Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος συμμετείχε σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, το οποίο συζήτησε προκαταρκτικά την πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για το νέο Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έτη 2021-2027.
Ο κ. Κατρούγκαλος, στην παρέμβασή του, ευχαρίστησε την Επιτροπή για τις προσπάθειες της, επισήμανε όμως ότι η πρόταση δεν είναι τόσο φιλόδοξη όσο απαιτούν οι υπαρξιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Καλωσόρισε την αύξηση της χρηματοδότησης νέων πολιτικών για την έρευνα και την ανάπτυξη, τη μετανάστευση, την ψηφιακή οικονομία και την ευρωπαϊκή άμυνα, υπογράμμισε όμως ότι η αύξηση αυτή δεν μπορεί να γίνει σε βάρος των παραδοσιακών πολιτικών, όπως αυτές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της Σύγκλισης.
Χρειαζόμαστε, αντιθέτως, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, μια Ένωση με κοινωνικό πρόσημο, συνεκτική εσωτερικά, ώστε να ισχυροποιεί την ανταγωνιστικότητα και τη διεθνή επιρροή της , με ταυτόχρονη όμως μείωση των ανισοτήτων στο εσωτερικό και μεταξύ των κρατών. Η αλληλεγγύη και ο σεβασμός του κράτους δικαίου θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ και, από την άποψη αυτή η χώρα μας δεν είναι αρνητική ως προς τη σύνδεση του προϋπολογισμού με το σεβασμό του κράτους δικαίου, ιδίως αν συνδυαστεί με άλλα γενναία αναγκαία μέτρα, όπως η προσχώρηση της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ανάλογη ήταν η θέση του και ως προς το ζήτημα της εφαρμογής του άρθρο 7 της Συνθήκης στην περίπτωση της Πολωνίας. Σε ότι αφορά όμως τυχόν αιρεσιμότητα επί των πολιτικών συνοχής, επισήμανε, την ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, ενόψει της ανάγκης να εξασφαλισθεί η αποφυγή σύνδεσης των μεταρρυθμίσεων με την απορρύθμιση και περαιτέρω υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους.
Η θέσπιση πραγματικών νέων Ίδιων Πόρων της ΕΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, αποτελεί μοναδική επιλογή για την ΕΕ, προκειμένου να τεθεί οριστικό τέλος στην λογική της «δίκαιης ανταπόδοσης» από πλευράς των πλουσιοτέρων κρατών, των λεγόμενων «καθαρών χρηματοδοτών», γεγονός που συνεχίζει να δηλητηριάζει κάθε διαπραγμάτευση επί του προϋπολογισμού. Τέτοιοι νέοι Ίδιοι Πόροι, που δεν θα επιβαρύνουν τους ευρωπαίους πολίτες, είναι, ενδεικτικά, η επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, των μεγάλων επιχειρήσεων του διαδικτύου εκεί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους και η θέσπιση κοινής φορολογικής βάσης των επιχειρήσεων.
Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την πρόταση της επιτροπής να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι τις επόμενες εκλογές του 2019.
Ως προς την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2018 ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε την ανάγκη μιας ολιστικής λύσης για το μεταναστευτικό, η οποία να προστατεύει τις ευρωπαϊκές αξίες και να εξασφαλίζει την ισόμετρη κατανομή των ευθυνών έναντι των μεταναστευτικών πιέσεων, ελαφρύνοντας από τα δυσανάλογα υπέρμετρα βάρη τις χώρες πρώτης υποδοχής.
Αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική συνάντηση του Σουνίου όπου τα κράτη μέλη των Βαλκανίων και του Βίσεγκραντ συνομίλησαν με τις υποψήφιες για ένταξη χώρες της περιοχής μας, ως επιτυχημένη άσκηση ενίσχυσης της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω ενός συστηματικά οργανωμένου διαλόγου.
Πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική συνάντηση των Σοσιαλδημοκρατών και Προοδευτικών Υπουργών Ευρωπαϊκών υποθέσεων. Στη συνεδρίαση αυτή πήρε μέρος και ο κ. Κάιρ Στάρμερ, σκιώδης υπουργός Brexit των εργατικών. Ο κ. Κατρούγκαλος προσκάλεσε τον κ. Στάρμερ να επισκεφτεί την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τον ιδιαίτερο θετικό ρόλο των Εργατικών, υπό την ηγεσία του Τζ. Κόρμπιν, στην ανανέωση των προοδευτικών ιδεών στην Ευρώπη.