Μία νέα ρύθμιση για τις οφειλές υγείας εκατοντάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών ζητάει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, προκειμένου «να συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα και ταυτόχρονα να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τον ΕΦΚΑ», όπως τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Με αφορμή τη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, που προβλέπει την απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας από την 1η Μαρτίου και μετά, εάν δεν πληρωθούν οι οφειλές που έχουν προς τον ΕΦΚΑ ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, ο κ. Χατζηθεοδίου σημείωσε πως «μία από τις συνέπειες της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία, είναι και η δυσκολία εξόφλησης των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία».

«Και αυτή η δυσάρεστη πραγματικότητα απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτούς με απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας από την 1η Μαρτίου και μετά», υπογράμμισε.

Περίπου 730.000 μη μισθωτοί έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ

Το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να απαιτεί την πληρωμή των οφειλών που έχουν προς τον ΕΦΚΑ χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες και, σε περίπτωση που αυτή δεν γίνει, τότε όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προσέθεσε.

Σύμφωνα με στοιχεία, εκτιμάται ότι περίπου 730.000 μη μισθωτοί έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, με τους περίπου 580.000 να έχουν χρέη από 500 έως 3.000 ευρώ.

«Το μπλοκάρισμα της ασφαλιστικής ικανότητας για τους υπόχρεους θα έχει καταστροφικές συνέπειες, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ειδικές συνθήκες στην αγορά, λόγω της παρατεταμένης ακρίβειας, της μείωσης της κατανάλωσης, της έλλειψης ρευστότητας», επεσήμανε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Δεν μιλάμε για χαριστική αντιμετώπιση, αλλά για ρεαλιστική προσέγγιση»

Η θέση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, όπως είπε, είναι ότι δεν πρέπει κανένας μη μισθωτός να μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω μίας ρύθμισης για τις οφειλές Υγείας, έτσι ώστε να συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα και ταυτόχρονα να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τον ΕΦΚΑ».

«Δεν μιλάμε δηλαδή για μία χαριστική αντιμετώπιση, αλλά για μία ρεαλιστική προσέγγιση του προβλήματος, προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση και να στηριχθούν ουσιαστικά οι εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτοί που σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο», εξήγησε.

Για να σημειώσει καταληκτικά πως «αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν λειτουργεί ακόμα υπό ένα καθεστώς κανονικότητας και με αυτό το δεδομένο πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις για την στήριξη του επιχειρείν. Και η έμπρακτη στήριξη των μη μισθωτών, σημαίνει ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας».

Πηγή: tanea.gr