«Είμαστε ανακουφισμένοι. Πλέον πάμε σε μια νέα εποχή» δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, λίγες ώρες μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Η ανάληψη του αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» από το επενδυτικό σχήμα, αρχές του φθινοπώρου, σύμφωνα με τον κ. Ξυγκώρο «θα ανανεώσει ότι μπορεί να φτιαχτεί στο – δυστυχώς – πολύπαθο αεροδρόμιο Καλαμάτας», εξηγώντας πως πρόκειται για ένα σύνολο παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν σε «σοβαρότατη κτηριακή αναβάθμιση και άλλων υποδομών και αυτό που σίγουρα ενδιαφέρει την επιχειρηματικότητα της Μεσσηνίας είναι η αναβάθμιση των πτήσεων ποσοτικά, αλλά και του ποσοστού των επισκεπτών που αναμένουμε τα επόμενα χρόνια», τονίζοντας στο σημείο αυτό πως «Αν οι προβλέψεις της εταιρείας πέσουν μέσα, από την επόμενη χρονιά θα έχουμε μια μεγάλη επισκεψιμότητα, κυρίως τους μήνες που δεν είχαμε – τους «νεκρούς» μήνες», γεγονός που θα ωφελήσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του τόπου” και ευρύτερα την τοπική οικονομία και κοινωνία.
Παρά το γεγονός ότι το μέτωπο του οδικού άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα παραμένει ανοικτό, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου χαρακτήρισε ως αισιόδοξο το γεγονός πως το αεροδρόμιο και ο δρόμος Πύλος – Μεθώνη προχωρούν, τονίζοντας ωστόσο πως «το μείζον θέμα της περιοχής είναι να έχουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το Πύργος – Τσακώνα, για να κλείσει ο δακτύλιος της Πελοποννήσου», βάζοντας στην εξίσωση και άλλες υποδομές «που πλέον έχουν ξαναμπεί στη συζήτηση όπως η σιδηροδρομική ένωση πολλών περιοχών κυρίαρχα με τη Δυτική Ελλάδα και μπορεί να συμβεί πάρα πολύ άμεσα», καθώς και ο λιμένας Καλαμάτας.
Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΦΕΡΕ… ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Από την κουβέντα δεν έλλειψαν και οι πρωτοβουλίες που έρχονται από τον ιδιωτικό τομέα για να δώσουν λύση. Όπως η κίνηση που έφερε… το νερό σε μια κρατική δομή, στο αεροδρόμιο!
Επισημαίνοντας ότι «η εικόνα εγκατάλειψης μας προβλημάτιζε όλους» και επειδή το νερό είναι μείζον ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και η επισκεψιμότητα μεγάλη, ο κ. Ξυγκώρος ευχαρίστησε τη μεσσηνιακή εταιρεία «Ανδανία», την ΤΕΜΕΣ και προσωπικά τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο αλλά και τον αερολιμενάρχη κ. Καλαντώνη, που συνέπραξαν ώστε να δοθεί μια πρόσκαιρη έστω λύση. «Τοποθετήθηκαν δύο ψύκτες όπου μόνιμα θα υπάρχει νερό, μέχρι η Fraport να αναλάβει, ώστε να προσφέρεται δωρεάν νερό στους επισκέπτες», ώστε όπως είπε με δηκτικό τρόπο «Τουλάχιστον να αποφύγουμε κι αυτό το σχόλιο!»
Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Με παράδειγμα το θετικό αποτύπωμα της επένδυσης της Costa Navarino, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας τόνισε πως «Η περιοχή μας αν θέλει να αναπτυχθεί, πρέπει να στοχεύουμε σε μεγάλες επενδύσεις»,
Μόνο, όπως είπε, μέσα από επενδύσεις που δεν συνδέονται μόνο με τον τουρισμό αλλά και τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, θα αλλάξει η σημερινή εικόνα και «θα βλέπουν και οι πολίτες κάτι να γίνεται».
«Αν θέλουμε να μπούμε σε ένα άλλο μοντέλο», είπε «και να αλλάξει το δημογραφικό μοντέλο κυρίαρχα των χωριών και της περιφέρειας πρέπει να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο εισόδημα για την κοινωνία και σημείωσε πως «θα πρέπει να υποδεχόμαστε με θέρμη τέτοιες επενδύσεις»
ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Μια πολύ σημαντική μελέτη παρουσιάζεται αύριο στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοκαλλιέργεια. Μια εκδήλωση κατά την οποία ο κ. Ξυγκώρος σημείωσε πως «θα γίνει μια πολύ σοβαρή συζήτηση πάνω στις λύσεις που προτείνονται», εκτιμώντας πως θα αποτελέσει «έναν οδικό χάρτη και αφορά όλες τις καλλιέργειες, κυρίως για τη Μεσσηνία, αλλά ουσιαστικά αφορά όλη τη νότια Πελοπόννησο».
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜμΕ
Κλείνοντας αναφέρθηκε στη δύσκολη καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων τονίζοντας τη ραγδαία μείωση της αγοραστικής δυναμικής των καταναλωτών που επηρεάζει καθοριστικά τον τζίρο των ΜμΕ.
Ο κ. Ξυγκωρος έθεσε ως αναγκαιότητα «να αλλάξει δραματικά το μείγμα της πολιτικής που αφορά τα ενεργειακά, τους έμμεσους φόρους», τονίζοντας πως πλέον τίθενται ζητήματα βιωσιμότητας.