Κυριακή
21
Ιούλιος
TOP

Ο ΕΟΠΥΥ απειλεί με λύση συμβάσεων τα Διαγνωστικά Κέντρα που έχουν βάλει τριήμερο «λουκέτο»

Περίπου 1.400 Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια της περιφέρειας, εκτός της Αθήνας και του Πειραιά, έχουν βάλει τριήμερο «λουκέτο» μέχρι σήμερα (10.05.2024) με τον ΕΟΠΥΥ να τα προειδοποιεί πως θα προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης.

Οι ιδιοκτήτες τους των Διαγνωστικών Κέντρων, που πρόκειται για κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, διαμαρτύρονται για τα υπέρογκα ποσά που καλούνται να καταβάλλουν στο κράτος από την τσέπη τους, από το 2012 και μέχρι σήμερα. Από την πλευρά της η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, επικαλούμενη πρόσφατο νόμο του Υπουργείο Υγείας που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, απειλεί τους εργαστηριακούς γιατρούς της περιφέρειας με λύση συμβάσεων. Η τροπολογία ψηφίστηκε ειδικά για να εμποδίσει αυτήν την κινητοποίηση.

«Με το κλείσιμο των εργαστηρίων μας, δεν τεκμηριώνεται η άρνηση των υπηρεσιών», αναφέρουν πηγές από τον κλάδο των εργαστηριακών γιατρών.

Μάλιστα προαναγγέλλουν νέο μεγάλο κύμα φυγής γιατρών στο εξωτερικό και σε χώρες που δίνουν «παχυλούς μισθούς» στις εργαστηριακές ειδικότητες.

«Τα χρέη μας διογκώνονται, οι επιχειρήσεις μας κλείνουν»

Οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί τονίζουν πως οι επιχειρήσεις τους οδηγούνται σε μαρασμό και τα χρέη τους απέναντι στο δημόσιο ολοένα και διογκώνονται, χωρίς να διαφαίνεται πολιτική λύση στον ορίζοντα.

Αυτό συμβαίνει, καθώς το κράτος ακολουθεί τη μέθοδο των «κλειστών προϋπολογισμών» για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού σε διαγνωστικές εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις.

Η όποια υπέρβασή των προϋπολογισμών αυτών, καταβάλλεται στο κράτος από τα Διαγνωστικά Κέντρα με τη μορφή των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων.

Το clawback μαζί με το rebate ξεπερνά σήμερα το 60% σε περικοπές στο τιμολόγιο των Διαγνωστικών Κέντρων.

Για «οικονομικό θρίλερ» κάνει λόγο μιλώντας στο iatroepdia.gr, η Ράνια Σουλτούκη, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Μικροβιολόγων Βιοπαθολόγων Λάρισας.

«Το συνολικό χρέος που έχουμε να διαχειριστούμε όλα τα εργαστήρια της Ελλάδας είναι 1, 6 δισ. είναι τεράστιο ποσό και δεν υπάρχει τέλος σ’ αυτό το οικονομικό θρίλερ», αναφέρει συγκεκριμένα.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου, πως η σύμβαση αυτή είναι εξαιρετικά ζημιογόνα και πλήρως αποτρεπτική για την επιβίωση των εργαστηρίων.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα από τον κλάδο να “γεννήσει” χρήματα για να χρηματοδοτήσει ένα σύστημα, το οποίο δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν χρήματα. Εγώ μιλάω με τους συναδέλφους και με τους προμηθευτές υπάρχει τεράστια στάση πληρωμών. Από που θα προκύψουν αυτά τα χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαστηρίων;», αναφέρει η ίδια.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: www.newsit.gr