Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Ο πλήρης οδηγός για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων -Από τις 18 Αυγούστου ανοίγει η πλατφόρμα

Κλειδί το Ε9 για τις αποζημιώσεις – Η διαδικασία με τα 3 στάδια – Πότε και πως θα δοθούν τα πρώτα χρήματα για ακίνητα και επιχειρήσεις – Πέτσας: Από τις 18 Αυγούστου ανοίγει η πλατφόρμα για αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους.  Τι είπε για τη «μάχη» προστασίας από τυχόν πλημμύρες, τους δασοπυροσβέστες, το 112 και τους εθελοντές.

Για την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν τόσο τη διαδικασία των αποζημιώσεων σε πυρόπληκτους και την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, όσο και για τις αναδασώσεις στις εν λόγω περιοχές, μίλησε ο Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, ο Αναπληρωτής  Υπουργός Εσωτερικών, αναφέρθηκε στην εμπλοκή ιδιωτών στην όλη διαδικασία, είπε ότι «είναι άλλο πράγμα ο ιδιώτης που αναλαμβάνει κάτι και μπορεί να αναθέσει την μελέτη όπου θέλει και άλλο η διαδικασία που έκανε η Κυβέρνηση και προχθές με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για μείωση της γραφειοκρατίας και της καθυστέρησης, προκειμένου να υπάρξουν άμεσα δράσεις».

«Το βασικό ζήτημα δεν είναι ο καθαρισμός των ρεμάτων. Όταν μιλάμε για τέτοια μεγάλη καταστροφή, μπορεί μια δυνατή βροχή να κατεβάσει από το βουνό έναν μεγάλο όγκο φερτών υλικών και να έχουμε προβλήματα», είπε ο κ. Πέτσας.

«Οι δασοπυροσβέστες είναι μία από τις επιλογές για το μέλλον, υπάρχουν πλάνα και για τους ρητινοπαραγωγούς, κυρίως στην Εύβοια, που θα αξιοποιηθούν στα έργα ανάπλασης των περιοχών, που θα απαιτήσουν πολλά χρόνια, προκειμένου να έχουν εισόδημα και να παραμείνουν στους τόπους τους», ανέφερε ο Αν. ΥΠΕΣ, λέγοντας ότι από τις καταγραφές που υπάρχουν, τα πλάνα αφορούν 800 ρητινοπαραγωγούς στην Εύβοια και 100 στα Γεράνεια Όρη.

Πρεμιέρα για τις αποζημιώσεις

Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων, ο κ. Πέτσας είπε ότι τα ποσά που δίνονταν μέχρι τώρα σε ανάλογες περιπτώσεις ως πρώτη ενίσχυση, ύψους 600 ευρώ,  «ενσωματώθηκαν στην ηλεκτρονική εφαρμογή που ανοίγει την Τετάρτη, 18 Αυγούστου, προκειμένου να πάρουν άμεσα τα χρήματα των ενισχύσεων, μέσω μιας απλής υπεύθυνης δήλωσης ότι έχουν υποστεί ζημιά. Τα πρώτα χρήματα μπαίνουν αυτόματα με την δήλωση και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των αυτοψιών, θα γίνει και η πλήρης καταβολή των ενισχύσεων», που ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ, αναλόγως των καταστροφών και αν γίνεται λόγος για κατοικία η επιχείρηση.

Όπως είπε ο κ .Πέτσας, η διαδικασία αυτή έρχεται σε αντιδιαστολή με όσα ίσχυαν προηγούμενα χρόνια, αναφέροντας ότι «υπάρχουν αιτήσεις για αποζημιώσεις από το 2017, που ακόμη οι αγρότες δεν έχουν πάρει χρήματα από τον ΕΑΓΑ. Από τον «Ιανό» και μετά, έχουν αλλάξει οι διαδικασίες και τα χρήματα πιστώνονται μέσα σε τέσσερις μήνες».

