτερο αύριο.

Για να μπορέσουν να ανέβουν στο πλοίο είχαν πληρώσει μεγάλα ποσά στους διακινητές, τους ανθρώπους που κερδοσκοπούν πάνω στην ανάγκη των ανθρώπων να έχουν μια καλύτερη μοίρα.

Το πλοίο ήταν ένα σαπιοκάραβο με την κατάσταση να επιδεινώνεται από το ότι ήταν υπερφορτωμένο. Σκοπός των ανθρώπων που ήταν επάνω να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η διαδρομή που είχαν διαλέξει ήταν συγκριτικά πιο επικίνδυνη και μεγαλύτερη, γιατί φοβόντουσαν ότι εάν το πλοίο προσέγγιζε τις ελληνικές ακτές θα κινδύνευαν, όπως είχε γίνει με άλλα πλοία, με επαναπροώθηση (pushback).

Το πλοίο αυτό ήδη από τις 13 Ιούνη ήταν σε κίνδυνο. Μέσα από κανάλια επικοινωνίας που προσφέρουν οι ΜΚΟ αλλά και κλήση μέσω δορυφορικού τηλεφώνου οι ιταλικές και ελληνικές αρχές γνώριζαν ότι το πλοίο ήταν σε κίνδυνο και ότι οι επιβαίνοντες σε αυτό ζητούσαν βοήθεια.

Ήδη από τις 13 Ιουνίου ελικόπτερο είχε πετάξει πάνω από το πλοίο και υπήρχε επίγνωση και του μεγάλου αριθμού επιβαινόντων και του πραγματικού κινδύνου.

Αργότερα, οι ελληνικές αρχές ανέφεραν ότι οι επιβαίνοντες στο πλοίο δεν ήθελαν βοήθεια γιατί προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ιταλία, όμως επιζώντες επέμειναν μετά ότι επανειλημμένα έκαναν εκκλήσεις για βοήθεια και για διάσωση.

Όταν τελικά αποφασίζει το Λιμενικό Σώμα να στείλει σκάφος, αυτό είναι ένα περιπολικό που δεν μπορεί να κάνει διάσωση τόσο μεγάλης κλίμακας. Επάνω του είχε μόλις 43 σωσίβια γιλέκα πνευστού τύπου, 8 στρογγυλά σωσίβια, 2 πνευστές σωσίβιες σχεδίες 39 ατόμων έκαστη και ένα βοηθητικό πνευστό σκάφος, με επιζώντες να υποστηρίζουν ότι η επιλογή να ρυμουλκήσει το Adriana αφού το έδεσε με σκοινί μάλλον συνέβαλε στο να βυθιστεί πιο γρήγορα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη in.gr