Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανία θα «κατεβάζουν» διακόπτη για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της χαμηλής τάσης μαζί με την ενεργοβόρο βιομηχανία καλούνται να σηκώσουν την σημαία για τον υποχρεωτικό στόχο της Κομισιόν που προβλέπει μείωση της κατανάλωσης σε ώρες αιχμής από 3% έως 5% ανάλογα με τον πήχη που θα βάλει η ΕΕ στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας σήμερα Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Ο οικιακός τομέας και οι επιχειρήσεις θα συμπεριληφθούν στον εθνικό στόχο για μείωση της κατανάλωσης που τέθηκε χθες επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη όπως έγραψε το newmoney, υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Κώστα Σκρέκα, τους διαχειριστές του συστήματος και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Στόχος, που όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές υπηρετείται και από τα κίνητρα επιδοτήσεων και τα μπόνους που ξεκινά να δίνει η πολιτεία από τον επόμενο μήνα.

Κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ενόψει και της προετοιμασίας της ελληνικής πλευράς για την Ευρωπαϊκή Σύνοδο κρίθηκε εφικτό η χαμηλή τάση (νοικοκυρά και πολύ μικρές επιχειρήσεις) να επιστρατευτεί στην  προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας μαζί με την ενεργοβόρα βιομηχανία, για την οποία προσδιορίστηκαν χθες οι ώρες αιχμής μείωσης της κατανάλωσης από τις 9 έως τις 10 το πρωί και από τις 6 έως τις 10 το βράδυ.

Ελλείψει έξυπνων μετρητών που θα μπορούσαν να μετρήσουν με ακρίβεια την μειωμένη κατανάλωση, το ΥΠΕΝ μελετά να αναλάβει ο  ΔΕΔΔΗΕ (διαχειριστής εθνικού συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας) την καταμέτρηση όχι ανά νοικοκυριό αλλά ανά υποσταθμό. Στόχος είναι να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας και στο μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς που είναι ο οικιακός τομέας και οι εμπορικές επιχειρήσεις, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 65% της κατανάλωσης και για αυτό μελετώνται και διάφορα σενάρια όπως είναι οι εκστρατείες ενημέρωσης τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ΡΑΕ και τους διαχειριστές ώστε να εμπεδωθεί από όλους η νέα κουλτούρα ακόμη και η τηλεργασία. Η τελευταία εξετάζεται σε περίπτωση ακραίων γεγονότων για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και μελετάται να είναι από κάποιες ώρες μέσα στην μέρα μέχρι εβδομαδιαία για να αντιμετωπιστούν έκτακτες περιπτώσεις διακοπής των ρωσικών εισαγωγών αερίου.

Σχετικά με τον τρόπο που θα γίνει ο περιορισμός της κατανάλωσης για τους ενεργοβόρους καταναλωτές, στο ΥΠΕΝ μελετούν ένα μοντέλο σε εθελοντική βάση που θα διενεργεί ο ΑΔΜΗΕ. Στόχος είναι η κάθε βιομηχανία που επιθυμεί να περικόψει την κατανάλωση  να δηλώνει τις ώρες που προτίθεται να το κάνει και μέσα από μία διαδικασία δημοπρασιών που θα οριστεί να βγαίνει η αποζημίωση.

Η βιομηχανία «ξορκίζει» τον κόφτη στο αέριο

Την ίδια ώρα, μαζικά είναι τα αιτήματα από την ελληνική βιομηχανία που έχει δεχτεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να εξαιρεθούν μεγάλες και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις από την υποχρέωση μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε περίπτωση διακοπής της ροής από την Gazprom.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ΡΑΕ, η οποία έχει επιφορτιστεί με την υποδοχή των αντίστοιχων αιτημάτων της βιομηχανίας έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα φάκελοι από περισσότερες από 100 βιομηχανίες, αριθμός που αναμένεται να μεγαλώσει καθώς έχει παραταθεί κατόπιν παράκλησης των επιχειρήσεων, ο χρόνος υποβολής των φακέλων, έως τις 10 Οκτωβρίου. Tην λίστα με τις βιομηχανίες που θα απαλλαγούν από την μείωση της κατανάλωσης κατά 15%, θα διαχειριστεί ο ΔΕΣΦΑ αλλά ποιες επιχειρήσεις θα μείνουν στον τελικό κατάλογο θα αποφασίσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ με την επισήμανση αρμόδιων πηγών της Αρχής ότι η λίστα δεν μπορεί να είναι μεγάλη!

Για να αξιολογηθεί μια βιομηχανία αν πληροί τα κριτήρια ένταξης στο νέο κατάλογο, θα πρέπει να συνυπολογιστούν θέματα όπως η δυνατότητά της να χρησιμοποιήσει άλλο καύσιμο εκτός φυσικού αερίου, η πιθανή βλάβη και το εύρος των προβλημάτων στις παραγωγικές εγκαταστάσεις σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας, η κρισιμότητα της παραγωγικής διαδικασίας για τον εφοδιασμό της χώρας σε άλλα προϊόντα, κ.α. Σημειώνεται πως ήδη μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές φυσικού αερίου, όπως τα διυλιστήρια που πλέον χρησιμοποιούν νάφθα (παράγωγου πετρελαίου), έχουν περιορίσει την κατανάλωση.

Την ίδια στιγμή σε άλλες χώρες η αυξημένη πίεση για εξοικονόμηση ενέργειας και η έκρηξη τιμών έχουν περιορίσει κατά τουλάχιστον 15% τη χρήση φ/α, με τους Γερμανούς μέσα σε ενάμισι μήνα να έχουν μειώσει  την κατανάλωση κατά 1,5 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα.

Τα νοικοκυριά, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα αεροδρόμια, και τα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες μπορούν να εξαιρούνται από τις διακοπές φυσικού αερίου καθώς η Κομισιόν τα κατατάσσει στα αγαθά και τις  υπηρεσίες που είναι κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Η Κομισιόν δίνει επίσης  τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να εξαιρούν κατά προτεραιότητα και άλλους μεγάλους καταναλωτές, που παρέχουν αγαθά ή και υπηρεσίες όπως υγεία, ασφάλεια άμυνα, διυλιστήρια, τρόφιμα κ.α. Ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ότι μια απότομη περικοπή τροφοδοσίας φυσικού αερίου για όλη την Ευρώπη, σε ορισμένους κλάδους της βιομηχανίας, θα μπορούσε να έχει σημαντικότατες επιπτώσεις σε μια χώρα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση από κοινωνική, οικονομική άποψη καθώς επίσης να δημιουργήσει σημαντικό διασυνοριακό αντίκτυπο στις βασικές αλυσίδες εφοδιασμού.

Γι’ αυτό κρίνεται σκόπιμη η δυνατότητα προτεραιοποίησης του εφοδιασμού με φυσικό αέριο ορισμένων «Σημαντικών» βιομηχανικών καταναλωτών έναντι κάποιων άλλων Μη Προστατευόμενων Καταναλωτών βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων καθώς και η πρόβλεψη για συγκεκριμένη διαδικασία διακοπής τροφοδοσίας με σταδιακή μείωση της παροχής για την ασφαλέστερη για τη βιομηχανία διακοπή ως έσχατο μέτρο

πηγη:newmoney.gr