
Αλλαγές στην αρτιότητα και οικοδομησιμότητα των οικοπέδων κάτω από 2 στρέμματα σε οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκους στη ζώνη Γ φέρνει το νέο Προεδρικό Διάταγμα που θέτει τις προδιαγραφές για τα όρια των οικισμών. Το νέο ΠΔ έχει προκαλέσει αναστάτωση τόσο στους μικροϊδιοκτήτες οικοπέδων όσο και στις Τοπικές Αρχές και τον τεχνικό κόσμο, μέρος του οποίου ασχολείται με την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
Ελλείψει πολεοδομικού σχεδίου και σαφούς νομικού πλαισίου, ενώ έχουν χτιστεί οικόπεδα με όρους δόμησης που δεν θα έπρεπε να είχαν λάβει καθώς στο παρελθόν είχαν εφαρμοστεί άτυπες πρακτικές όσον αφορά στις επεκτάσεις οικισμών στο πλαίσιο κοινωνικών υποσχέσεων (οι οποίες ωστόσο δεν είχαν νομική βάση), αυτή τη στιγμή ιδιοκτήτες οικοπέδων σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων – οι οποίοι δεν έχουν προλάβει να χτίσουν – κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα δόμησης. Με το νέο καθεστώς το οποίο θα τεθεί σε ισχύ όταν εκδοθούν τα ξεχωριστά ΠΔ για τον κάθε οικισμό και ολοκληρωθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (μέχρι το τέλος του 2025) χιλιάδες οικόπεδα τα οποία μέχρι τώρα θεωρούνταν οικοδομήσιμα κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός σχεδίου και να χάσουν το 90% της αξίας τους.
Συγκεκριμένα, με το νέο Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 15 Απριλίου 2025 με το οποίο καθορίζονται τα όρια, οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης για τους οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων οι οποίο δημιουργήθηκαν προ του 1923 ή μεταξύ 1923 και 1983, εξαιρούνται από το δικαίωμα δόμησης οικόπεδα που δημιουργήθηκαν μετά από το 1983.
Πλέον, δημιουργούνται τρεις ζώνες στις οποίες θα είναι δυνατόν να χτίσουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, με τη ζώνη Α να απαιτεί να είναι τουλάχιστον 2 στρέμματα το οικόπεδο για να μπορεί να χτιστεί (και να ισχύουν και κάποιες επιπλέον προϋποθέσεις) και τις ζώνες Β και Β1 οι οποίες είναι κάτω των 2.000 τμ , όπου τα οικόπεδα θα μπορούν να χτιστούν εάν βλέπουν σε κοινόχρηστο δρόμο.