TOP

«Οι μεγάλες προκλήσεις της χώρας και το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της νέας εποχής»

 γράφει ο Αλέξης Χαρίτσης, Βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tvxs.gr

Οι καταστροφικές πυρκαγιές μας θυμίζουν το αυτονόητο: η χώρα μας είναι ανοχύρωτη. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα. Οι χρόνιες παθογένειες συναντιούνται με τις νέες προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο να διολισθαίνουμε σε μια κατάσταση όπου η καταστροφή είναι σύμφυτη με την καθημερινότητά μας. Αν δεν αλλάξουμε πορεία, τα πράγματα δεν θα γίνουν από μόνα τους καλύτερα. Αν η ελληνική Πολιτεία δεν αποφασίσει να επενδύσει σε δημόσιες υποδομές, στην αναζωογόνηση της υπαίθρου, σε μέτρα πρόληψης τότε, δυστυχώς, η νέα μας κανονικότητα θα σφραγίζεται από επαναλαμβανόμενα φαινόμενα καταστροφής με όλο και πιο έντονο και οδυνηρό αποτύπωμα. Αυτό ισχύει σε όλα τα επίπεδα. Η είσοδος των σύγχρονων κοινωνιών στην εποχή των πολύ-κρίσεων, φανερώνει τα όρια των πολιτικών που αρκούνται στη διαχείριση των προβλημάτων αδιαφορώντας για τις τομές που μπορούν να σημάνουν τη ριζική τους αντιμετώπιση.

Δυστυχώς αυτή η συζήτηση δεν έγινε στις πρόσφατες εκλογές. Και η ευθύνη εδώ σε μεγάλο βαθμό ήταν της Νέας Δημοκρατίας που για τους δικούς της λόγους επέλεξε να σύρει το δημόσιο διάλογο στην τοξική σφαίρα της ανακάλυψης του «εσωτερικού εχθρού», όπως στο παράδειγμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, της κυνικής δαιμονοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και των εκβιαστικών διλημμάτων με τα γνωστά αποτελέσματα. Η πραγματικότητα όμως δεν υπακούει στα επικοινωνιακά τεχνάσματα και στα μικροπολιτικά παιχνίδια. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας πληρώνει, μεταξύ άλλων, τη χαμένη ευκαιρία του 2019-2023. Τα χρόνια αυτά, όπως όλοι καταλαβαίνουν, η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων και η θέσπιση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, έδωσαν μια σπάνια ευκαιρία στη χώρα μας να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές επενδύσεις στην κατεύθυνση της οχύρωσης και της ανθεκτικότητας απέναντι στις, υπαρξιακές πλέον, προκλήσεις της εποχής μας. Αυτή η ευκαιρία, χάθηκε. Χάθηκε επειδή η Νέα Δημοκρατία επέλεξε μικροπολιτικά να υποτάξει τα δημόσια οικονομικά στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και να προωθήσει το σχέδιό της για ένα μοντέλο «φτηνής ανάπτυξης». Σε αυτό, η προστασία του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών δεν είναι προτεραιότητα. Είναι πολυτέλεια.

Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο για το μέλλον. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τη δική μας παράταξη· τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Το πνεύμα αυτό κυριάρχησε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σηματοδοτώντας την απαρχή μίας νέας πορείας που από τη μια επεξεργάζεται παραγωγικά το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα και από την άλλη δεσμεύεται σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο προγραμματικής αντιπολίτευσης για το σήμερα και κυβερνητικής προοπτικής για το αύριο. Ένα δυναμικό και ανοιχτό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς δεν μπορεί να περιορίζεται στην, έστω και εύστοχη, κατάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Ο ρόλος του μπορεί και οφείλει να είναι διαφορετικός: να δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε μια ζωή την οποία δεν θα την ορίζει η καταστροφή και η ανασφάλεια, αλλά η συλλογική ευημερία και η κοινωνική αυτοπεποίθηση.

Αυτό όμως προϋποθέτει να επιμείνουμε σε δύο κρίσιμα ζητήματα. Πρώτον, αυτή τη στιγμή το μέγεθος και η ένταση των προκλήσεων που περιβάλλουν τη χώρα μας απαιτούν ριζικές μεταβολές με μακροπρόθεσμους στόχους. Η διαχείριση, ακόμα και αν είναι πιο τίμια ή πιο κοινωνικά ευαίσθητη, δεν αρκεί. Αυτό άλλωστε υπαγορεύει και η διεθνής τάση- οι πιο προηγμένες οικονομίες και κοινωνίες εγκαταλείπουν τις παλιές ορθοδοξίες και στρέφονται προς τον κρατικό σχεδιασμό, τις δημόσιες παρεμβάσεις, την αποφασιστική ρύθμιση. Και τα πεδία εδώ είναι συγκεκριμένα: νέο παραγωγικό μοντέλο, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δίκαιο κοινωνικό συμβόλαιο, γεωπολιτική σταθερότητα. Δεύτερον, η χώρα μας και οι άνθρωποί της έχουν δυνατότητες. Δυνατότητες που έχουν καταπνιγεί από το ιστορικό αντιπαραγωγικό μοντέλο του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού και το αντικοινωνικό κράτος του παλιού πολιτικού συστήματος. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θέλουμε να είμαστε η πολιτική δύναμη έκφρασης και ενίσχυσης των πιο δυναμικών και ανήσυχων κοινωνικών και πολιτικών τάσεων που δεν βολεύονται στον ορίζοντα των μειωμένων προσδοκιών της σημερινής κυβέρνησης. Το σύγχρονο πληθυντικό κόμμα της Αριστεράς, της κεντροαριστεράς και της πολιτικής οικολογίας έχει έναν και μόνο στόχο: την απελευθέρωση των συλλογικών δυνατοτήτων για μία πραγματική αναγέννηση της ελληνικής κοινωνίας. Και η διαδικασία αυτή εκκινεί πρώτα και κύρια από τον ίδιο μας τον εαυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αποφασίσει συλλογικά να μπει σε μία νέα εποχή. Για να μπορέσει να εμπνεύσει μία νέα εποχή για τη χώρα μας.