«Η συγγνώμη του Πρωθυπουργού δείχνει ότι οι πολίτες που επέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε βάλει ψηλά τον πήχη και σε αυτόν ανταποκρίθηκε ο Πρωθυπουργός», είπε ο κ. Πέτσας, ενώ απέρριψε και αιτιάσεις ότι δεν υπάρχουν πρόσωπα στην Κεντροδεξιά, γι΄ αυτό και επελέγη ο Σταύρος Μπένος για να ηγηθεί της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας.

«Οι οργανωμένοι εθελοντές είναι πάντοτε κάτω από το σχέδιο «Ιόλαος» της ΓΓΠΠ για τις φωτιές. Δεν πρέπει όμως άναρχα, οι συμπολίτες μας που έχουν συναισθηματικό δεσμό με τις περιουσίες τους. να μένουν για να βοηθήσουν την κατάσβεση, διότι αυτό είναι επικίνδυνο», απάντησε, ερωτηθείς για το αν η Κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει την τακτική της εκκένωσης οικισμών, μέσω και του “112”».

Σε 3 φάσεις η υλοποίησή του

Στόχος είναι να “τρέξει” η πρώτη φάση όπως και η αντίστοιχη της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, δηλαδή να ξεκινήσουν πληρωμές 3-4 ημέρες μετά τις πρώτες αιτήσεις. Το όλο πακέτο αποζημίωσης των πυρόπληκτων, ύψους 500 εκατ ευρω, θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις:

1. Αρχικά και με βάση τις δηλώσεις Ε9 (δηλαδή τα δηλωμένα από τον πολίτη περιουσιακά στοιχεία) θα δοθούν προκαταβολές έναντι των ποσών της στεγαστικής συνδρομής και της επιχορήγησης των επιχειρήσεων. Αν κάποιοι “υπερβάλλουν” σε ότι αφορά την έκταση της ζημιάς, θα αναγκαστούν στην επόμενη φάση ,να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν. Με βάση του εντυπο Ε9 θα αποζημιωθούν και τα αυθαίρετα με χαρακτηριστικά νομιμοποίησης.

2. Μετά την εκταμίευση της πρώτης αρωγή, θα ακολουθήσει η ολοκληρωμένη εκτίμηση των ζημιών. Σε ότι αφορά τις κατοικίες υπεύθυνο για την αποτίμηση των ζημιών θα είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ οι επιχορηγήσεις των επιχειρήσεων θα δοθούν από το υπουργείο Οικονομικών. Για τις επιχειρήσεις κτηνοτροφικές μονάδες και τις καλλιέργειες υπεύθυνες θα είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών σε συνεργασία και με τον ΕΛΓΑ. Ειδικότερα στο β’ στάδιο θα γίνε η καταγραφή των ζημιών και η υποβολή φακέλου του πληττόμενου (για την στεγαστική συνδρομή η έκδοση τους πορίσματος των έλεγχων των περιφερειών (για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων) Αυτό το στάδιο θα πάρει 1 με 2 μήνες. Όμως οι πυρόπληκτες επιχειρήσεις- αγρότες θα μπορούν να ζητούν προκαταβολή 20% επί της συνολικής ζημιάς. Η καταβολή θα εγκρίνεται εφόσον το ποσό της προκαταβολής ξεπερνά το ποσό της πρώτης αρωγής.

3. Η τρίτη και τελική φάση θα ολοκληρωθεί ανάλογα με την ταχύτητα που θα κινηθούν οι ειδικές επιτροπές για την εκτίμηση των ζημιών. Σε αυτήν τη φάση οι πυρόπληκτοι θα λάβουν το υπόλοιπο των επιχορηγήσεων που δικαιούνται, αφού συνυπολογιστεί η πρώτη αρωγή και η προκαταβολή. Την επόμενη άνοιξη και ανάλογα με το πόσο “ζωντανή” θα είναι η κάθε καλλιέργεια, θα αποτιμηθεί η ζημιά και ο κάθε πληγέντας αγρότης θα αποζημιωθεί σε ποσοστό έως και 70% της ζημιάς που υπέστη.

