Κυριακή
28
Απρίλιος
TOP

Νέο μέτωπο στα πανεπιστήμια – Στους πρυτάνεις πετάει η κυβέρνηση το γάντι για τις ψηφιακές εξετάσεις

Τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου στα Πανεπιστήμια αποφασίζουν οι ακαδημαϊκές Αρχές των ΑΕΙ στη σκιά της ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου των Πρυτάνεων για διεξαγωγή των εξετάσεων ψηφιακά και φόντο τον αγώνα των φοιτητών στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που βρίσκεται στην τέταρτη εβδομάδα.

Με περισσότερα από 250 τμήματα σχολών να τελούν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα, φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικούς να ανανεώνουν το ραντεβού τους στους δρόμους κάθε Πέμπτη και την κυβέρνηση να «ελπίζει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία» η εικόνα που διαμορφώνεται είναι σαφώς υπέρ της διεξαγωγής των εξετάσεων διαδικτυακά.

Παραμένουν πολλές σχολές υπό κατάληψη

Μέχρι στιγμής, τη διεξαγωγή ψηφιακών εξεταστικών αποφάσισε: 

  • H Σύγκλητος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
  • H Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης
  • H Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης
  • Η Σύγκλητος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
  • Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας
  • Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
  • Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
  • Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αθήνας
  • Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πειραιώς
  • Η Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  • Η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (εκτός της Σχολής Χημικών Μηχανικών, ΣΕΜΦΕ, Σχολή Αρχιτεκτόνων και Σχολή Ηλεκτρολόγων)
  • H Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Διαφωνεί η Πάτρα, περιμένουν στο Πάντειο

Την ίδια ώρα, η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Πατρών διαφωνεί με τη διεξαγωγή εξετάσεων διαδικτυακά και θέτει ευθέως ζητήματα για το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Όπως αποφασίστηκε ομόφωνα, «η μαζική εξέταση μαθημάτων με διαδικτυακά μέσα δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη».

Παράλληλα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τηρούν στάση αναμονής πριν αποφασίσουν τη διεξαγωγή ή όχι διαδικτυακών εξετάσεων.

Όπως σημειώνει η πρύτανις του ιδρύματος, «το Πάντειο δεν έχει χάσει εβδομάδες εξετάσεων, όπως έχει συμβεί σε άλλα πανεπιστήμια, όπου λόγω κατάληψης δεν πραγματοποιήθηκαν». Συγκεκριμένα, οι εξετάσεις στο Πάντειο ήταν προγραμματισμένες για τις 29 Ιανουαρίου, οπότε εάν η κατάληψη λήξει στις 6 Φεβρουαρίου δεν θα υπάρχει κάποιο ζήτημα.

Δριμύ κατηγορώ από πρώην πρύτανη για τις διαδικτυακές εξετάσεις

Εν τω μεταξύ δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό για την «παρότρυνση» στους πρυτάνεις, να γίνουν διαδικτυακά οι εξετάσεις στα ΑΕΙ , εξαπολύει ο τέως Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2011-2015),  και Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ, Κωνσταντίνος Γάτσιος, σε ανάρτηση στο Facebook.

Ο κ. Γάτσιος σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι «Δεν μπορεί να μην τα ήξερε όλα αυτά ο υπουργός Πιερρακάκης […], όταν κατηύθυνε (κάποιοι ισχυρίζονται ότι πίεσε) τους πρυτάνεις στην πρόσφατη έκτακτη σύνοδό τους στην αποδοχή της «λύσης» των διαδικτυακών εξετάσεων. Ούτε οι πρυτάνεις επιτρέπεται να μην τα γνωρίζουν, και ας θεραπεύουν αντικείμενα ξένα προς την πληροφορική την οποία σπούδασε ο υπουργός. Άρα δεν υπάρχει ελαφρυντικό άγνοιας για κανέναν για αυτό το οποίο κατάφεραν, ειδικά για τον υπουργό».

Δεν υποστέλλουν τη σημαία του αγώνα οι φοιτητές

Με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια να βρίσκεται στο δρόμο προς τη Βουλή οι φοιτητές κλιμακώνουν τις αντιδράσεις με συλλαλητήρια και καταλήψεις. Στο πλευρό τους βρίσκονται μαθητές και εκπαιδευτικοί που κάθε Πέμπτη συγκεντρώνονται στις μεγάλες πόλεις όλης της χώρας. Την ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα ετοιμάζονται για τη μαζικότερη συγκέντρωση καθώς καλούν σε πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια με φοιτητές να καταφθάνουν στην πρωτεύουσα από όλη τη χώρα.

Στα σημερινά συλλαλητήρια, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια ενώ για πρώτη φορά είχαμε και επέμβαση της Αστυνομίας εντός του Πανεπιστημίου.

Στο κέντρο της πρωτεύουσας οι φοιτητές

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Πέμπτης, αστυνομικοί των ΜΑΤ και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντριτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) εισήλθαν στον χώρο του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ και αφού έχει προηγηθεί απόπειρα κατάληψης από μια μικρή ομάδα φοιτητών. Οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές αποχώρησαν και παρέμειναν για λίγο φωνάζοντας συνθήματα. Η ένταση μεταφέρθηκε στην πύλη εμπορίου της ΔΕΘ με τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνα.

Νωρίτερα, επεισόδια σημειώθηκαν σε Σύνταγμα και Εξάρχεια, στο κέντρο της Αθήνας, όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες φοιτητές για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ίδρυση παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα.

Κυβέρνηση… στα όπλα

Η εισβολή της Αστυνομίας στο ΑΠΘ ήρθε τη στιγμή που η κυβέρνηση ανεβάζει την πίεσή της προς όλες τις κατευθύνσεις με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει την αρχή και τον πρωθυπουργό να διατηρεί τη ρητορική της έντασης από τις Βρυξέλλες.

Ο Παύλος Μαρινάκης αφού επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι πρωτίστως να διασφαλιστεί η εξεταστική παρέπεμψε στο «θεσμικό οπλοστάσιο» που δόθηκε στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα με την περίφημη εγκύκλιο του υπουργού Παιδείας.

Στην κριτική που ασκείται γιατί παραμένουν οι καταλήψεις στα Πανεπιστήμια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε τον τόνο και αφού είπε πως «προέχει η εφαρμογή του νόμου» συμπλήρωσε πως «όποτε έχουν κληθεί οι αρχές έχουν παρέμβει».

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος έβαλε στο στόχαστρό του την Αριστερά καταλογίζοντας «μία διαχρονική προσπάθεια να δημιουργήσει προβοκάτσιες» και τονίζοντας «εμείς δεν θέλουμε να ρίξουμε νερό στο μύλο της προπαγάνδας της».

Ξεδιπλώνοντας το χρονοδιάγραμμα της ψήφισης είπε πως «σε κάθε περίπτωση» το νομοσχέδιο «θα ψηφιστεί εντός του Φεβρουαρίου» και μίλησε για μία «εμβληματική» και «ιστορική μεταρρύθμιση».

Διαβάστε περισσότερα εδω

πηγη in.gr