Παρασκευή
10
Μάιος
TOP

Ο γρίφος της εισαγωγής στα μη κρατικά ΑΕΙ

Επιλογή φοιτητών με κριτήρια που θα αποφασίζει το ίδιο το πανεπιστήμιο αφού περάσει το φίλτρο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), και στο βάθος εθνικό απολυτήριο. Αυτός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο επιλογής των φοιτητών των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ. «Πρόκειται για μία πραγματικά ιστορική μεταρρύθμιση στην παιδεία και ειδικά στην ανώτατη εκπαίδευση της Ελλάδας», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας το νομοσχέδιο, το οποίο θα δοθεί σε διαβούλευση τον Ιανουάριο και θα περιλαμβάνει και διατάξεις που ικανοποιούν αιτήματα των δημόσιων πανεπιστημίων και ενισχύουν την εξωστρέφεια και την αυτονομία τους.

Καθώς τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στη χώρα μας θα αποτελούν υποχρεωτικά –λόγω της συνταγματικής απαγόρευσης του άρθρου 16– παραρτήματα ξένων ΑΕΙ, οι φοιτητές θα επιλέγονται με βάση το σύστημα που εφαρμόζει το ξένο ΑΕΙ στη χώρα του. Αλλωστε, το ίδιο έχει υιοθετήσει η Κύπρος, το νομικό πλαίσιο της οποίας θα ακολουθήσει εν πολλοίς η Ελλάδα. Ομως, για να μην καταλήξει η επιλογή φοιτητών ελεύθερη εισαγωγή, το σύστημα επιλογής θα είναι μέρος του φακέλου της αίτησης τον οποίο θα αξιολογεί η ΕΘΑΑΕ, πριν δώσει το πράσινο φως για την ίδρυση του μη κρατικού ΑΕΙ.

Βάση και εθνικό απολυτήριο

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση συζητήθηκε ακόμη και να τεθεί Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα μη κρατικά ΑΕΙ, σενάριο που τελικώς απορρίφθηκε. Και αυτό διότι, σύμφωνα και με το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ., σε επόμενη φάση θα θεσμοθετηθεί το εθνικό απολυτήριο, το οποίο θα επιτρέψει την αποσύνδεση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια. Οποιος 18χρονος έχει εθνικό απολυτήριο θα μπορεί να προχωρήσει, περνώντας τα εξεταστικά φίλτρα και δοκιμασίες είτε για κρατικό είτε για μη κρατικό πανεπιστήμιο.

Διαβάστε την συνέχεια στο kathimerini.gr