Αποζημιώσεις ακινήτων

Η Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Αρχικά θα δοθούν οι εξής προκαταβολές για την στεγαστική συνδρομή:

Για κατοικίες:

• Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

• Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

• Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα:

• Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

• Για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά προκαταβολή 8.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

• Για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά προκαταβολή 3.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, αποφασίστηκε η αποζημίωση για οικοσκευή να μην αφορά μόνο στην κύρια κατοικία όπως ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά και στη δευτερεύουσα. Στην γ’ φάση, δηλαδή με την τελική εκτίμηση από τις επιτροπές, θα γίνει η εκκαθάριση των ποσών που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ως Στεγαστική Συνδρομή. Εφόσον η κατοικία είναι ασφαλισμένη, το τελικό ποσό της Στεγαστικής Συνδρομής θα υπολογιστεί για το ανασφάλιστο ποσοστό του ακινήτου.

Οι ενοικιαστές δικαιούνται μόνο την αποζημίωση για οικοσκευή είτε πρόκειται για κύρια είτε για δευτερεύουσα κατοικία. Τα ποσά αυτά διαφοροποιούνται ως εξής:

• 6.000 ευρώ για κατεστραμμένες κατοικίες
• 4.000 ευρώ για κατοικίες προσωρινά μη κατοικήσιμες λόγω σοβαρών ζημιών
• 2.000 ευρώ για κατοικήσιμες κατοικίες με ζημιές

Αποζημιώσεις επιχειρήσεων

Στις επιχορηγήσεις προβλέπεται μια πρώτη αρωγή, μια πρόσθετη προκαταβολή 20% (συμπληρωματική εφόσον η ζημία υπερβαίνει το ποσό της πρώτης αρωγής) και στην συνέχεια η αποπληρωμή. Η συνολική αποζημίωση θα φτάσει έως το 70%, της συνολικής εκτιμηθείσας ζημίας Οι υπηρεσίες των περιφερειών θα πραγματοποιήσουν έλεγχους για τις καταστροφές σε επιχειρήσεις και ακολούθως θα παραδώσουν τα πορίσματα στο υπουργείο Οικονομικών που θα προχωρήσει στο σύνολο των επιχορηγήσεων. Η διαδικασία έχει ως εξης:

1. Επιχορήγηση για κτιριακές εγκαταστάσεις: Άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, ως εξής:

• 8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,
• 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και
• 2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

Στη β΄ φάση, μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω, εφόσον οι πρώτες εκτιμήσεις δείξουν ότι η πρώτη αρωγή δεν ήταν επαρκής, ενώ στη γ’ φάση με την τελική εκτίμηση, οι επιχειρήσεις θα πάρουν επιχορήγηση στο 70% των εκτιμώμενων ζημιών. Σε αυτό το ποσό, θα συνυπολογιστούν οι ενισχύσεις από την α’ φάση (Στεγαστική Συνδρομή + επιχορήγηση για ζημιές) και η προκαταβολή που μπορεί να έχει ληφθεί στη β΄ φάση.

2. Επιχορήγηση καλλιεργειών: Αν πρόκειται, για αγρότες χωρίς εγκαταστάσεις ή που δεν έχουν υποστεί ζημιές, τότε θα λάβουν τα εξής:

• 4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων,
• 2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων και
• 1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες.

Στην γ φάση, η επιχορήγηση που δικαιούνται θα υπολογιστεί στο 70% των συνολικών ζημιών, στην οποία θα συνυπολογιστεί η Στεγαστική Συνδρομή (αν πήραν) και η ειδική αποζημίωση της πρώτης αρωγής.

ΠΗΓΗ