Κυριακή
5
Φεβρουάριος
TOP

Ο χάρτης της ακρίβειας: Τι και πόσα εισάγει η Ελλάδα από Ρωσία και Ουκρανία

Οι εισαγωγές από τη Ρωσία αποτελούν το 7,35% των συνολικών εισαγωγών που κάνει η Ελλάδα. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές από την Ουκρανία μπορεί να αποτελούν μόνο το 0,34% των συνολικών εισαγωγών της Ελλάδας, όμως ειδικά στα ηλιέλαια, η ελληνική αγορά εξαρτάται από την Ουκρανία για το 20,4% των εισαγωγών της. Τα στοιχεία της BNP Paribas συνθέτουν τον χάρτη της εξάρτησης της Ελλάδας από τη Ρωσία και την Ουκρανία,  και άρα τον χάρτη της ακρίβειας.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εξάρτηση και πληρώνουν το τίμημα από την αύξηση στις τιμές αυτών των προϊόντων, την επιβράδυνση στο εμπόριο και τον κίνδυνο διατάραξης των προμηθειών», σημειώνουν οι αναλυτές του γαλλικού επενδυτικού οίκου.

o-chartis-tis-akriveias-ti-kai-posa-eisagei-i-ellada-apo-rosia-kai-oykrania0

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις «πορτοκαλί» χώρες με βάση την εξάρτησή της από τη Ρωσία και την Ουκρανία. «Οι χώρες που γειτονεύουν με τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι πιο εκτεθειμένες από εκείνες της Δυτικής Ευρώπης. Ανάμεσα στις τελευταίες, υπάρχουν διαφορές, με τη Γερμανία και την Ιταλία να είναι πιο εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο από τη Γαλλία, την Ισπανία ή την Πορτογαλία.

Η εξάρτηση από τη Ρωσία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της BNP Paribas, το 7,35% των εισαγωγών της Ελλάδας είναι ρωσικά προϊόντα, με την ενέργεια να αποτελεί το 88,1% των εισαγωγών που κάνει η Ελλάδα από τη Ρωσία. Η Ελλάδα εξαρτάται από τη Ρωσία για το 21,1% των συνολικών ενεργειακών εισαγωγών της.

διαβάστε την συνέχεια στο ρεπορτάζ του www.moneyreview.gr πατώντας εδώ