Πέμπτη
18
Απρίλιος
TOP

Ο φετινός χειμώνας ο θερμότερος των τελευταίων 25 ετών

Ο φετινός χειμώνας όλα δείχνουν ότι θα είναι ο θερμότερος των τελευταίων 25 ετών σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Ειδικότερα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, «ο χειμώνας δεν ήρθε ποτέ στη χώρας μας φέτος».

Τα στοιχεία από τους σταθμούς της ΕΜΥ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη είναι εντυπωσιακά. Ενώ η μέση μέγιστη θερμοκρασία του χειμώνα για την Αθήνα είναι 14,2 βαθμούς Κελσίου και για τη Θεσσαλονίκη 10,4 βαθμούς Κελσίου, φέτος η μέση θερμοκρασία θα είναι 16,7 βαθμοί Κελσίου για την Αθήνα και 13,8 βαθμούς Κελσίου για τη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή, 2,5 βαθμοί πάνω για την Αθήνα και 3,4 βαθμούς Κελσίου πάνω για τη Θεσσαλονίκη.

Και για για τις δύο πόλεις είναι οι πιο ζεστοί χειμώνες από το 2000, πολύ πιθανόν όμως και των προηγούμενων δεκαετιών. Ο δεύτερος πιο ζεστός χειμώνας ήταν ο περσινός.

Βροχές και συννεφιά στα κεντρικά και τα νότια
Ενα χαμηλό βαρομετρικό σημειώνεται την Τετάρτη, στο νότιο Ιόνιο, με αποτέλεσμα να φέρει συννεφιές και βροχές στα κεντρικά και τα νότια της χώρας, (Κρήτη, Πελοπόννησο, Στερεά, Επτάνησα) με τους ανέμους να πνέουν στην περιοχή στα 7 μποφόρ. Επίσης αναμένεται να σημειωθούν κάποια χιόνια στα ορεινά, όπως στον Παρνασσό και στα Καλάβρυτα. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ο καιρός να είναι αίθριος με κάποιες συννεφιές. Η θερμοκρασία στα βόρεια αναμένεται να φτάσει τους 15 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά τους 13-14 βαθμούς και στα βόρεια τους 15-16 βαθμούς, με τον Παναγιώτη Γιαννόπουλος να επισημαίνει ότι η σημερινή μέρα αναμένεται να είναι η πιο «κρύα» της εβδομάδας.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Στην Αττική ο καιρός ξεκίνησε με ηλιοφάνεια, όμως στην συνέχεια αναμένεται να συννεφιάσει, ενώ είναι πιθανόν να σημειωθούν και αραιές τοπικές βροχές από το απόγευμα και μετά. Η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει τους 14 βαθμούς Κελσίου, στη μέγιστη τιμή της, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν με ασθενείς και μέτριες εντάσεις.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται η θερμοκρασία να φτάσει τους 15 βαθμούς Κελσίου, καθώς αναμένεται να είναι πιο «ανοικτός» ο καιρός με ηλιοφάνεια, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς.

Καλός καιρός με υψηλές θερμοκρασίες μέχρι το Σάββατο -Βροχές και χιόνια στα ορεινά από την Κυριακή
Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί από την Πέμπτη (22/2), με τις βροχές να περιορίζονται στην δυτική Πελοπόννησο και την δυτική Κρήτη. Την Παρασκευή (23/2) οι άνεμοι γυρίζουν σε νότιοι, με αποτέλεσμα να σημειωθούν βροχές στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει στους 18-19 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο (24/2) θα συνεχίσουν οι νότιοι άνεμοι να πνέουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με την θερμοκρασία να φτάνει ακόμη και τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Από την Κυριακή και όμως μετά αναμένεται αλλαγή του καιρού, με βροχές στη δυτική Ελλάδα και στην Αττική, και χιόνια στα ορεινά βορειοδυτικά τμήματα της χώρας. Βροχές αναμένονται και την Δευτέρα, όμως ο υδράργυρος θα διατηρείται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα γύρω στους 17-18 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε την πρόγνωση του καιρού από τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο:

Πηγή: iefimerida.gr