Παρασκευή
14
Ιούνιος
TOP

Οι χρόνιες παθογένειες, το «νοικοκύρεμα» του ΟΠΕΚΕΠΕ, η Εθνική Στρατηγική και η νέα ΚΑΠ – Λ. Αυγενάκης «Θα μπει τάξη και θα σπάσουμε αυγά όπου και αν χρειαστεί!» (video)   

«Είναι εκλογές επιλογής των χαρακτηριστικών που θέλουμε να έχει η Ευρώπη του μέλλοντος» είπε ο ΥπΑΑΤ για τις ευρωεκλογές.

Σε ρήξη… με το γεμάτο παθογένειες και αγκυλώσεις παρελθόν ήρθε από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του ο Λευτέρης Αυγενάκης, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως η κυβέρνηση και η ηγεσία του στο ΥΠΑΑΤ φιλοδοξεί να βάλει σε τάξη τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να εκσυγχρονίσει τον ΕΛΓΑ και να οδηγήσει τον πρωτογενή τομέα στη νέα εποχή. Έκτοτε μια σειρά από ενέργειες έχουν φέρει τον οργανισμό σε θέση να διεκδικεί εκ νέου την εμπιστοσύνη των αγροτών.

Οι προκλήσεις όμως δεν ήταν μόνον «γραφειοκρατικές». Από τη μια οι αγκυλώσεις του κανονισμού του ΕΛΓΑ, οι καθυστερήσεις των αποζημιώσεων, κι από την άλλη ήλθαν να προστεθούν οι σύγχρονες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό, η εγκατάλειψη καλλιεργειών, οι περιβαλλοντικοί στόχοι και το «στοίχημα» της πράσινης μετάβασης, και βεβαίως το υψηλό κόστος παραγωγής. Όλα αυτά έχουν βάλει δύσκολα στους αγρότες ανά τον κόσμο αλλά και στις κυβερνήσεις που καλούνται να δώσουν λύσεις και απαντήσεις.

Κρίσιμο ζήτημα εκείνο της νέας ΚΑΠ που ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα συντελούνται στην βάση και των πρωτοβουλιών που έχουν από νωρίς -πριν τις κινητοποιήσεις ληφθεί- με την πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς και την οργάνωση ενός μετώπου ικανού να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, και, στάθηκε αναλυτικά στην «τριπλή νίκη» με την αναθεώρηση που αποφάσισε το ευρωκοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας πως η προσπάθεια θα συνεχιστεί

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στις εργασίες του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της GΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, ο Λευτέρης Αυγενάκης επανέλαβε και στην συνέντευξή του στην τηλεόραση BEST τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στα κακώς κείμενα του παρελθόντος, έχοντας ήδη προβεί σε πρώτες ενέργειες. «Θέλουμε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να αποκτήσει ξανά σχέση εμπιστοσύνης με τον αγρότη. Να υπάρξει ξανά μια συνέπεια. Δεσμευόμενος και απέναντι στον Πρωθυπουργό που με εμπιστεύτηκε ότι θα μπει τάξη και θα σπάσουμε αυγά όπου και αν χρειαστεί!» Αναφέρθηκε δε, στην προσπάθεια καταβολής πριν το Πάσχα των ενισχύσεων ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ προς τους αγρότες από τον Οργανισμό.

Ο κ. Αυγενάκης χαρακτήρισε ως ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα τον εξορθολογισμό του ΕΛΓΑ με ένα πλέγμα δράσεων που θα αποδώσουν τα μέγιστα αποτελέσματα, επενδύοντας στη διαφάνεια, στην ταχύτητα, στην ψηφιοποίηση και στην πρόληψη. «Είμαστε έτοιμοι» σημείωσεεξηγώντας πως η όποια καθυστέρηση οφείλεται «στην Ένωση Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών» αφού «η πρόταση έφθασε μόλις προχθές!». Όπως είπε ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ θα καλύπτει τις ανησυχίες και την ανασφάλεια των αγροτών και θα αφορά σε δυο επίπεδα: Υποχρεωτικό και Προαιρετικό. Το δεύτερο, όπως εξήγησε, θα αφορά σε «κινδύνους που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν όπως: ακαρπία, περονόσπορος, πυρκαγιά, πλημμύρες». Οι ενέργειες του ΥΠΑΑΤ ορμώμενες από τις καταστροφές του «Ντάνιελ» στην Θεσσαλία, οδήγησαν σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που αλλάζουν τα δεδομένα και στο νέο κανονισμό όπως σημείωσε ο ΥπΑΑΤ «…κανένας δεν θα εξαιρείται. Κάπου εκεί στους επιπλέον κινδύνους θέλαμε και ζητήσαμε να εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας, όχι μεμονωμένα, απευθυνθήκαμε στην Ένωση Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών. Εμφανίστηκαν 4-5 εταιρείες διότι είδαν έναν ΕΛΓΑ με σύγχρονο κανονισμό». Σύντομα, όπως ανέφερε, τελειώνει η διαδικασία της ψηφιοποίησης γεγονός που θα επιτρέπει σε διαφανείς, ταχύτερες διαδικασίες και αποζημιώσεις. Το θέμα της πρόληψης είναι επίσης μια νέα προσθήκη στον κανονισμό του ΕΛΓΑ που «στήνεται τώρα για να λειτουργήσει παράλληλα με τον νέο κανονισμό.» Παράλληλα κατηγορηματικά ξεκαθάρισε πως ο ΕΛΓΑ παραμένει δημόσιος.

Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΑΦΜ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο είναι εκείνο της εκκαθάρισης των αγροτικών ΑΦΜ. Από την εκπομπή «Διάλογοι» με τον Θέμη Κανελλόπουλο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία που αφορά σε «ΑΦΜ αγροτών που χωρίς έλεγχο κρατούνταν δεσμευμένα για πολλά χρόνια με συνέπεια να μην λαμβάνουν ενισχύσεις που δικαιούνταν». Ο έλεγχος των δεσμευμένων ΑΦΜ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και μάλιστα «ξεκινά από το 2014 και καθώς προχωράμε βήμα – βήμα εντοπίζουμε πολλά στάσιμα ΑΦΜ που δεν ελάμβαναν ενισχύσεις αν και τις δικαιούνταν» και «θα συνεχιστεί και για επόμενες πληρωμές».

Σημαντικές παρεμβάσεις και σε ότι αφορά στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, αφού με αποφάσεις του εντάχθηκαν περισσότεροι από 2 χιλιάδες επιλαχόντες, με αύξηση του προϋπολογισμού κατά 81 εκατ. Παράλληλα αυξήθηκε κατά 125 εκατομμύρια ευρώ και ο προϋπολογισμός στα Σχέδια Βελτίωσης, φθάνοντας συνολικά στα 305 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης από το πλατό της τηλεόρασης BEST θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα εάν τελικά υπάρχει Εθνική Στρατηγική για τα ελληνικά προϊόντα. Με παράδειγμα το ελαιόλαδο ο κ. Αυγενάκης έθεσε αρχικά το εξής ερώτημα «πόσο δυναμικό είναι το ελαιόλαδο όταν δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διεπαγγελματική ομάδα ελαιολάδου; Τελικά πόσο δυναμικοί είναι αυτοί οι εμπλεκόμενοι που δεν έχουν καταφέρει να έρθουν στο ίδιο τραπέζι να συνεννοηθούν, και να προχωρήσουμε σε έναν φορέα, ένα μηχανισμό που η ίδια η Ευρώπη μας λέει κάντε διεπαγγελματικές οργανώσεις. Ετοιμάζουμε οκτώ διεπαγγελματικές οργανώσεις ακόμα. Να είμαστε ειλικρινείς, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Μείναμε πίσω, χάσαμε ζωτικό χρόνο» όπως υπογράμμισε ο υπουργός ταυτόχρονα για νοικοκύρεμα και δημιουργία νέων δομών στην Ελλάδα έρχεται ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας των διεπαγγελματικών οργανώσεων, ενώ σύντομα σε συνεργασία με το ΕΘΕΑΣ έρχεται νέο σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιριστικών οργανώσεων της Ελλάδας. «Κωδικοποιημένο το συνεταιριστικό πλαίσιο γιατί έχει χαθεί σε πάρα πολλές μεταφράσεις αφενός και αφετέρου εκσυγχρονισμένο στις ανάγκες των καιρών.» Κλείνοντας αναφέρθηκε στην προσπάθεια για την επικαιροποίηση έρευνας της ΔΙΑνεοΣΙΣ πάνω στην οποία η ομάδα εργασίας που έχει συστηθεί από το υπουργείου με την συμμετοχή της ΕΘΕΑΣ, του Γεωπονικού και άλλων πανεπιστημίων με την στήριξη του ΥΠΑΑΤ ώστε σε διάστημα δυο περίπου μηνών «να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και να προχωρήσουμε στο νομικό κείμενο ώστε στο τέλος του 2024 να έχουμε ψηφήσει και να είναι νόμος του κράτος το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιριστικών οργανώσεων».

 

ΤΙ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι όπως είπε ο κ. Αυγενάκης ξεκάθαρο «η πορεία της Ευρώπης! Δεν είναι εκλογές αδιάφορες, που θα αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση. Είναι εκλογές επιλογής των χαρακτηριστικών που θέλουμε να έχει η Ευρώπη του μέλλοντος. Η Ευρώπη πρέπει να εξελιχθεί, να αποκτήσει βηματισμό, να έχει γρηγορότερα αντανακλαστικά αλλά δεν πρέπει να μηδενίζουμε την προσφορά και το έργο της. Τους ζητούμε», είπε απευθυνόμενος στους ευρωπαίους πολίτες «να καταθέσουν τι είδους Ευρώπη θέλουμε! Θέλουμε μια Ευρώπη εξωστρεφή, με γρήγορα αντανακλαστικά, που έχει περισσότερη Ευρώπη, που εμπιστεύεται τις δυνάμεις της και ενισχύει τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με την ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους πολίτες όλων των μεγάλων εθνών του πλανήτη»