Δευτέρα
24
Ιανουάριος
TOP

Ο κορωνοϊός εξελίσσεται σε ασθένεια των νέων – Γεμίζουν τα νοσοκομεία

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τα 7 στα 10 νέα κρούσματα να αφορούν νέους κάτω των 39 ετών και 2 στα 10 κάτω των 17 ετών. “Μαύρο” ρεκόρ τριμήνου στις απώλειες ασθενών.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα υπάρχουν περιοχές όπου από τα 10 νεαρά άτομα ηλικίας 20-22 ετών και κάτω που νοσούν, τα 2 νοσούν σοβαρά και χρήζουν νοσηλείας.
Δεν είναι τυχαίο που σήμερα 12 νέοι κάτω των 39 ετών είναι διασωληνωμένοι, ενώ μέσα σε ένα μήνα έχασαν τη ζωή τους 6 άτομα ηλικίας 18-39 ετών, τα περισσότερα από αυτά χωρίς υποκείμενο νόσημα. Όπως μάλιστα έγινε γνωστό χθες, τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν οι εισαγωγές νεογνών στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών των δύο νοσοκομείων, με έξι παιδιά να νοσηλεύονται στο “Αγλαΐα Κυριακού” και στο “Αγία Σοφία” τρία παιδιά και τέσσερα νεογνά.
Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει η διασωλήνωση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” ενός 12χρονου παιδιού.

Το αγόρι είχε εισαχθεί αρχικά στο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση εγκεφαλικού εμπυήματος και όταν κρίθηκε αναγκαίο από τους θεράποντες ιατρούς, ότι υπάρχει ανάγκη να διασωληνωθεί για να αντιμετωπιστεί καλύτερα η κατάστασή του, έγινε διαγνωστικό τεστ κορονοϊού, στο πλαίσιο της τυπικής διαδικασίας που ακολουθείται, το οποίο και βγήκε θετικό.

Σημειώνεται ότι το εγκεφαλικό εμπύημα είναι θύλακας πύου που αναπτύσσεται μεταξύ της σκληρής μήτρας και του μεσαίου στρώματος των ιστών (αραχνοειδής ύλη) που καλύπτει τον εγκέφαλο.

Ρεκόρ τριμήνου σε απώλειες ζωής

Χθες στα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταγράφηκε και ένα ακόμη ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο, που ήταν ο αριθμός των θανάτων. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό 42 συμπολίτες μας, που είναι αριθμός ρεκόρ από τις 26 Μαΐου.

Στο στοιχείο αυτό αποτυπώνεται και η πορεία της επιδημίας πριν από περίπου 3 εβδομάδες, όταν άρχισε να φαίνεται η αρχή της έξαρσης του τρίτου κύματος με τα νέα κρούσματα να παγιώνονται σε επίπεδα άνω των 2500. Οι ειδικοί πλέον φοβούνται ότι με την αύξηση του μέσου όρου ημερήσιων κρουσμάτων σε άνω των 3200, δυστυχώς θα υπάρξει και σημαντική άνοδος των διασωληνωμένων αλλά και των θανάτων.

Φαίνεται πάντως ότι ενώ η επιδημία πλήττει τις νεότερες ηλικίες όπως αναφέραμε, οι διασωληνώσεις και δη οι θάνατοι αφορούν κυρίως ηλικίες άνω των 65 ετών. Πιθανότατα τα άτομα αυτά είναι ανεμβολίαστα ενώ σίγουρα ο ιός τους μεταδόθηκε από μη εμβολιασμένα άτομα νεότερων ηλικιών.

Όπως μάλιστα ανέφερε και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης στο ΣΚΑΪ, υπάρχει μια σταθεροποίηση προς τα πάνω των νέων κρουσμάτων και πως αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι διαχέεται η πανδημία σε μεγαλύτερες ηλικίες. “Υπάρχει μια ανησυχία με την επιστροφή των εκδρομέων αλλά είμαι επιφυλακτικός για το πώς θα κινηθεί η πανδημία το επόμενο 15νθημερο” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων είπε πως έχουμε την εμπειρία πλέον μετά τον Απρίλιο που τα self test λειτούργησαν καλά και ότι από την στιγμή που θα γίνονται 2 τεστ τα μοντέλα προβλέπουν ότι η επιδημία θα κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, υπογράμμισε πως θα δούμε σίγουρα κρούσματα στα παιδιά.

www.news247.gr