Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Οι παιδικές ιώσεις εξαφάνισαν μέχρι και τα κοινά αντιπυρετικά από τα φαρμακεία – Υπόσχεση Πλεύρη για ομαλοποίηση του προβλήματος μέσα στον Ιανουάριο

Για το τεράστιο πρόβλημα με τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων κλήθηκε να δώσει απαντήσεις ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. O Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε χθεσινή του ανακοίνωση έκρουσε «καμπανάκι» κινδύνου για τις ελλέιψεις των φαρμάκων ενώ επέρριψε ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου λέγοντας πως κινείται σε τελείως λάθος κατεύθυνση για το ζήτημα.

Καλεσμένος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», ο υπουργός Υγείας υποστήριξε οτι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και πως δεν σχετίζεται με τις παράλληλες εξαγωγές αλλά με την ελλιπή παραγωγή απέναντι στην έξαρση των ιώσεων.

«Αυτά τα φάρμακα που λείπουν τώρα, τα παιδιατρικά και τα αντιπυρετικά δεν συνδέονται με τα φάρμακα των παράλληλων εξαγωγών…το πρόβλημα σχετίζεται με την έλλειψη παραγωγής» είπε αρχικά ο υπουργός.

Όπως είπε οι λύσεις που δίνονται είναι να ζητείται από την φαρμακοβιομηχανία να έχει απόθεμα τριών μηνών και να τηρεί τη δέσμευση αυτή και «δεύτερον σε μία σειρά από άλλα φάρμακα που σχετίζονται με τις παράλληλες εξαγωγές έχουμε προβεί σε απαγορεύσεις από τον Μάρτιο, για να μην λένε κάποιοι ότι καθυστερήσαμε», προσέθεσε ο υπουργός.

Και συνέχισε: «Τα φάρμακα που λείπουν, δεν είναι φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, αλλά εισάγονται στην Ελλάδα…και οι παράλληλες εξαγωγές αφορούν εισαγόμενα φάρμακα κατά βάση, δηλαδή οι φαρμακαποθήκες αντί να τα δίνουν στην αγορά, τα πουλάνε ξανά έξω».

Εξήγησε πως, ως χώρα, δεν μπορούμε να επέμβουμε στο κομμάτι της παραγωγής, παρά μόνο να κάνουμε μεγαλύτερες παραγγελίες και σε ό,τι αφορά τις παράλληλες εξαγωγές έχουν απαγορευτεί από τον Μάρτιο.

Ο υπουργός τόνισε πως το πρόβλημα της έλλειψης παρατηρείται στην κοινότητα και όχι στα νοσοκομεία.

«Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία, αλλά δεν έχει σταματήσει, συνεπώς πάντοτε θα υπάρχει η δυνατότητα της επάρκειας και πιστεύουμε ότι ο Ιανουάριος θα έχει μία δυσκολία παραπάνω, αλλά και μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει και η ομαλοποίηση του προβλήματος» είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως ένα επιπλέον πρόβλημα είναι πως αυτή τη στιγμή συνταγογραφούνται περισσότερες αντιβιώσεις απ’ όσες χρειάζονται προκειμένου να “στοκάρουν” για να μην έχουν πρόβλημα μετά».

πηγη ieidiseis.gr

Οι παιδικές ιώσεις εξαφάνισαν μέχρι και τα κοινά αντιπυρετικά από τα φαρμακεία

Οι μεγάλες ελλείψεις σε παιδικά φάρμακα- λόγω του “κοκτέιλ” ιώσεων της εποχικής γρίπης, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) που προκαλεί κυρίως βρογχιολίτιδα, του πνευμονιόκοκκου και πολλών ιών που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα- έχουν γίνει ακόμη πιο έντονες μετά τα Χριστούγεννα, όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, και η κατάσταση πλέον παίρνει δραματικές διαστάσεις. Το θέμα είχε αναδείξει πριν λίγες ημέρες με εκτενές ρεπορτάζ το Capital.gr, όμως η εικόνα στα φαρμακεία δεν έχει εξομαλυνθεί, το αντίθετο μάλιστα.

Παρά τις παραγγελίες, τα τεμάχια που φτάνουν στα φαρμακεία είναι ελάχιστα και εξαφανίζονται αμέσως εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης. Φαρμακοποιός ανέφερε στο Capital.gr πως στο φαρμακείο του φτάνουν μόλις δύο τεμάχια από γνωστό παιδικό σιρόπι για τον πυρετό, τα οποία “φεύγουν” αμέσως.

Οι μεγαλύτερες ελλείψεις στα παιδικά φάρμακα καταγράφονται στα αντιπυρετικά, αντιβιώσεις, εισπνεόμενα, σιρόπια για το βήχα. Οι δραστικές ουσίες αμοξυκιλλίνη και παρακεταμόλη είναι αυτές που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Οι ελλείψεις- όχι μόνο σε παιδικά σκευάσματα, αλλά και σε φάρμακα για την υπέρταση, για την καρδιά και το διαβήτη- έχουν ξεκινήσει από το Νοέμβριο, έχουν εντούτοις κορυφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι φαρμακοποιοί συστήνουν στους πολίτες να πάρουν την ίδια δραστική ουσία με άλλη εμπορική ονομασία όταν υπάρχει έλλειψη, εντούτοις όπως λένε υπάρχουν γονείς που θέλουν την ονομασία του φαρμάκου που έχει γράψει ο παιδίατρος.

Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Υγείας, οι ελλείψεις στα παιδιατρικά φάρμακα δεν οφείλονται στις παράλληλες εξαγωγές, αλλά στην υψηλή ζήτηση εξαιτίας των αναπνευστικών ιώσεων. Η ζήτηση είναι μεγάλη έτσι κι αλλιώς σε όλη την Ευρώπη, την ώρα μάλιστα που παρατηρούνται ελλείψεις σε πρώτες ύλες σε παραγωγικές φαρμακευτικές μονάδες στην Ασία (κυρίως στην Ινδία).

Η κατάσταση, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, δεν αναμένεται να βελτιωθεί άμεσα, λόγω της υψηλής ζήτησης. Σημειώνεται μάλιστα πως όπως λένε οι προβλέψεις των ειδικών, οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος θα είναι πολύ δύσκολοι, με την εποχική γρίπη να φτάσει στο αποκορύφωμα.

Η άνοδος των κρουσμάτων γρίπης φάνηκε και στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Όπως αναφέρεται, ο αριθμός των ιατρών του δικτύου που απέστειλε κλινικά δεδομένα ανήλθε στους 126 και οι επισκέψεις για κάθε αιτία στις 13.478. Τη συγκεκριμένη εβδομάδα, ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αύξηση καταγράφεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στις ηλικιακές ομάδες 0-4, 5-14 και άνω των 65 ετών ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019 2020 (προ πανδημίας).

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη capital.gr