Δευτέρα
4
Ιούλιος
TOP

Νέα εκτόξευση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου – Πως επηρεάζονται τα ελληνικά νοικοκυριά

Τα συμβόλαια φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημειώνουν σήμερα νέα άνοδο, με τις καλπάζουσες τιμές να δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες στο κόστος προμήθειας ενέργειας εν όψει του χειμώνα.

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), κατέγραψε άνοδο 8,4% στα 80,5 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh). Από τον περασμένο Απρίλιο η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 365%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα για το ίδιο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα η τιμή χονδρεμπορικής από τα 64 ευρώ αυξήθηκε στα 199 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Δηλαδή το κόστος ανέβηκε κατά 211%.

Η σημερινή άνοδος των τιμών αποδίδεται στις χαμηλές εισροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία που απογοήτευσαν τους traders που ανέμεναν πως η Gazprom θα γέμιζε τους αποθηκευτικούς χώρους της ΕΕ.

Οι χαμηλές εισροές από τη Ρωσία είναι μια από τις αιτίες που πυροδότησαν την ενεργειακή κρίση στην ΕΕ. Οι βασικές αιτίες είναι οι εξής:

  • Η ανάκαμψη της ζήτησης προϊόντων μετά την άρση των lockdown της πανδημίας ήταν πέραν των αναμενόμενων ισχυρή και απότομη. Ετσι για την παραγωγή τους απαιτήθηκαν μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών.
  • Η μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από φυσικό αέριο που παράγεται από τη ρωσική Gazprom. Εν προκειμένω η διένεξη Μόσχας – Βρυξελλών για τη λειτουργία του νέου αγωγού Nord Stream 2 είχε σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της παροχής περισσότερων ποσοτήτων αερίου από τους άλλους αγωγούς που ελέγχει η Ρωσία.
  • Η εκτίναξη των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων.
  • Η στρατηγική της μετάβασης της ΕΕ σε «πράσινες» και φθηνότερες μορφές ενέργειας έπρεπε να είχε εκκινήσει πριν από χρόνια. Η ενεργειακή μετάβαση κινείται χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες υποδομές για την αποθήκευση ενέργειας.

Τα ελληνικά νοικοκυριά

Με τις διεθνείς τιμές του αερίου στα υφιστάμενα επίπεδα, τα 500.000 ελληνικά νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να θερμανθούν εφέτος.

Ένα παράδειγμα. Διαμέρισμα 80 τ.μ. στο Μαρούσι, με μέση μηνιαία κατανάλωση 500 κυβικά μέτρα και αυτόνομη θέρμανση, το Νοέμβριο του 2020 με τιμή 0,40027 ευρώ το κυβικό πλήρωσε για φυσικό αέριο 200,35 ευρώ. Το Νοέμβριο 2021 με τιμή 0,8469 ευρώ το κυβικό, πληρώνει 423,45 ευρώ. Αύξηση 223,1 ευρώ συγκριτικά με πέρυσι. Με την έκπτωση 15% που θέσπισε η κυβέρνηση θα ελαφρυνθεί ο λογαριασμός κατά 63,5 ευρώ, ήτοι θα πληρώσει 360 ευρώ. Έτσι, η συνολική αύξηση – επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι θα περιορισθεί στο 80%.

ΠΗΓΗ: www.newsbomb.gr