Πόλεμος στην Ουκρανία, κλιματική αλλαγή και έλλειψη εργατικών χεριών n Διατηρούνται ανοδικές πιέσεις στο μεταφορικό κόστος, στα καύσιμα, στην ενέργεια και στις ζωοτροφές
Η μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, η οποία συνεχίζει παρά την αποκλιμάκωση που είχαν άλλα προϊόντα και υπηρεσίες τους προηγούμενους μήνες, θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία, η κλιματική κρίση και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν σημαντικά αγροτικές καλλιέργειες τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες δημιούργησαν ελλείψεις αυξάνοντας τις τιμές.
Στην Ελλάδα οι βροχοπτώσεις έφεραν καταστροφές σε καλλιέργειες στη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, ενώ καταστροφές προκάλεσαν και οι πυρκαγιές σε διαφορές περιοχές της χώρας όπως στην Πελοπόννησο, την Εύβοια, τη Ρόδο, επηρεάζοντας δενδροκαλλιέργειες (π.χ. ελαιοκαλλιέργειες), τα μελίσσια, ακόμα και την κτηνοτροφία.
Επιπλέον φέτος και το θέμα της έλλειψης των εργατικών χεριών αποτέλεσε έναν ακόμα αρνητικό παράγοντα που αύξησε το κόστος συγκομιδής. Η μειωμένη παραγωγή δημιουργεί νέο πονοκέφαλο καθώς η Ελλάδα είναι εξαρτώμενη από εισαγωγές σε σιτηρά, γαλακτοκομικά, πρώτες ύλες για τη βιομηχανία τροφίμων αλλά και αγροεφόδια, γεγονός που κάνει ιδιαίτερα ευάλωτη τη διαμόρφωση των τιμών και κρατά σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό των τροφίμων.
Η κατάσταση με τις τιμές των τροφίμων έχει οδηγήσει, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, την Ελλάδα να εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ στις τιμές βασικών αγαθών διατροφής. Στα φυτικά έλαια και λίπη, σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 14,3%, ενώ στην ΕΕ 5,5%. Η τιμή του χοιρινού κρέατος κατέγραψε τον Ιούνιο αύξηση κατά 14,8% (έναντι 11,1% στην ΕΕ). Στα αβγά η αύξηση διαμορφώθηκε στο 16,6% στην Ελλάδα (16,5% στην ΕΕ), ενώ στο βούτυρο η ετήσια αύξηση ήταν 7,7% (στην ΕΕ μειώθηκε κατά 2,5%).
Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.in.gr πατώντας εδώ