Κανονικά θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις παρά το χάος που επικράτησε τις τελευταίες δύο μέρες.
Κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του, παρά το χάος που επικράτησε τις δύο τελευταίες ημέρες μετά την κατάρρευση του συστήματος της τράπεζας θεμάτων, προκαλώντας αναστάτωση σε μαθητές και γονείς.
«Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων» υπογραμμίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
Η ανακοίνωση του υπουργείου:
Χθες η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ, που φιλοξενείται στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση.
Στόχος η παρεμπόδιση της διεξαγωγής των εσωτερικών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων Λυκείου.
Οι επιθέσεις απομονώθηκαν και οι εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά στην συντριπτική πλειονότητα των σχολείων.
Σήμερα, οι κακόβουλες επιθέσεις επαναλήφθηκαν από νωρίς το πρωί με στόχο αυτή τη φορά την υποδομή της πλατφόρμας του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ).
Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις απαραίτητες ενέργειες.
Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό.
Σημειώνεται ότι τα θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθηκαν.
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων.
Υπογραμμίζεται εκ νέου, ότι η πλατφόρμα αυτή του ΕΔΥΤΕ είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Πώς έγινε η επίθεση
«Αυτού του είδους οι επιθέσεις γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Έχουν ως στόχο να χτυπήσουν την εικόνα της χώρας δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας» τόνισε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αθανάσιος Στάβερης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ.
Ο κ. Στάβερης τόνισε ότι «από τη στιγμή της επίθεσης, ενεργήσαμε άμεσα και εφαρμόσαμε μια φόρμα προστασίας από τις επιθέσεις. Αυτές οι επιθέσεις είναι ευρέως διαδεδομένες, σε όλη την Ευρώπη, δεν είμαστε μόνο εμείς θύματα. Είναι καθημερινές».
Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη επίθεση που δέχθηκε η Τράπεζα Θεμάτων, τόνισε ότι μπορεί να ξεκίνησε από ένα άτομο που την μοίρασε σε 114 χώρες, σε ημιπαράνομους σέρβερς οι οποίοι στη συνέχεια την ενεργοποίησαν. Έγιναν σε δέκα λεπτά 60 εκατ. clicks στον σέρβερ. Δεν φαίνεται να είναι από αυτές τις επιθέσεις που ζητούν λίτρα. Είναι επιθέσεις που χτυπάνε το image μιας χώρας δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλεια προς τους πολίτες. Πρώτος στόχος της επίθεσης είναι να δημιουργήσει φόβο στους μαθητές και προσπαθούν να τους αγχώσουν».
Για τις ενέργειες που έγιναν για να μπλοκάρουν την επίθεση ο κ. Στάβερης τόνισε ότι «έχουμε τώρα εφαρμόσει μια ομπρέλα προστασίας που κόβει τις κακόβουλες προσπάθειες διείσδυσης στην Τράπεζα Θεμάτων και αναγνωρίζει και αφήνει τις κανονικές. Αυτό που κάναμε τώρα είναι ότι καλύψαμε ότι είδαμε να είναι απροστάτευτο και πλέον ψάχνουμε να δούμε αν υπάρχει κάτι άλλο, κρυφό για να το καλύψουμε και αυτό. δική μας δουλειά είναι να εξασφαλίσουμε ότι το site θα παίζει όπως πρέπει.
Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Εν τω μεταξύ, οι έρευνες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Έμπειροι αστυνομικοί συγκεντρώνουν στοιχεία, ενώ μπορεί να γίνουν και κατασχέσεις ευρημάτων, ώστε η ΕΛΑΣ να εντοπίσει και να συλλάβει τους δράστες.
Υπενθυμίζεται, ότι προηγήθηκε παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος την διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, ζητώντας τη συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Πηγή: in.gr